6 virhettä ruoan säilytyksessä

marraskuu 9, 2016
Moni ei juurikaan ajattele ruoan säilytyksen yksityiskohtia. Olisi kuitenkin tärkeää ottaa huomioon eräät perusasiat, mikäli haluat pitkittää tuotteiden käyttöikää sekä välttää ruokamyrkytyksen.

Ruoan säilytys kuuluu jokapäiväisiin kodin rutiineihin, ja hyvien käytäntöjen avulla voit vältää tuotteiden turhan hukkaanmenon sekä vähentää rahankäyttöäsi. Tähän rutiiniin kannattaakin kiinnittää huomiota, mikäli haluat minimoida sen ruoan määrän, joka päätyy turhaan roskikseen päivittäin.

Moni säilyttää ruokaa keittiössään epäkäytännöllisellä tavalla, ja huonoilla tottumuksilla on itse asiassa myös mahdollisia terveyshaittoja.

Kannattaa siis varastoida ruoka optimaalisella tavalla, sillä näin voit pidentää tuotteiden käyttöikää sekä välttää tehokkaasti ruokamyrkytysriskin.

Suurimman osan ajasta huonossa säilytyksessä on kyse vain huolimattomuudesta. Joskus ihmiset kuitenkin jättävät ruokansa keittiöön epäkäytännöllisellä tavalla siksi, että heillä on kehnoja tapoja, jotka ovat kehittyneet pidemmän ajan kuluessa.

Mikä tahansa onkaan syynä ruoan varastoinnin puutteellisuuteen, huonot tottumukset kannattaa tunnistaa ja ottaa niiden tilalle sellaisia, jotka sallivat tuotteiden paremman säilyvyyden.

Tällä kertaa selitämme yksityskohtaisesti, mitkä 6 ruoan säilytyksen virhettä kannattaa kiertää kaukaa, jotta voisit pitää tuotteesi tuoreina.

Ota siis vinkit muistiin, ja voit taata ravintosi paremman säilyvyyden sekä vähentää huonon säilytyksen aiheuttamia riskejä terveydellesi!

1. Ruoan jättäminen huoneenlämpöön liian kauaksi aikaa

Ruoat pöydällä

Aika on erittäin olennainen tekijä sen suhteen, mikä on hyvä tapa säilyttää ruokaa. Jos jätät tuotteita huoneenlämpöön liian pitkäksi aikaa, sallit näin bakteerien leviämisen sekä ruokasi saastumisen.

Tämän vuoksi tuotteet menevätkin joskus huonoon kuntoon jo ennen niiden ”parasta ennen” -päiväystä sekä saavat myös epämiellyttävän hajun.

Kuinka tätä voi välttää?

Laita ruokasi säilöön jääkaappiin, jotta voisit estää haitallisten mikro-organismien kasvamista ravinnossasi.

Yritä laittaa ruoka jääkaappiin niin pian sen ostamisen jälkeen kuin mahdollista, mutta älä kuitenkaan silloin kun ruoka on kovin kuumaa.

2. Kananmunien säilyttäminen liian pitkään

Nykyisin useimmissa kananmunapakkauksissa on leima viimeisestä suositellusta käyttöpäivästä, jotta kuluttajat tietäisivät selkeästi, milloin ne kannattaa heittää menemään.

Kaikki kananmunia myyvät yritykset eivät kuitenkaan näitä leimoja käytä, joten joskus voi olla vaikeaa arvioida, kuinka pitkään jääkaapissa olevia kananmunia voi vielä syödä.

Kuinka kananmunien käyttöiän voi arvioida?

Jotta voisit selvittää viimeisen käyttöpäivän, pidä mielessäsi, että kananmunia ei kannattaisi säilyttää jääkaapissa kauempaa kuin kolme viikkoa. Lisäksi muista, että jo keitettyjä kananmunia ei tulisi syödä enää viikon kuluttua.

3. Ruoan sulattaminen kuumuudella

Kanan pesu

Pakastaminen on yksi parhaista tavoista pidentää raa’an ruoan käyttöikää. Ongelma on kuitenkin se, että ruoan sulattaminen hoidetaan joskus väärin keinoin.

Jotkut ottavat tuotteet pakastimesta vain hetkisen ennen niiden syömistä. Tämän vuoksi he ehkä laittavat ruoan kiehuvaan veteen tai kuumentavat sitä tulessa, jotta jää sulaisi mahdollisimman nopeasti.

Nämä sulattamisen tavat ovat kuitenkin hyvin vaarallisia terveydelle, sillä seurauksena voi olla ongelmia ruoansulatuksessa, ja ne voivat johtaa myös ruokamyrkytykseen.

Kuinka ruokaa tulisi sulattaa?

Jotta voisit sulattaa ruokasi ilman, että siitä on mahdollisesti haittaa terveydellesi, jätä tuotteet yön yli jääkaappisi alimmalle tasolle.

4. Ruoan säilytys ilman nimikointia

Vaikka tuotteiden nimikointia ei enää käytetäkään apuna yhtä usein kuin ennen, tämä menetelmä on nopea ja yksinkertainen apu, jotta voisit säilyttää ruokasi järjestyksessä ja terveellisellä tavalla.

Sen jälkeen kun olet ostanut tietyn tuotteen, saatat unohtaa, mikä se onkaan tai mikä sen odotettu käyttökelpoisuus on.

Kuinka tuotteet kannattaisi nimikoida?

Jos sinulle on vaikeaa muistaa, mitä missäkin pakkauksessa on, kannattaa alkaa nimikoida ostamasi tuotteet. Laita etiketteihin ruoan tyyppi ja se päivämäärä, jolloin laitat tuotteen säilöön. Tämä on helppo tapa muistaa paremmin, mikä ruoan viimeinen käyttöpäiväys on.

5. Ruoan tuoksuun luottaminen käyttökelpoisuuden arvioinnissa

Ruoan haistelu

Tämä on hyvin yleinen virhe, sillä ihmiset uskovat usein, että hyvä tuoksu on yhtä kuin ruoka, joka on vielä tuoretta.

Tämä ei aina ole totta, sillä kaikki tuotteet eivät pilaantuessaan ala haista pahalta. Pakastaminen ja jääkaapin alhaiset lämpötilat poistavat nimittäin epämiellyttävät hajut ruoasta.

Kuinka käyttöikään tulisi suhtautua?

Ihanteellista olisi, jos voisit säilyttää ruokaa vain 4 tai 5 päivää maksimissaan. Sinun ei kuitenkaan koskaan kannata säilyttää kalaa paria päivää kauemmin.

6. Raa’an ruoan säilyttäminen kuumennetun ruoan kanssa

Moni haluaa ottaa kaiken irti jääkaappinsa säilytystilasta, ja tällöin ei aina tulla ajatelleeksi sitä, miten tuotteiden yhdistäminen toisiin vaikuttaa säilytyksen terveellisyyteen.

On nimittäin niin, että raakaa ja kuumennettua ruokaa ei koskaan tulisi säilyttää yhdessä, sillä tämän seurauksena voi olla haittaa ihmisen terveydelle.

Tässä on kyse ilmiöstä nimeltään ”ristiinsaastuminen”, ja se on hyvin yleisesti esiintyvä ongelma ruoan säilytyksessä.

Kuinka yhteensopimattomat tuotteet voidaan pitää erillään?

Muista, että kuumennettua ruokaa tulisi säilyttää jääkaapin ylimmillä tasoilla. Lisäksi tulisi aina tarkistaa, näkyykö jääkaapissa tuotepakkausten vuotoja tai nesteen valumista. Sen sijaan raakaa ruokaa tulisi säilyttää jääkaapin alimmilla tasoilla, ja parasta olisi myös laittaa se ilmatiiviisiin rasioihin tai säilytykseen soveltuviin pusseihin.

Lisäksi on tärkeää pitää jääkaappi siistinä, sillä tämäkin vaikuttaa ruoan säilytyksen terveellisyyteen.

Siivotaksesi jääkaappisi voit käyttää etikkaa tai muita sellaisia tuotteita, joilla on bakteereja torjuvia vaikutuksia.

UUTISIA VERKOSSA