6 tapaa päästä eroon ahdistuksesta

lokakuu 15, 2017
Estääkö päivittäinen stressi sinua elämästä elämääsi terveellisesti ja onnellisena? Opi lievittämään ahdistusta aiheuttavaa stressiä kuudella helpolla keinolla.

Usein koemme ahdistusta, kun aika ei tunnu riittävän kaiken tekemiseen. Stressin keskellä ahdistus kasvaa ja pian tunnet olosi nurkkaan ajetuksi. Anna itsellesi saavutettavia tavoitteita ja opi jakamaan töitä muiden kesken – et pysty aina kontrolloimaan kaikkea.

Ahdistus voi estää sinua viettämästä normaalia elämää, ja se voi johtaa epämiellyttäviin tai hankaliin tilanteisiin. Ahdistus saa kehon liikkeelle, asettaa sen hälytystilaan, jotta voimme reagoida nopeasti, mikäli se on tarpeen. Jos kärsit vakavasta ahdistuksesta, annamme sinulle alla helppoja vinkkejä ahdistuksen lievittämiseen ja ehkäisyyn.

1. Tunnista stressi ja sen aiheuttama ahdistus

 

Aivan aluksi sinun on tunnistettava se, mistä ahdistus johtuu. Tämä on ensimmäinen ja tärkein askel tiellä kohti stressittömämpää ja onnellisempaa elämää. Tähän kiteytyy myös avain stressin ehkäisyyn.

Käytä muutama minuutti sen miettimiseen, mitkä asiat aiheuttavat sinulle päivän aikana stressiä. Listaa kaikki ne asiat, joita teet joka päivä ja jotka aiheuttavat stressiä; yritä tämän jälkeen poistaa mahdollisimman monta asiaa tältä listalta. On varmasti muutamia asioita, joita et voi poistaa elämästäsi, esimerkiksi stressaava työ, mutta mieti keinoja siihen, miten stressiä voi töissä vähentää: pyydä työkaveria auttamaan projektin kanssa tai juttele asiasta esimiehesi kanssa.

Muista että jokaisella ihmisellä on velvoitteita, töistä perheen vaatimuksiin, ja paras keino pysyä onnellisena on tehdä jotakin sellaista, joka tuo sinulle onnea ja tyytyväisyyttä. Poista elämästäsi asiat, jotka aiheuttavat sinulle eniten stressiä, ja tunnet olosi vapaaksi.

Suositeltua lukemista: 14 vinkkiä stressin, ahdistuksen ja pelon voittamiseksi

2. Ryhdy järjestelmälliseksi

Stressi johtuu usein sekavista aikatauluista, vapaa-ajan puutteesta tai järjestelmällisyyden puutteesta. Aamuinen töihinlähtö voi olla silkkaa tuskaa, jos et koskaan löydä auton avaimia tai lempikenkäsi ovat hukassa. Kodin sotku johtaa myös kohonneeseen stressiin, ja voit paremmin siistissä, järjestetyssä tilassa.

Ota aikaa kotisi siivoukseen ja järjestelemiseen. Varmista, että kaikille tavaroille on oma looginen paikkansa ja valmistaudu työpäivään valitsemalla vaatteet etukäteen. Tämä auttaa sinua rentoutumaan ja näkemään asiat uudessa valossa.

3. Anna itsellesi aikaa

Kalenterisi järjestäminen uusiksi voi auttaa sinua pääsemään eroon stressistä. Jos olet myöhässä tärkeästä tapaamisesta, se johtaa stressiin. Ota siis tavaksi varata itsellesi riittävästi aikaa jokaisen asian ja tehtävän hoitamiseen, ja huomaat välittömästi, miten paljon se vähentää stressin määrää elämässäsi. Ole tietoinen siitä, että varaat riittävästi aikaa aamulla aamupalalle, suihkulle ja pukeutumiselle, lähdet ajoissa tapaamiseen jne.

Laske mielessäsi, kuinka paljon aikaa tietty tehtävä vaatii: kuinka kauan sinulla kestää päästä paikan päälle ja kuinka kauan tapaaminen kestää. Näin varmistut siitä, että olet ajoissa ja vältät kiireestä johtuvaa stressiä.

4.  Et pysty kontrolloimaan kaikkea

bisnesnainen

 

On tärkeää oppia se, ettei kaikki ole kontrolloitavanasi. Kun ymmärrät hellittää otetta asioista joihin sinulla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, pääset eroon stressistä ja levottomuudesta.

On absurdia yrittää kontrolloida tilanteita ja ihmisiä: tämä johtaa pelkästään stressin ja ahdistuksen lisääntymiseen, eikä tilanne parane yhtään. Muista että pystyt kontrolloimaan vain itseäsi, tekojasi ja tunteitasi. Kun päästät irti tarpeesta kontrolloida muita ihmisiä ja eri tilanteita, pääset varmasti alentamaan kokemasi stressin määrää.

5. Älä kuormita itseäsi liikaa

Päivääsi mahtuu paljon: on töitä, velvoitteita kotona, kavereiden näkemistä, harrastuksia ja ruuanlaittoa, ja kun vilkaiset kalenteriasi, kuohahtaa sisimmässäsi stressi. Alat stressaamaan sitä, että sinulla on liikaa tekemistä eikä aika riitä kaiken hoitamiseen.

On hyvä luoda realistinen viikkosuunnitelma ja suunnitella etukäteen mitä tulet tekemään, ja varaamaan aikaa etenkin mukaville asioille. Poista kalenteristasi turhat asiat, sillä jos yrität väkisin tehdä liikaa, saavutat pelkästään stressiä. Voit suorittaa vain yhden asian kerrallaan, joten tee se hyvin.

Suositeltua lukemista: Stressi on haitallisinta alle 50-vuotiaille naisille

6.  Lepää

eroon ahdistuksesta riittävällä unella

 

Tämä on yksi tärkeimmistä ohjeista stressin ja ahdistuksen lievitykseen. Jos keho ei saa kaipaamaansa lepoa, et pysty rentoutumaan, sillä stressihormoni kortisolin määrä kehossa kasvaa unenpuutteessa. Anna elimistöllesi sen kaipaama lepo ja rauha, sillä unen aikana kehon akut latautuvat ja tunnet olosi energiseksi ja hyvinvoivaksi. Väsyneenä arki on takkuista ja hankalaa.

Jos olet tunnistanut elämässäsi asioita jotka johtavat stressiin, tee parhaasi niiden poistamiseksi ja varaa aikaa hyvinvoinnille ja unelle. Aikuisten on suositeltavaa nukkua 7-8 tuntia yössä, mutta osa tarvitsee pidemmät unet.

UUTISIA VERKOSSA