6 munuaiskiviä aiheuttavaa ruoka-ainetta
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Munuaiskivet ovat kivulias, inhottava vaiva. Tästä syystä onkin hyvä välttää tiettyjä munuaiskiviä aiheuttavaa ruoka-aineita, jotka edesauttavat munuaiskivien muodostumista. Samalla on tärkeää lisätä nauttimasi veden määrää, sillä tämä auttaa munuaiskivet poistumaan munuaisista virtsaputken kautta.
Munuaiskivet ovat niukkaliukoisten aineiden muodostamia kasaumia virtsateissä ja munuaisaltaissa. Virtsakivi voi syntyä jos jokin virtsan niukkaliukoisista aineista kuten virtsahappo, saostuu. Kivet voivat jäädä jumiin virtsateihin ja aiheuttaa kohtausmaista kipua, sekä kuumeilua ja oksentelua.
Terveellinen ruokavalio on loistava apu virtsakivien muodostumisen ehkäisyssä ja muodostuneiden kivien liuottamisessa. Oikealla ruokavaliolla pääset myös eroon jo olemassa olevista virtsakivistä helpommin. Tässä artikkelissa löydät ohjeet siihen, mitä ruokia kannattaa välttää, jos pelkäät virtsakivien muodostumista ja miten niiden syntymistä voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla.
Vältä alla mainittuja munuaiskiviä aiheuttavaa ruoka-ainetta etenkin silloin, jos olet jo kärsinyt munuaiskivistä ja haluat ehkäistä uusien kivien muodostumista.
6 munuaiskiviä aiheuttavaa ruoka-ainetta
1. Kofeiini
Kahvi on itsestäänselvyys monelle, eikä ilman sitä päivä lähde käyntiin ollenkaan. Kahvi saattaa antaa sinulle kaivatun annoksen energiaa aamutuimaan, mutta kofeiinin nauttiminen voi myös olla elimistölle haitallista.
Yksi kofeiinin vaikutuksista on pakottaa munuaiset toimimaan kovemmin, mikä lisää riskiä munuaiskivien muodostumiseen. Kofeiinia ei löydy pelkästään kahvista, vaan sitä saa myös tee- ja virvoitusjuomista. Munuaiskiviä aiheuttavaa kofeiinia välttääkseen kannattaa välttää kaikkia sitä sisältäviä juomia.
Kofeiinia sisältävät juomat lisäävät kalsiumin määrää virtsassa ja voivat johtaa munuaisten toimintaongelmiin sekä virtsakivien muodostumiseen.
2. Punainen liha
Eläinproteiini ja eläinperäinen rasva ovat yhteydessä munuaiskiviin ja munuaisten toimintavaikeuksiin. Jos ruokavalioosi kuuluu runsaasti punaista lihaa, on sinun tärkeää tietää, että punaisen lihan sisältämien ainesten poistaminen elimistöstä on vaikeaa.
Punainen liha sisältää runsaasti virtsahappoa ja puriineja. Kun näiden ainesten määrä nousee elimistössä korkealle, voi munuaiskiviä kehittyä.
Muut ruoka-aineet, jotka sisältävät runsaasti puriineja ovat mm. parsa, pavut ja kaali. Vältä näiden ruokien liiallista nauttimista lyhyellä aikajaksolla ja voit ehkäistä virtsahapon kertymisen.
3. Keinotekoiset makeutusaineet
Monet meistä suosivat keinotekoisia makeutusaineita, sillä uskomme niiden olevan terveellisempi vaihtoehto sokerille. Keinotekoisia makeutusaineita käytetään etenkin kevytjuomissa ja vähäkalorisissa valmisteissa, joita markkinoidaan terveystuotteina.
Makeutusaineilla voi kuitenkin olla monia haitallisia sivuvaikutuksia ja ne voivat herkistää munuaisia kivien muodostumiselle.
4. Suola
Yksi yleisimmistä ongelmista nykyihmisen ruokavaliossa on liiallinen natriumin määrä, jota saadaan suolaisista ruuista. Vaikka et lisäisikään liikaa suolaa ruokiisi, sisältävät monet valmisruuat liikaa natriumia. Joskus suolaa löytyy jopa makeista tuotteista!
Liiallinen suolan nauttiminen voi kerryttää nestettä kudoksiin ja johtaa turvotukseen sekä munuaiskivien muodostumiseen. Keho ei pysty poistamaan liiallista natriumia, joten se varastoituu munuaisiin ja virtsanjohtimiin.
Tämän lisäksi suuri määrä suolaa ruokavaliossa kohottaa verenpainetta ja voi johtaa painonnousuun.
Suositeltua lukemista: Paranna munuaistesi terveyttä – jätä suola pois
5. Merenelävät
Munuaiskiville alttiiden ihmisten tulee välttää ruokia, jotka sisältävät paljon oksalaatteja. Oksalaatit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat edesauttaa natriumin ja kalsiumin kertymistä munuaisiin. Eniten oksalaatteja sisältäviä ruokia ovat merenelävät, kuten katkaravut ja muut äyriäiset.
Merenelävien lisäksi vihreät lehtikasvikset, suklaa ja saksanpähkinät sisältävät oksalaatteja.
On suositeltavaa vähentää myös maapähkinöitä, leseitä, maksaa, selleriä ja punajuuria, jos haluat välttää munuaiskivet. Oksalaattia ei tulisi nauttia 50 milligrammaa enempää päivän aikana.
Jos haluat syödä mereneläviä tai muita oksalaatteja sisältäviä ruokia, varmista että saat samalla runsaasti kalsiumia. Kun nautit oksalaattia ja kalsiumia samanaikaisesti, munuaisten on helpompi käsitellä ne, eivätkä ne kerry elimiin.
6. Maitotuotteet
Monet meistä rakastavat maitotuotteita, kuten juustoa, voita ja jogurttia. Maitotuotteet ovat yleinen osa nykyihmisen ruokavaliota, mutta kuten arvata saattaa, ne sisältävät paljon kalsiumia. Kalsium on tärkeä osa luuston terveyttä ja kasvua, mutta liika kalsium voi lisätä munuaiskivien määrää.
Kun syöt maitotuotteita, lisääntyy kalsiumin poistuminen virtsan välityksellä ja kuona-aineiden ja munuaiskivien poistuminen hankaloituu. On suositeltavaa nauttia kalsiumia sisältäviä ruokia kohtuudella, mutta älä kuitenkaan eliminoi niitä kokonaan.
Suosi erilaisia kalsiumin lähteitä ja kokeile vaikka manteleita.
Ehkäise munuaiskivet näin
Nyt kun tiedät mitä ruoka-aineita sinun kannattaa välttää ehkäistäksesi munuaiskivet, tutustutaan lähemmin ruokiin, joita sinun ehdottomasti kannattaa syödä munuaisten terveyden kannalta.
Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat, kuten liikunta ja tupakoimattomuus ovat tärkeitä, samaten riittävä veden nauttiminen. Nauti vähintään 8 lasillista vettä päivässä ja nosta määrä 12 lasilliseen, mikäli sinulla on taipumusta munuaiskiviin.
Kun juot 12 lasillista vettä, tuotat 8 lasillista virtsaa. Veden nauttiminen auttaa poistamaan kuona-aineita ja kertymiä virtsateistä.
Jos et pidä pelkän veden juomisesta, voit nauttia nesteesi tuoremehuina, makuvesinä tai kofeiinittomina teejuomina. Voit lisätä veteen sitruunalohkoja tai minttua maun virkistämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
- Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
- Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology, 192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
- Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
- Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.