6 loistavaa syytä syödä banaania päivittäin

Banaaneissa on vain vähän kaloreja, ja ne ovat mahtava tuote painon vähennyksen edistämiseksi sekä tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä. Lue lisää, sillä kerromme nyt tarkemmin banaanien monista terveysvaikutuksista!
6 loistavaa syytä syödä banaania päivittäin
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Banaani on monen lempihedelmä. Se on herkullinen ja sen voi yhdistää helposti lukemattomiin ruokiin, kuten esimerkiksi hunajaan, kaneliin, kauraan ja pähkinöihin. Banaani on myös täynnä terveellisiä ravinteita, ja siksi onkin hyvä idea syödä banaania päivittäin!

Miksi kannattaa syödä banaania päivittäin

Banaanit ovat loistavaa ruokaa esimerkiksi urheilijoille, sillä jo yksikin banaani antaa runsaasti energiaa ja ravinteita. Niiden avulla väsymystä ja hetkellistä energian puutetta voidaan lievittää tehokkaasti. Jotkut kuitenkin luulevat, että banaanin syönti päivittäin on haitallista painonhallinnan kannalta.

Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä totta. Y ksi banaani päivässä, etenkin aamulla syötynä, ei ole mitenkään haitaksi eikä myöskään saa aikaan kilojen lisääntymistä.

Banaani on loistavaa ravintoa ihmiselle. Tässä artikkelissa kerromme kuudesta loistavasta syystä siihen, miksi kannattaa alkaa syödä banaania päivittäin – jatka lukemista!

kannattaa syödä banaania

1. Banaani on yksi kaikkein ravinteikkaimmista hedelmistä

Ravinteidensa ansioista tämä hedelmä on erinomaista ruokaa aamiaisella. Tähän aikaan kannattaa pyrkiä saamaan maksimaalinen määrä energia, jotta päivän voisi aloittaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhdestä banaanista saat kaikki seuraavat ravinteet kehosi hyvinvoinnin lisäämiseksi:

  • runsaasti kuitua
  • monia antioksidantteja
  • mineraaleja (kaliumia, magnesiumia, kuparia ja mangaania)
  • vitamiineja  (B6- ja C-vitamiinit)
  • hiilihydraatteja
  • proteiinia

Kannattaa myös muistaa, että banaanissa on runsaasti vettä, mutta vain pieni määrä rasvaa.

2. Banaani säätelee verensokeritasoja

Banaanissa on runsaasti ainetta nimeltään pektiini, ja kyseessä on liukeneva kuitu, joka auttaa säätelemään verensokerin tasoja sen jälkeen, kun olet syönyt. Kannattaa siis syödä banaania sillä sen avulla voit hallita ruokahaluasi sekä samalla hidastaa vatsasi tyhjentymistä.

Jos valitset vähemmän kypsiä banaaneja (mutta et kuitenkaan sellaisia, jotka ovat täysin vihreitä), voit tehokkaammin hallita glykeemistä indeksiä. Tämä auttaa sinua välttämään niitä sokerihuippuja, joita muut makeat hedelmät saattavat joskus aiheuttaa.

Jos sinulla on diabetes, kannattaa kuitenkin välttää oikein kypsien banaanien syöntiä.

3. Banaani päivässä parantaa ruoansulatusta

Yksi asia joka sinua varmasti kiinnostaa on se, että keskikokoinen banaani sisältä kahden tyyppistä kuitua: pektiiniä ja tärkkelystä. Nämä kaksi yhdistettä parantavat ruoansulatustasi monellakin tavalla.

Tärkkelys esimerkiksi “pakenee” ihmisen ruoansulatuksesta, jotta se voisi mennä suoraan paksusuoleen, jossa siitä sitten tulee ravintoa terveellisille suoliston bakteereille.

Vahva ja terve suoliston kasvusto on yhtä kuin hyvä terveys, ja voit näin imeyttää paremmin ravinteita sekä välttää ummetusta.

Pektiini myös auttaa suojelemaan ja hoitamaan paksusuolesi terveyttä.

4. Banaanit hoitavat myös sydäntäsi

miksi kannattaa syödä banaania

Kalium on elintärkeä mineraali sydämen terveyttä koskien, etenkin siksi että se säätelee ja tasapainottaa verenpainettasi.

Jos totuttelet siihen, että syöt banaanin päivässä, voit pitää kaliumin tasosi hyvinä – tämä on elintärkeä mineraali sydämen ja verisuonten hyvinvoinnin kannalta.

5. Jos tavoitteenasi painonpudotus, ala syödä banaania aamuisin

Banaaneilla on monia sellaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi ne ovat loistavaa ruokaa niille, jotka haluavat pudottaa painoaan.

Syitä siihen on:

  • Ensinnäkin banaaneissa on vain hyvin vähän kaloreita.
  • Ne ovat täyttävää ja ravinteikasta ruokaa.  Lisää vain banaania aamiaiseesi proteiinin, pähkinöiden ja kahvi- tai teekupillisen kera – voit huomata, että tulet tuntemaan itsesi “täydeksi” ja energiseksi koko aamun ajan.
  • Niissä on myös runsaasti kuitua, joka hoitaa ruoansulatustasi sekä auttaa sinua välttämään ummetusta.

Yksi kiinnostava fakta banaaneihin liittyen on se, että painonpudotukseen tähtäävissä dieeteissä on usein mukana runsaasti vihreitä banaaneja.

Kokeile banaanien syöntiä 10 päivän ajan ja tarkkaile, mikä vaikutus tällä on.

6. Jos harrastat liikuntaa, pidä aina banaani treenilaukussasi!

kannattaa syödä banaania jos treenaa

Banaanit ovat täydellistä ruokaa urheilijoille. Miksi näin on? Siksi, että niissä on mineraaleja ja hiilihydraatteja, jotka tekevät tästä hedelmästä helposti sulatettavaa ravintoa keholle.

Toinen kiintoisa fakta on se, että säännöllinen banaanin syönti voi auttaa vähentämään liikuntaan liittyviä lihaskramppeja. Lisäksi banaaneissa on paljon ravinteita, jotka ovat hyödyksi liikuntaa ennen, kuin myös sen aikana ja jälkeen, ja tämä on tärkeää etenkin silloin, kun harrastat kestävyysurheilua.

Jos et ole urheilija, mutta sinulla on säännöllisiä lihaskramppeja, älä epäröi lisätä illalliseesi yhtä banaania (joka ei kuitenkaan ole kovin kypsä), ja voit näin välttää myöhemmän lihasten kramppaamisen.

Muista siis, on aina hyväksi syödä banaania päivittäin, etenkin silloin kun lähdet lenkille tai kuntosalille!

On silti tärkeää huomioida, että joidenkin ihmisten keho ei kestä kovin hyvin liiallista banaanien syöntiä. Jos luulet, että banaani päivässä olisi itsellesi liikaa, kokeile syödä banaania aluksi vaikkapa kolmesti viikossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • G.H. R, T. T, S.K. S, B. Z, N. M, M. K, et al. Green banana and pectin improve small intestinal permeability and reduce fluid loss in Bangladeshi children with persistent diarrhea. Dig Dis Sci. 2004;
  • Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, et al. Bananas as an energy source during exercise: A metabolomics approach. PLoS One. 2012;
  • Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and pectin-based composite materials: Beyond food texture. Molecules. 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.