6 keinoa psyykkisen uupumisen ehkäisyyn

maaliskuu 19, 2017
Oletko henkisesti uupunut? Se mitä ja miten syöt voivat vaikuttaa huomattavasti mielentilaasi ja energiatasoosi. Tässä artikkelissa esittelemme 6 helppoa tapaa ehkäistä psyykkistä uupumista.

Oletko jatkuvasti rättiväsynyt sekä töissä että kotona? Vievätkö työn ja arjen kiireet kaiken energiasi ja psyykkisen kapasiteettisi? Ruokailutottumuksilla on suuri vaikutus siihen, miten hyvin jaksat. Lisää luonnollisten raaka-aineiden määrää ruokavaliossasi ja vältä sokeria sekä prosessoituja ruokia.

Jos olet kuten useimmat työssäkäyvät ihmiset, ei sinulla ole välttämättä aikaa tai varaa lähteä lomamatkalle tai viettää monta tuntia päivässä rentoutuen. On tärkeää omistautua velvollisuuksillesi, mutta jos olet täysin uupunut, on aika ottaa hengähdystauko ja miettiä, miten tilannetta voi parantaa – jos et ota aikaa omalle hyvinvoinnillesi, palat loppuun. Seuraa tämän artikkelin ohjeita ja vinkkejä psyykkisen mielentilasi kohentamiseen.

1. Arvioi voittojasi vaivan kautta, älä tulosten

Yksi pääsyistä henkiseen uupumukseen on pitkittynyt ja kova rasitus. Suurimmalle osalle meistä on opetettu lapsuudesta lähtien arvioimaan ja arvostamaan voittojamme ja saavutuksiamme tulosten perusteella. Tämä tarkoittaa, ettei oteta ollenkaan huomioon sitä, miten paljon vaivaa olet nähnyt saavutustesi eteen tai miten paljon olet joutunut rasittamaan itseäsi päästäksesi haluamaasi tilanteeseen. Jos et saavuta päämäärääsi, sinusta tuntuu siltä kuin olisit epäonnistunut täysin.

Kun muutat suhtautumistasi asioihin huomaat, että pystyt mittaamaan edistymistäsi paremmin, etkä keskity pelkästään päämäärään. Anna itsellesi mahdollisuus nauttia ja iloita pienistäkin voitoista, jotka tuovat sinua lähemmäksi suurta päämäärääsi.

2. Lisää intohimo ja poista velvollisuudet

Harrastukset

 

Toinen keino ehkäistä psyykkistä uupumusta on asettaa velvollisuudet sivuun hetkeksi. Kun liikut elämässä kohti uutta päämäärää vain siksi että sinun täytyy, se muuntuu nopeasti raskaaksi taakaksi. Tämä pätee niin lapsien hoitamiseen, työpaikan vaatimukseen tai maisteriohjelmaan.

Intohimolla on valtava vaikutus siihen, miten paljon jaksamme ja mikä meitä motivoi. Intohimo on voimakkaampi kuin mikään määrä energiaa. Löydä elämästäsi ne asiat, joihin suhtaudut intohimolla ja lisää ne osaksi päivääsi.

Sinun täytyy ehkä käydä töissä yhdeksästä viiteen tehden jotain sellaista, joka sinua ei välttämättä kiinnosta, mutta joka auttaa maksamaan laskut ja elämisen. Varaa siis aikaa vapaa-ajallasi rakastamiesi asioiden tekemiseen: käy tanssitunneilla kerran viikossa, ota puoli tuntia aikaa itsellesi joka aamu jonkin mukavan asian tekemiseen ennen töihin lähtöä tai vietä lounastuntisi joogaten. Harrastukset täyttävät elämän miellyttävillä asioilla ja tekevät työelämästä siedettävää.

Jos vain mahdollista, löydä oma intohimosi ja lähde tekemään sitä myös työajalla. Uravaihdos tai uudelleen kouluttautuminen on aina mahdollista.

3. Ota yhteyttä luontoon

Nainen luonnossa

Ole rehellinen: kuinka läheinen on suhteesi luontoon? Vaikka nauttisitkin puistossa kävelemisestä silloin tällöin tai lokkien kirkunan kuuntelemisesta aamuisin, saattaa olla että varaat liian vähän aikaa luonnossa olemiselle. Kuinka usein vietät esimerkiksi lounastuntisi luonnossa kävellen?

Ehkä et miellä itseäsi luontoihmiseksi, mutta luonnon voima ihmiseen on kiistaton. Puistossa tai metsässä samoilu rentouttaa välittömästi. Sinun ei tarvitse lähteä metsään joka toinen päivä tai alkaa vuorikiipeilijäksi, mutta yritä viettää enemmän aikaa luonnossa aina kun mahdollista. Jo 15 minuuttia päivässä riittää lisäämään energiaa ja mielihyvää. Käy kävelyllä, tee pihahommia tai ruoki lintuja naapuruston puistossa. Jos sinulla on koira, lähde kävelylle uusiin maisemiin, äläkä sorru lyhyeen pissatuslenkkiin korttelin ympäri.

4. Syö oikea määrä hyvälaatuisia proteiineja

Aivosi kaipaavat enemmän energiaa kuin muut elimet, ja liiallinen sokerin nauttiminen saa olosi tuntumaan entistä väsyneemmältä. Suosi sokerin ja valmisruokien sijaan korkealaatuisia raaka-aineita ja syö etenkin vihanneksia, hedelmiä, kalaa, täysjyvää ja kasviproteiineja.

Vältä myös liiallista suolan käyttöä. Ruokaremonttia ei tarvitse tehdä yhdessä yössä – aloita ruokailutottumusten muuttaminen pikkuhiljaa ja vähennä haitallisia ruoka-aineita ravinnostasi.

5. Poista prosessoitu sokeri ja alkoholi elämästäsi

Alkoholi aiheuttaa uupumusta

Voisitko luopua alkoholista viikoksi? Entäs kahdeksi viikoksi? Jos pystyt välttämään alkoholia viikon ajan, saatat huomata, että psyykkinen uupumuksesi katoaa nopeasti. Alkoholin nauttimisen lopettaminen voi auttaa sinua laihtumaan ja pysymään energisempänä. Tee näin:

  • Ensimmäinen askel on tämä: lue kaikkien säännöllisesti nauttimiesi ruokien ja tuotteiden sisältömerkinnät. Saatat yllättyä sitä, kuinka paljon prosessoitua sokeria saat päivittäin harmittomilta vaikuttavista tuotteista.
  • Sinun on lisäksi poistettava alkoholi ruokavaliostasi. Vaikka pieni määrä punaviiniä voikin olla terveydelle hyödyllistä, on parempi pysyä siitä kokonaan loitolla, kun kehosi kärsii uupumuksesta.

Muista että alkoholin nauttiminen on epäsäännöllinen nautinto, ei päivittäinen tarve.

6. Kohenna unirytmiäsi ja varaa aikaa unelle

Monet menestyksekkäät ihmiset vannovat riittävien unien nimeen, ja he noudattavat nukkumaanmenoaikaa niin arkena kuin vapaallakin.

Miten on sinun unenlahjojesi laita?

Sekä aikuiset että lapset kaipaavat säännöllistä, selkeästi määritelyä unirytmiä. Kun menet aina nukkumaan samaan aikaan päivästä ja heräät samaan aikaan, kehosi osaa valmistautua uneen ja tämä vähentää psyykkistä stressiä. Kunnolliset unet eivät välttämättä tarkoita sitä, ettet ole enää koskaan väsynyt, sillä tämä riippuu pitkälti päivittäisistä aktiviteeteistasi.

Alussa uuden nukkumaanmenoajan noudattaminen voi tuntua vaikealta, mutta tee nukkumaanmenosta mukava hetki: varaa kuppi kamomillateetä ja hyvä kirja yöpöydälle ja pidä makuuhuone ilmavana ja mukavana tilana. Nuku vähintään 8 tuntia päivässä.

Tulet varmasti huomaamaan näiden elämäntapamuutosten vaikutuksen energiatasoosi muutamassa viikossa. Uupumus katoaa ja sinun on helpompi kontrolloida menojasi.

UUTISIA VERKOSSA