6 hyvää tapaa saada lisää energiaa aamuun

Tiesitkö, että liikunta ja kylmässä suihkussa käyminen ovat joitakin parhaita tapoja torjua väsymystä ja aloittaa päivä energisesti?
6 hyvää tapaa saada lisää energiaa aamuun

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Huonot yöunet, tiettyjen ravintoaineiden puutos ja liiallinen stressi ovat joitakin tekijöitä, jotka voivat usein johtaa väsymykseen ja uneliaisuuteen aamulla. Keho voi tuntua fyysisesti uupuneelta ja sinulla saattaa olla myös vaikeuksia keskittyä tai tehdä ajattelua vaativaa työtä. Vaikka tämä tilanne ei ehkä olekaan vakava, se voi vaikuttaa haitallisesti arjen askareisiin.

Onneksi tätä ongelmaa voidaan hallita luonnollisesti pyrkimällä nukkumaan 8 tuntia yössä ja omaksumalla joitakin aamuisia tapoja. Tämän päivän artikkelissa haluamme jakaa 8 yksinkertaista vinkkiä torjumaan väsymystä. Katso, kuinka saat lisää energiaa aamuun!

6 tapaa saada lisää energiaa aamuun

1. Käy kylmässä suihkussa

Kylmä suihku antaa energiaa aamuun

Kasvojen peseminen kylmällä vedellä, tai mikä vielä parempi, kylmässä suihkussa käyminen on yksi parhaista tavoista karistaa väsymys aamulla.

Veden kylmyys saa veren liikkeelle ja edistää hapen ja ravinteiden kulkeutumista soluille.

On sanomattakin selvää, että tämä vaikutus nostaa energiatasoa ja optimoi psyykkisiä toimintoja.

2. Juo nesteyttävää juomaa

Unen aikana elimistö suorittaa monia prosesseja, mikä poistaa merkittävän määrän nestettä kudoksista. Tämän nestevajeen seurauksena olo saattaa olla erittäin väsynyt aamulla.

Jotta voisit välttää nämä oireet ja saada lisää energiaa aamuun, päivä kannattaa aloittaa juomalla nesteyttävää juomaa, kuten vettä tai teetä.

Nesteyttäminen antaa keholle polttoainetta ja lisäksi se edistää ruoansulatusta ja myrkynpoistoprosesseja.

3. Juo kuppi kahvia

Kahvin kofeiini piristää aamulla

Maailmassa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät kykene aloittamaan päiväänsä saamatta kupillista kahvia. Syy tähän on se, että annos kofeiinia stimuloi hermostoa ja parantaa keskittymiskykyä ja valppautta.

Jos siis väsymys vaikeuttaa aamun askareiden suorittamista, kohtuullinen kahvinjuonti voi auttaa saamaan lisää energiaa aamuun.

Huom.: Kofeiinin yliannostus voi kiihdyttää hermostoa liikaa. Liian kiihtynyt hermosto on yhdistetty sydämentykytyksiin, kuumiin aaltoihin ja ylivilkkauteen.

4. Syö omena välipalaksi

Jotta aineenvaihdunta pysyisi vilkkaana eikä energia laskisi aamulla, olisi hyvä syödä terveellisiä välipaloja.

Omenat ovat yksi parhaista vaihtoehdoista tähän vuorokaudenaikaan. Niissä on vain vähän kaloreita ja niiden ravintokuitu pitää kylläisenä pidempään ja ehkäisee liiallista kalorien nauttimista.

Lisäksi omenat sisältävät hiilihydraatteja, jotka toimivat glukoosinlähteenä soluille ja antavat näin “polttoainetta” keholle.

5. Liikunta

Liikunta auttaa nostamaan energiatasoa aamulla

Väsymys ja uneliaisuus aamulla voivat olla täydellinen tekosyy olla kuntoilematta. Mutta liikunta on yksi parhaista luonnollisista keinoista saada energiaa aamuun.

Liikunta parantaa verenkiertoa ja nostaa energiatasoa. Lisäksi se parantaa unenlaatua sekä nostaa mielialaa.

6. Valmista seuraava smoothie

Kaupan energiajuomien sijaan kannattaa valmistaa mieluummin itse hedelmä- tai kasvissmoothie antamaan energiaa aamuun, sekä mielelle että keholle.

Erilaisia smoothieita on paljon, ja nyt jaamme mansikka-banaanismoothien reseptin.

Ainekset

  • 6 kypsää mansikkaa
  • 1 kypsä banaani
  • 200 g vähärasvaista luonnonjogurttia
  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • 1 rkl chia-siemeniä

Valmistus

  • Pese mansikat hyvin ja laita ne tehosekoittimeen banaanin, jogurtin ja kaurahiutaleiden kanssa.
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään yhtenäiseksi seokseksi.
  • Tarjoile ja lisää ruokalusikallinen chia-siemeniä jokaiseen annokseen.

Näin juot sen

  • Juo tämä smoothie aamiaisen yhteydessä tai aamupäivällä, kun olo tuntuu vetämättömältä.

Viimeinen vinkki: muista, että saadaksesi lisää energiaa aamuun ja ollaksesi tuotteliaampi sinun tulisi myös välttää huonoa mielialaa ja haitallisia ihmisiä.

Paranna elämäntyyliäsi hyödyntämällä kaikkia näitä tapoja, niin alat huomata eron aamuisin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Miró, E., Cano-Lozano, C., & Buela-Casal, G. (2005). SUEÑO Y CALIDAD DE VIDA. Revista Colombiana de Psicología. https://doi.org/10.1097/MRR.0000000000000137
  • Saez, J., Santos, G., Salazar, K., & Carhuancho-Aguilar, J. (2013). Calidad del sueño relacionada con el rendimiento académico de estudiantes de medicina humana. Horiz. Med.
  • Téllez, A., Juárez-García, D. M., Jaime-Bernal, L., & García-Cadena, C. (2016). Prevalencia de trastornos de sueño en relación con factores sociodemográficos y depresión en adultos mayores de Monterrey, México. Revista Colombiana de Psicologia. https://doi.org/10.15446/rcp.v25n1.47859

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.