6 asiaa, jotka sinun tulisi tietää diabeteksesta

toukokuu 14, 2017
Diabetes on hiljainen sairaus, joka voi hiipiä elämään ilman huomattavia oireita, mutta johtaa usein vakaviin seurauksiin. Kun ymmärrät, mistä diabeteksessa on kyse ja sairaus diagnosoidaan ja hoidetaan ajoissa, voidaan ehkäistä monet kehittyneen diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot.

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus, josta on olemassa kaksi päämuotoa. Nuoruus- eli ykköstyypin diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa. Aikuis- eli kakkostyypin diabetes johtuu insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä. Jos aikuistyypin diabeteksen etenemistä ei saada pysäytettyä, se alkaa vähitellen muistuttaa nuoruustyypin diabetesta. Kahden päätyypin lisäksi diabeteksesta on lukuisia välimuoto- ja erityistyyppejä, joista yleisin on raskaudenaikainen diabetes.

Diabetes ei välttämättä aiheuta huomattavia oireita sen alkuvaiheissa, mutta diabetes vaikuttaa kaikkialla elimistössä ja voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin taudin edetessä – näistä yleisimmät liittyvät verenkiertoelimistön, munuaisten ja neurologisten toimintojen heikentymiseen. Mitä aikaisemmin diabetes todetaan ja mitä paremmin se saadaan kontrolliin, sitä parempi on taudin ennuste.

Tästä syystä onkin tärkeää tunnistaa diabeteksen oireet ja tietää miten diabeteksen syntyä voi ehkäistä.

Monet ihmiset ovat huolissaan diabeteksesta, sillä se on yksi nykyihmisen vitsauksista, joka lisääntyy etenkin aikuisilla huomattavasti. Tässä artikkelissa keskitymme kuuteen tärkeää asiaan, jotka diabeteksesta tulee tietää.

1. Mikä aiheuttaa diabeteksen?

insuliinipiikki

 

Diabetes voi johtua monesta eri tekijästä, mutta yleensä kyseessä on haiman vajaatoiminta, jolloin se ei tuota riittävästi insuliinia tai elimistön kyky hyödyntää insuliinia on heikentynyt.

Tällainen tilanne voi syntyä geneettisistä tekijöistä tai ympäristön vaikutuksista, tai epäterveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja sokeria.

Suositeltua lukemista: Kauravesi avuksi kolesteroliin, ylipainoon ja diabetekseen

2. Mitä eri muotoja diabeteksesta on?

Tyypin 2 diabetes on kaikista yleisin, mutta on tärkeää tietää myös muista diabeteksen muodoista:

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes ilmenee yleensä nuoruudessa tai lapsuudessa, ja se johtuu insuliinin heikosta tai puuttuvasta tuotannosta, mikä tekee päivittäisten insuliinipistosten ottamisen tärkeäksi.

Tyypin 1 diabeteksen syy ei ole täysin tiedossa.

Tyypin 2 diabetes

Tämä on diabeteksen yleisin muoto ja se kehittyy yleensä vasta aikuisiällä elämäntapatekijöiden vaikutuksesta. Ylipaino, tupakointi ja muut tekijät voivat herkistää diabeteksen kehittymiselle. Tyypin 2 diabeteksessa elimistöllä on vaikeuksia hyödyntää tuottamaansa insuliinia ja tämä puolestaan vaikuttaa sokerin imeytymiseen.

Raskausajan diabetes

Raskausajan diabetes syntyy veren nousseesta glukoosimäärästä raskauden aikana. Sitä on helmpompi kontrolloida kuin tyypin 2 diabetesta.

3. Mitä oireita diabetes aiheuttaa?

masentunut

Vaikka selkeitä merkkejä diabeteksesta ei välttämättä heti ilmene, on olemassa muutamia oireita jotka voivat merkitä verensokerin epätasapainoa ja siitä johtuvia seurauksia:

 • Jatkuva tarve virtsata
 • Jatkuva nälkä ja jano
 • Kova väsymys
 • Ihohaavat, joiden paraneminen kestää pitkään
 • Näön sumentuminen
 • Huimaus
 • Äkillinen painonlasku
 • Muutokset mielialassa
 • Vatsavaivat
 • Jatkuvat tulehdukset
 • Kihelmöinti nivelissä
 • Hammasvaivat

4. Mitä komplikaatioita diabetes voi aiheuttaa?

Glukoosi on tärkeä osa monia kehon eri toimintoja. Kun glukoosi ei toimi normaalisti elimistössä, se voi johtaa terveysvaivoihin ja aiheuttaa maksavaurioita ja verisuonten vaurioitumista.

Diabeteksen yleisimpiin komplikaatioihin kuuluvat:

 • Munuaisten vajaatoiminta
 • Hermoston ongelmat
 • Verenkiertoelimistön häiriöt
 • Aivojen verenvuoto
 • Veritulpat
 • Tulehdukset

5. Miten diabetes diagnosoidaan?

diabeteksen oireet

 

Diabetes voidaan diagnosoida lääkärintarkastuksen aikana verikokeesta. Verikoe otetaan paaston jälkeen, jolloin saadaan verensokeripitoisuus ilman ruokailun vaikutusta. Jos kärsit diabetesoireista, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkkeillä diabeteksen oireita ja komplikaatioita voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti.

Sokerirasituskokeessa mitataan verensokeriarvot sokeriliuoksen nauttimisen jälkeen. Ennen koetta ollaan syömättä ja juomatta 12 tuntia, minkä jälkeen otetaan nollanäyte ja glukoosinesteen nauttimisen jälkeen vielä kaksi verinäytettä. Ensimmäinen otetaan tunnin päästä ja toinen kahden tunnin kuluttua. Sokeriarvoja verrataan nollanäytteen tulokseen, jonka tulisi olla alle 100 mg /dl. Kahden tunnin jälkeen verensokerin määrä ei tulisi olla suurempi kuin 140 mg / dl.

Suositeltua lukemista: Selätä uupumus tällä valkosipuli-porkkanamehulla

6. Miten diabetesta hoidetaan?

Perinteinen diabeteshoito koostuu siitä, että elimistölle annetaan sitä mitä se ei itse pysty tuottamaan, eli insuliinia.

Päivittäiset insuliinipistokset kuuluvat usein diabeteksen hoitosuunnitelmaan tyypin 1 diabetesta sairastaville, mutta tyypin 2 diabetesta sairastavat voivat hyödyntää muita lääkkeitä ja keinoja, joilla kontrolloidaan verensokeriarvoja.

Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä diabeteksen kontrolloinnissa ja hoidossa, sillä ruokailulla, painolla ja liikunnalla on suuri merkitys taudin säätelyssä. Käy säännöllisesti lääkärissä, tarkkaile painoasi ja noudata lääkärin antamia neuvoja ja lääkitystä diabeteksen hoidossa.

Mikäli epäilet diabetesta, on syytä käydä lääkärissä verikokeissa mahdollisimman nopeasti.

Suositeltua lukemista: Omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta

 

UUTISIA VERKOSSA