5 yleisintä lonkkaongelmaa

Vaikka lonkat ovat nivel, joka kannattelee enemmän painoa kuin lähes mikä tahansa muu nivel, moni ei pysähdy miettimään niiden tärkeyttä. Lue niistä ja yleisistä lonkkaongelmista tästä artikkelista.
5 yleisintä lonkkaongelmaa
Abel Verdejo

Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Abel Verdejo.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Voisi sanoa, että mitä terveyteen tulee, lonkat ovat yksi unohdetuimmista kehonosista. Koska ne ovat niveliä, niiden päätehtävänä on yhden tai useamman luun tukeminen ja yhteen liittäminen. Lonkkien pääasiallisena tarkoituksena on pitää ristiluu, suoliluu ja reisiluu paikoillaan. Tässä artikkelissa esittelemme viisi yleisintä lonkkaongelmaa.

Lonkkien tehtävänä on luiden yhteen liittäminen ja niiden tukeminen.

Lonkat

Niiden sijainti ylävartalon ja alaraajojen välissä on syy siihen, miksi ne ovat yleisesti ottaen niin tärkeät kehossasi. Ne eivät ainoastaan kannattele kehoasi, vaan myös liikkuvat moneen eri suuntaan: ne taipuvat, kääntyvät ja ovat kuin jättiläismäinen sarana.

Mitä tulee niiden fysiologiseen rakenteeseen, niissä on toinen hyvin tärkeä osa: nivel, jossa reisiluun pää yhdistyy lonkkaan.

Vaikka lonkat ovat yhdet vahvimmista nivelistä kehossasi, ne ovat herkkiä eri tekijöille, jotka voivat johtaa moniin eri ongelmiin ajan myötä. Seuraavaksi esittelemme viisi tavallisinta lonkkaongelmaa.

5 tavallisinta lonkkaongelmaa

Lonkat ovat hyvin lujat, mutta niissä saattaa olla joitakin ongelmia. Joillakin niistä on nimi, joka viittaa alueeseen, jossa ongelma esiintyy. Toiset ovat hankalampia hoitaa.

Seuraavaksi puhumme kaikkein yleisimmistä lonkkaongelmista.

1. Nivuskipu

5 yleisintä lonkkaongelmaa - nivuskipu.

Tämä tunnetaan myös nimellä urheilijan tyrä. Se on lihasvamma nivuksen alueella. Nivuskipu tarkoittaa lähes aina kroonisen tulehduksen jaksoa.

Lihakset, joihin ongelma useimmiten vaikuttaa, ovat vatsa- ja lähentäjälihakset.

2. Lonkan nivelrikko

Koska lonkat ovat hyvin vankka ja tärkeä nivel, tämä kivulias ja hankala ongelma vaikuttaa niihin suuresti. Muutokset nivelrustossa ovat tavallisesti vaivan suurin syy.

  • Valitettavasti nivelrikko on rappeumasairaus.
  • Näin ollen vaivasta kärsivälle alueelle tulee nopeasti liikkuvuusongelmia.

3. Osteogenesis imperfecta eli synnynnäinen sidekudossairaus

Synnynnäinen lihaskudossairaus haurastuttaa lonkkien luustoa.

 

Tätä sairautta kutsutaan usein nimellä luustonhaurastumistauti.

  • Se vaikuttaa kehon luukudokseen, mukaan lukien (tietysti) lonkkiin.
  • Se on synnynnäinen eli geneettinen sairaus.

Koska tämä kehon alue kärsii todennäköisimmin suorista vammoista, osteogenesis imperfecta liittyy usein lonkkiin.

4. Lonkan avaskulaarinen nekroosi

Nekroosi tarkoittaa kudoksen kuolemaa. Lonkkien kohdalla kyseessä on reisiluun pään vaurio. Tällainen tilanne syntyy riittämättömän verenkierron seurauksena. Jos sitä ei huomata tai hoideta ajoissa, se muuttuu vähitellen krooniseksi.

Sairauden suurin syy on reisiluun murtuma epikondyylin kohdalla. Tämä tavallisesti rikkoo tai painaa verisuonia. Kummassakin tapauksessa tila saattaa johtaa nekroosiin.

5. Femoroacetabular impingement eli ahdas lonkka -oireyhtymä

Jos vaivanasi on ahdas lonkka. lonkkanivel ei liiku normaaliin tapaan.

 

Lopuksi, on olemassa vielä femoroacetabular impingement eli ahdas lonkka -oireyhtymä. Siinä lonkka ei pysty liikkumaan normaalilla tavalla. Sen aiheuttama hankaus on jatkuvaa ja kivuliasta.

Tämän lonkkiin kohdistuvan sairauden syytä ei tunneta vielä tänäkään päivänä. Se saattaa vaikuttaa reisiluuhun ja lonkkamaljaan. Kipu on lähes sietämätöntä ja syntyy silloin, kun reisiluun nivelnasta hankaa väärällä tavalla lonkassa.

Vaikka tämä ongelma voi kehittyä kenelle tahansa, se on todennäköisempää nuorilla ja urheilijoilla. Yleisesti ottaen lääkärit yhdistävät sen nivelreumaan ja pitävät sitä sen yhtenä suurimpana aiheuttajana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anderson K, Strickland SM, Warren R. Hip and groin injuries in athletes. American Journal of Sports Medicine. 2001.
  • Dupré J-P, Bhyssenne D, Keller G, Poitou N. Estudio articular de la cadera. EMC – Kinesiterapia – Med Física. 2000.
  • Márquez Arabia, Jaime, Márquez Arabia, Wiliam. Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Rev Cuba Ortop y Traumatol. 2014.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.