5 terveellistä, puhdistavaa dieettiä

Puhdistavan dieetin eli detox-dieetin ajatuksena on pitää keho terveenä. Kun pääset kuurin loppuun, tulisi kuitenkin jatkaa tasapainoisen ruokavalion noudattamista, jotta voisit hyötyä puhdistuksen vaikutuksista maksimaalisesti. Jatka lukemista ja kokeile itse, mikäli haluat parantaa terveyttäsi tehokkaasti!

Erilaisia tekijöitä kertyy kehoosi ajan kuluessa yhä enemmän. Tämä sisältää kaikki ne haitat, joita ilmenee liiallisen syömisen, vähäisen liikunnan, alkoholin, negatiivisten tunteiden ja muiden vastaavien ilmiöiden seurauksena.

Tämän vuoksi ihminen lopulta sairastuu tai ei yksinkertaisesti tunne oloaan niin hyväksi kuin olisi mahdollista.

Päästäksesi eroon siitä jätteestä, joka saa sinut sairaaksi tai vahingoittaa kehoasi, voit ryhtyä niin kutsutulle detox-dieetille, eli kehoa puhdistavalle kuurille.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit hyödyntää erästä hyvää detox-vaihtoehtoa – jatka lukemista, mikäli haluat lisätä terveyttäsi merkittävästi!

Mitä detox-dieetti tarkoittaa?

ryhdy detox-dieetille

Tällaisen dieetin ajatuksena on puhdistaa kehoa, mikä tarkoittaa sitä, että hankkiudut kuurin aikana eroon niistä myrkyllisistä aineista, joita on kertynyt elimistöösi ajan kuluessa.

Ihanteellisissa olosuhteissa tämä puhdistus ei ole edes tarpeen, sillä keho toimii luonnollisen puhdistusprosessinsa voimin (tähän sisältyvät virtsa, uloste ja hiki).

Todellisuudessa kehoon kuitenkin kertyy sellaisia tekijöitä, joista on tarpeen hankkiutua eroon muin keinoin. Näin käy etenkin silloin, kun asutaan kaupungissa.

Moni ryhtyy puhdistavalle dieetille vaikkapa joulun tai kesäloman jälkeen, sillä näinä jaksoina on tavallista, että syödään ja juodaan liian runsaasti. Ei kuitenkaan ole tarpeen olla näin radikaali, eikä edes ole tarpeen valita tiettyjä hetkiä vuodesta, jolloin puhdistus on tehtävä.

Puhdistavat dieetit antavat keholle sellaisia yhdisteitä, joiden avulla myrkyllisistä aineista voidaan päästä helpommin eroon. Nämä luonnolliset tekijät auttavat poistamaan likaa ja sellaisia asioita, jotka aiheuttavat elimistölle haittaa. Tämä vaikutus tapahtuu virtsan tai ulosteen avulla.

Kyseessä on kuitenkin sen tyyppinen kuuri, joka on vähemmän rajoittava kuin moni luulee, sillä kuitu ja kalium edistävät tehokkaasti sitä, että keho suorittaa puhdistavat prosessinsa kunnolla.

Näihin dieetteihin sisältyy muutama sellainen vaihtoehto, jotka ovat erityisen mainitsemisen arvoisia. Niiden vaikutuksiin kuuluvat kertyneen nesteen poistuminen, sairauksien torjunta ja turvotuksen vähentyminen.

Erilaisia puhdistavien dieettien tyyppejä

Useimmissa tapauksissa nämä detox-kuurit ovat sellaisia puhdistusjaksoja, joihin riittää jo yksi päivä tai viikonloppu. Tällaisen jakson aikana sinun tulisi syödä ainoastaan niitä tuotteita jotka sisältyvät ohjeisiin, ja lisäksi tulisi olla kuurin ajan kotona siten, että et harrasta liikuntaa tai tee muutakaan rasittavaa.

Seuraavassa on muutamia erittäin hyviä vaihtoehtoja – jatka lukemista ja valitse mieleisesi!

Greippidieetti

greipit

Greippi on erinomainen rasvanpolttaja ja kehon puhdistaja, josta saat runsaasti kuitua ja C-vitamiinia. Tämän dieetin kohdalla joudut viettämään kokonaisen päivän siten, että syöt pääasiassa greippiä. Voit toteuttaa tämän joko greippimehun tai greippiviipaleiden avulla.

Iltapäivällä voit yhdistää greipin vähärasvaiseen jogurttiin, ja illalla voit sitten syödä viher- tai pinaattisalaatin.

Kuitudieetti

Kaura on pääaines seuraavan puhdistuskuurin osalta, joka kestää viikonlopun verran. Voit nauttia kauraa joko vähärasvaisen maidon tai jogurtin, appelsiinimehun tai mantelin ja pähkinöiden kanssa.

Iltapäivisin lisää mukaan hiukan tuoretta hedelmää (esimerkiksi mansikoita tai omenoita), ja iltaisin voit nauttia porkkanakeittoa sellerin ja purjon kera.

Porkkanadieetti

porkkanat ja porkkanamehu

Jos vietät yhden päivän porkkanaa syöden, et joudu juurikaan kärsimään puhdistuksen eteen. On parempi, jos nautit porkkanasi tämän dieetin puitteissa raakoina, jotta voisit niitä pureskellessasi vähentää sekä ahdistunutta oloa että ruokahalua. Voit kuitenkin nauttia tästä kasviksesta kaikilla niillä erilaisilla tavoilla, joilla sitä voidaan valmistaa.

Me suosittelemme smoothieta, lientä sekä raastettua tai soseutettua porkkanaa, joissa on lisänä hiukan sitruunamehua.

Ennen kuin menet nukkumaan, nauti vielä jokin luonnollinen hauduke.

Tomaattidieetti

Tämä on mahtava vaihtoehto, jos tupakoit (tai mikäli olet juuri lopettanut tupakoinnin). Se on myös hyväksi kaikille naisille, joille selluliitti on häiritsevä asia.

Syö tomaatteja kaikilla mahdollisilla tavoilla koko päivän ajan:

 • Kun heräät aamulla juo tomaattimehua, ja aamiaisella nauti tomaatteja viipaloituina.
 • Lounaalla syö tomaattisalaatti, jossa on pavunituja ja salaatinlehteä (voit laittaa kastikkeeksi oliiviöljyä).
 • Välipalaksi ota tomaattimehua mintun kera, ja illalliseksi nauti samaa kuin lounaaksi.

Ennen kuin menet nukkumaan, juo vielä kupillinen teetä.

Artisokkadieetti

artisokat

Tämä herkullinen kasvis omaa loistavat nestettä poistavat kyvyt. Se poistaa kehoon kerääntynyttä rasvaa, ja tämä pätee etenkin vatsan seudulla olevaan rasvaan.

Artisokkadieetti on yhden päivän kuuri:

 • Aamiaisella syö viipale täysjyväleipää, jolle olet levittänyt artisokkatahnaa.
 • Lounaaksi nauti sitten grillattua artisokan sydämiä, ja illalliseksi syö artisokkalaatikkoa.
 • Aamun puolivälissä, kuten myös iltapäivän välipalana, voit ottaa vähärasvaista jogurttia.

Voiko ”rento” puhdistava dieetti toimia?

Moni ei ollenkaan pidä ajatuksesta dieetille ryhtymisestä.

Ehkäpä olet miettinyt elämäntapasi muuttamista terveellisemmäksi, tai kenties olet jo tehnyt jonkin viikonlopun kestävän detox-puhdistuksen.

Tässä tapauksessa suosittelemme seuraavien ruokien syöntiä, jotka tunnetaan niiden tehokkaista puhdistavista ominaisuuksista:

 • hedelmät (ananas, mansikka, viinirypäle, kiivi, appelsiini, omena, päärynä)
 • kasvikset (selleri, parsa, sipuli, endiivisalaatti)
 • idut (vehnän, sinimailasen ja soijan)
 • täysjyväviljat
 • vähärasvaiset lihat
 • rasvainen kala
 • jogurtti

Puhdistavan kuurin jälkeen – mitä sitten tapahtuu?

Mitä siis kehossa tapahtuu detox-dieetin jälkeen? Tämä on tavallinen kysymys.

Ideana on se, että kun olet käynyt lävitse tällaisen dieetin, ei tulisi syödä runsaasti kaloreita sisältäviä ruokia. Lisää syömiesi ruokien määrää vähän kerrallaan, ja nauti niin paljon hedelmiä ja kasviksia kuin vain mahdollista (pidä tässä mielessäsi äskettäin esittelemämme lista).

terveellinen ruoka

Lopuksi vielä sellainen neuvo, että älä unohda harrastaa runsaasti liikuntaa. Tämä liikunta voi kuitenkin olla jopa yksinkertainen päivittäinen kävelylenkki. Juo kahdeksan lasillista vettä päivässä, ja vältä lisäksi sokereita, rasvoja ja valkoisia jauhoja.

Juo luonnollisia haudukkeita ja mehuja virvoitusjuomien sijasta, ja vaihda kahvi vihreään teehen. Kokeile sellaisia ruokia, joissa on käsittelemättömiä aineksia sen sijaan, että nauttisit jalostettuja tuotteita.

Tällä tavoin voit varmistaa, että kehosi ei säilytä yhtä suurta osaa myrkyistä kuin aikaisemmin – terveytesi tulee näin olemaan merkittävästi parempi.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.

UUTISIA VERKOSSA