5 tärkeää asiaa niskakivusta

· helmikuu 24, 2017
Niskakivun syynä voi olla vääränlainen asento, kuten myös liiallinen stressi. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota omaan asentoon ja pyrkiä vähentämään stressiä niskakivun ehkäisemiseksi.

Me kaikki kärsimme niskakivusta jossain vaiheessa elämää. Sen voi saada helposti vain istumalla huonossa asennossa, kantamalla jotakin liian painavaa tai jopa liikkumalla hankalalla tavalla.

Joissakin tapauksissa lievästä kivusta voi tulla kroonista. Nivelrikko tai välilevyn pullistuma voivat tehdä kivusta jatkuvampaa ja näin ollen lamaannuttavampaa.

Suosittelemme aina hakemaan apua ammattilaiselta. Joskus hyvä fysioterapeutti voi saada ihmeitä aikaan.

Lähes 90 prosentissa tapauksista niskakipu häviää itsestään. Toisinaan hyvin nukutut yöunet ja lepo auttavat paljon paremmin kuin mikään särkylääke.

Alla on lueteltu viisi faktaa, joista voi olla apua tähän tavalliseen vaivaan.

1. Niskakipu ja huimaus

Huimaus voi johtua lukuisista eri syistä. Heikkous, tasapaino-ongelmat tai sekavuus 60-70 -vuotiailla potilailla johtuu kuitenkin lähes aina ihan tavallisesta syystä: niskakivusta.

paansarky

Huimauksen aiheuttavat usein neurologiset häiriöt, jotka liittyvät iän myötä tuleviin mekaanisiin niskaongelmiin. Tämän tyyppistä huimausta kutsutaan ”kaularankaperäiseksi huimaukseksi”.

Monet ihmiset yhdistävät tämän tyyppisen huimauksen voimattomuuteen, huonoon päivään tai väsymykseen. Sen syy on kuitenkin kaularangassa. Esimerkiksi äkkinäinen käännös tai vääränlainen liike voivat aiheuttaa huimausta tai pyörtymistä.

Lisäksi saattaa esiintyä näköongelmia, pahoinvointia ja oksentelua. Vaikka kyseessä ei ole vakava terveysongelma, se voi aiheuttaa paljon ahdistusta ja huolta. Siksi on tarpeen mennä lääkärin vastaanotolle ennen kuin vaiva pahenee.

Lue myös: 9 ruokaa väsymykseen ja päänsärkyyn

2. Lihasjäykkyys ja stressi

Sinulla on varmasti joskus ollut päänsärkyä ja niskajäykkyyttä työpäivän päätteeksi; nämä ovat tyypillisiä lihaskramppien aiheuttamia oireita. Lihaskrampit johtuvat lähes aina seuraavasta pahasta yhdistelmästä: stressistä ja huonosta asennosta.

Tämä ongelma kestää tavallisesti muutamasta päivästä enimmillään viikkoon. Se vaikeuttaa kuitenkin lähes kaikkea normaalia toimintaa.

Ei pidä myöskään unohtaa jotakin tärkeää: stressi itsessään saa aikaan niskakipua. Se lisää niskalihasten jäykkyyttä, vähentää notkeutta ja kiristää kyseisen alueen hermoja, kunnes vaiva lopulta leviää päähän asti. Lisäksi jos olemme huonossa asennossa tuntikaupalla, ongelma pahenee entisestään.

3. Kaularangan osteoartriitti (nivelrikko): yleinen vaiva

Niskan nivelrikosta kärsii pieni osa nuoria ihmisiä, mutta sitä esiintyy lähes 90 prosentilla yli 65-vuotiaista.

  • Niskan spondyloosi on hyvin yleinen rappeumasairaus. Siinä niskan alueen nivelet kuluvat, ja tällöin jäykkyys, huimaus ja niskakipu ovat tavallisia. 
  • Lisäksi ongelmaan liittyy kihelmöivä tunne ja voiman heikkeneminen toisessa käsivarressa tai kämmenessä.
  • Ainoa positiivinen asia tässä parantumattomassa sairaudessa on se, että sen eteneminen on hidasta. Lisäksi on olemassa hoitoja, joiden avulla potilaan elämänlaatu voi pysyä hyvänä.
venytys

4. Välilevytyrä: lamaannuttava ja kivulias vaiva

Vaikka kaularangan välilevyn pullistumia esiintyy vähemmän kuin lannerangan vastaavia, niiden eteneminen voi olla yhtä ongelmallista.

  • Kun kärsit välilevyn pullistumasta, selkärankasi menettää notkeutensa ja joustavuutensa. Lisäksi välilevyjä ympäröivät nivelsiteet muuttuvat hauraiksi ja repeytyvät, mikä aiheuttaa niskakipua, selkäkipua ja liikkumisvaikeuksia.
  • Kivun ja niskajäykkyyden lisäksi saatat myös kokea herkkyyden vähenemistä yläraajoissa sekä huimausta.
  • Asiantuntijoiden mukaan tehokkaita hoitokeinoja välilevytyrään ovat lääkitys, lepo ja kuntoutus. Vakavammissa tapauksissa ainoa vaihtoehto on kuitenkin leikkaus.

5. Nuku riittävästi ehkäistäksesi niskakipua

Syvä ja levollinen, 8-10 tunnin yöuni lievittää ennen kaikkea stressiin liittyviä tyypillisiä lihaskramppeja. Pidä mielessä, että krooninen unettomuus lisää lukuisten lihas- ja luuperäisten häiriöiden riskiä.

Pyri siis huolehtimaan riittävästä unensaannista käyttämällä oikeanlaisia tyynyjä ja kehoasi myötäilevää tukevaa patjaa.

sänky

On myös tärkeää nukkua mukavassa asennossa, jos kärsit niskakivusta. Tässä joitakin yksinkertaisia ohjeita:

  • Älä nuku vatsallasi.
  • Vältä sellaista tyynyä, jota käyttäessä niskasi vääntyy.
  • Asiantuntijat suosittelevat rullaamaan pyyheliinan ja asettamaan sen juuri hartioiden alapuolelle. Huomaat, miten paljon mukavammalta olosi tuntuu seuraavana aamuna.

Lopuksi, niskakipu on hyvin tavallinen vaiva, mutta se voidaan aina hoitaa. Jokin niinkin yksinkertainen asia kuin omasta asennosta ja nukkumistavoista huolehtiminen, sekä tarvittaessa avun hakeminen terveysalan ammattilaisilta, voivat auttaa parantamaan elämänlaatuasi.