5 tapaa estää dementia

Tiesitkö, että terveellinen ruokavalio voi ehkäistä aivojen toimintojen heikkenemistä? Unohda karkit ja muut herkut, ja lisää hedelmiä ja kasviksia ruokavalioosi.

Dementialla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön useat älylliset toiminnat ja aivotoiminnat ovat heikentyneet rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään. Dementiaa voivat aiheuttaa monet keskushermoston sairaudet, puutostilat, myrkytykset tai lääkkeet.

Alzheimerin tauti on dementian muodoista yleisin ja tunnetuin. Myös halvaukset voivat johtaa dementiaan.

Dementiassa ilmenevälle muistihäiriölle on ominaista vaikeus oppia uusia asioita tai palauttaa mieleen aiemmin opittua. Pelkkä muistihäiriö ei kuitenkaan tarkoita, että henkilö kärsisi alkavasta dementiasta. Ikääntyminen johtaa väistämättä muistin toiminnan heikentymiseen, mutta se ei välttämättä tarkoita, että henkilö kärsii muistisairaudesta. Esimerkiksi nimi- ja työmuisti heikentyvät iän mukana, jälkimmäisen vuoksi on vaikea pitää monta asiaa yhtä aikaa mielessä. Muistisairaudet ovat myös osittain perinnöllisiä.

Kukaan ei pysty 100-prosenttisesti poistamaan riskiä dementiaan sairastumiseen, mutta on tärkeää ymmärtää miten aivoja voi suojata läpi elämän.

Joskus kilpirauhasongelmat tai vakava vitamiinien puutostila voi aiheuttaa hetkellistä muistinmenetystä ja kognitiivisten toimintojen heikkenemistä.

Voiko dementiaa ehkäistä?

Neurologien mukaan ei ole olemassa mitään keinoa, jolla dementian pystyy kokonaan estämään. Jos kärsit halvauksen jälkeisestä dementiasta, on aivojen tehokas toiminta ja yleinen hyvä terveydentila erinomainen apu paranemis- ja palautumisprosessissa.

Muista, että aivoilla on mahtavan elastisia ominaisuuksia. Aivot ovat kuin lihas, joka vahvistuu sitä mukaan, kun sitä harjoittaa. Kun aivoille tarjoaa pulmia ja uutta opittavaa, niiden toiminta paranee ja ne luovat enemmän neurologisia yhteyksiä ja aivokudosta, mikä tekee aivoista vastustuskykyisemmät tulevaisuuden ongelmien edessä.

Tupakointi on yksi suurimmista terveysriskeistä koko elimistölle, myös aivoille. Välttämällä tupakointia vältät myös monet erilaiset sairaudet ja ongelmat, kuten halvauksen. Sama pätee huumausaineiden ja alkoholin käyttöön – ne rappeuttavat aivoja liiassa käytössä.

On tiettyjä tekijöitä, joilla aivojen kuntoon voi vaikuttaa ja aivojen toimintaa tehostaa. Terveet aivot pysyvät virkeinä ja valppaina pitkälle vanhuuteen, joten aloita aivoista huolehtiminen jo tänään.

1. Terveellinen ruokavalio

Ehkäise dementiaa avokadolla

Mieti hetken ajan, mitä kaikkea ruokavalioosi on kuulunut kuluneen viikon aikana. Syötkö paljon karkkia? Valmisruokia? Lisäätkö suolaa ruokaasi? Syötkö paljon vehnäjauhotuotteita? Kuinka monta annosta hedelmiä saat päivässä?

Vastaustesi perusteella sinun tulee ehkä tehdä muutoksia ruokailuusi. Ehkäistäksesi dementiaa ja pitääksesi parempaa huolta aivoista, seuraa näitä ohjeita:

Antioksidantteja sisältävät ruuat ovat tärkeitä aivoille, sillä ne suojaavat hermosoluja kemikaaleilta, kuten vapailta radikaaleilta. Tämä ehkäisee hermosolujen hapettumista. Lisää etenkin näitä ruoka-aineita ruokailuusi:

 • Appelsiini
 • Sitruuna
 • Greippi
 • Valkoinen tee
 • Vihreä tee
 • Mustikka
 • Mansikka
 • Punajuuri
 • Inkivääri
 • Omena
 • Papaija
 • Punaiset rypäleet
 • Omega 3- ja Omega 6-happoja sisältävät ruuat, kuten lohi, saksanpähkinä, avokado
 • Vihreät kasvikset, kuten pinaatti, sekä parsakaali ja kukkakaali

2. Kohtuullinen liikunta

Jo puolen tunnin kävelylenkki päivässä kohentaa aivojen terveyttä. Aivojen kognitiiviset toiminnot paranevat ja riski aivotyön hidastumiseen vähenee.

Säännöllinen liikunta ylläpitää terveyttä. Sinun ei tarvitse rääkätä itseäsi salilla tai lenkkipolulla henkihieveriin saavuttaaksesi liikunnan hyödyt, sillä reipas päivittäinen kävely riittää. Kunhan liikut sellaista tahtia, että sydämen syke kohoaa ja hengästyt, se riittää.

Kun tulet kotiin lenkiltä ja hyppäät suihkuun, leviää yllesi hyvänolontunne. Aivosi kiittävät sinua!

3. Pidä huolta sydämestä

Vaahtokarkkisydän

Mitä tarkoitetaan sydämen terveydestä huolehtimisella? On muutamia tärkeitä seikkoja, jotka tulee pitää mielessä:

 • Pidä kolesteroliarvot terveellisellä tasolla
 • Varmista, ettet kärsi korkeasta verenpaineesta
 • Älä tupakoi
 • Vältä ruokia, jotka sisältävät paljon rasvaa ja kiihdyttävät valtimoiden kovettumista
 • Vältä stressiä ja ahdistusta
 • Vältä ylipainoa

4. Sano ”kyllä” hyville sosiaalisille suhteille

Älä pysyttele kotona tuntikausia televisiota katsellen. Lähde ulos kavereiden kanssa, näe perheenjäseniä, naura, vitsaile ja puhu, jaa kokemuksesi muiden kanssa ja ole avoin.

Ole rohkea ja elä elämääsi juuri niin kuin haluat: matkustele, ota irtiotto rutiinista, kokeile uusia harrastuksia, tapaa uusia ihmisiä… Nämä ovat yksinkertaisia keinoja stimuloida aivoja ja tehostaa niiden toimintaa. Aivot pysyvät kunnossa, kun niitä haastaa riittävästi.

5. Sano ”kyllä” uuden oppimiselle

Ehkäise dementiaa lukemalla

Aivot kyllästyvät rutiiniin ja monotonisuuteen nopeasti. Aivot menettävät osan kyvykkyydestään tylsistyessään ja alkavat kärsiä muistiongelmista.

Tarjoamalla aivoille virikkeitä joka päivä tarjoat niille ravintoa, joka kehittää uusia neurologisia ankkureita, yhteyksiä, sekä uutta tietoa.

Älä anna uteliaisuutesi kadota, vaan tutki maailmaa. Lue, opi uutta, katso asioita kriittisesti ja löydä uusia totuuksia, uusia kannustimia, jotka tekevät sekä sinut että aivosi onnelliseksi, ja ehkäisevät dementiaa.