5 syytä yölliseen hikoiluun, jotka täytyy ottaa huomioon

Yöllinen hikoilu ei ole välttämättä merkki vakavasta sairaudesta. Mutta mikäli sinulla on yöhikoilua usein ilman ilmeistä syytä, suosittelemme käymään lääkärin vastaanotolla.
5 syytä yölliseen hikoiluun, jotka täytyy ottaa huomioon

Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2018

Yöllinen hikoilu on normaalia kun lämpötila ja ilmanpaine ovat korkeat. Mikäli ilma ei ole tällainen, liiallinen hikoilu voi olla oire jostakin, jonka syy tulee löytää.

Usko tai älä, liiallinen hikoilu öisin on erittäin tavallista. Joskus koemme tätä kun olemme toipumassa flunssasta tai meillä on pieni tulehdus. Tämän lisäksi yöllinen hikoilu on yleistä vaihdevuosien aikana.

On kuitenkin tärkeää saada oikea diagnoosi yöhikoilulle. Organisaatio nimeltä International Hyperhidrosis Society (Kansainvälinen liikahikoiluyhdistys) tekee tutkimuksia herättääkseen tietoisuutta tästä ongelmasta.

Kaikki, jotka kokevat yöllistä hikoilua eivät kärsi liikahikoilusta. Useissa tapauksissa syy liialliselle hikoilulle on unettomuus, stressi, tai liian huonosta nukkumisesta johtuva ahdistus.

Mutta eräissä tapauksissa piilossa olevat sairaudet, jotka ovat suhteellisen vakavia, voivat olla tämän tilan aiheuttajana. Nämä sairaudet tulee hoitaa. Alla kerromme sinulle enemmän 5  syystä, jotka voivat aiheuttaa liiallista hikoilua.

1. Yöllinen hikoilu lääkkeiden sivuvaikutuksena

Liiallinen hikoilu öisin voi hyvin olla tietyn tyyppisten lääkkeiden sivuvaikutus.

Pennsylvanian yliopiston psykiatrinen osasto osoitti, että monet ahdistukseen ja masennukseen tarkoitetut hoidot ja lääkkeet johtavat lisääntyneeseen yölliseen hikoiluun. 

Tämä sivuvaikutus ei kuitenkaan ilmene kaikilla potilailla, vain 14-20 prosentilla tapauksista. Liiallisella hikoilulla tarkoitamme sitä, että yöpuku ja lakanat ovat litimärät hikoilun takia.

Samaten liiallinen kipulääkkeiden ottaminen voi aiheuttaa tämän sivuvaikutuksen.

Älä siis epäröi puhua lääkärisi kanssa mistään oireesta tai sivuvaikutuksesta, jonka epäilet liittyvän ottamiisi lääkkeisiin.

lääkkeet voivat aiheuttaa yöllistä hikoilua

2. Kilpirauhasen liikatoiminta

Tämä on epäilemättä yleisin syy yöhikoilulle.

Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa paljon erilaisia oireita kuten väsymystä, painonnousua, hiusverisuonten heikentymistä sekä ruumiinlämmön muutoksia, jotka ovat varsin yleisiä.

Tätä vaivaa diagnosoidessa yllämainitut oireet ovat myös helpompi huomata kuin yöhikoilu.

Meidän tulisi pitää mielessä, että kun kilpirauhanen aiheuttaa muutoksen tyroksiini -hormonin tasossa, tämä vaikuttaa aineenvaihduntaan. Yksi pääseurauksista on lämmönsietokyvyn heikkeneminen ja liiallinen hikoilu.

Tämän lisäksi saatamme kokea sydämentykytystä ollessamme sängyssä, korvien sointia ja unettomuusjaksoja.

3. Hodgkinin tauti tai non-Hodgkinin lymfooma

Artikkelin alussa kerroimme, että joissakin tapauksissa yöllinen hikoilu on oire tietyntyyppisistä vakavammista sairauksista.

  • Hodgkinin tauti ja non-Hodgkinin lymfooma ovat esimerkkejä tällaisista vakavista sairauksista. Nämä sairaudet ovat syöpiä jotka alkavat imusoluissa, jotka ovat oleellinen osa immuunijärjestelmää.
  • Liiallinen hikoilu, mikä on yleistä näissä sairauksissa, voi vaikuttaa imusuonistoon. Tämä suonisto koostuu imukudoksesta, imusuonista ja pernasta.
  • Yleensä suurimmat oireet jotka Hodgkinin taudista tai non-Hodgkinin lymfoomasta kärsivät potilaat kokevat ovat turvonneet imusolukkeet kainaloissa tai turvonneet nivuset.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämän tyyppinen sairaus reagoi hyvin hoitoon, ja sillä on hyvä eloonjäämisennuste.

Lääkäri tutkii naisen kaulan

4. Hypoglykemia

Yöllinen hikoilu on myös yleinen oire hypoglykemiasta eli alhaisesta verensokerista kärsiville. 

Esimerkiksi potilaat, joilla on 1-tyypin diabetes usein kokevat jatkuvia liiallisen yöllisen hikoilun jaksoja. Tämä johtuu siitä, että heillä saattaa olla epätasapainoiset glukoositasot.

Mikäli tämä tapahtuu, se johtuu tietystä syystä: haima ei eritä insuliinia. Tämän seurauksena keho alkaa hikoilla liiallisesti palauttaakseen tasapainon tähän sisäiseen muutokseen.

5. Närästys tai huono ruoansulatus

Varmasti tämä seuraava tilanne on tapahtunut sinulle aikaisemmin: syöt liian paljon tai syöt jotakin, joka saa sinut voimaan huonosti. Sitten jossain vaiheessa yötä heräät epämiellyttävään oloon ja olet aivan läpimärkä.

  • Ylläoleva kuvaus on tapa jolla kehosi reagoi epätasapainoon, uhkaan tai sisäiseen muutokseen.
  • Lisäksi meidän tulee ottaa huomioon, että refluksitauti on myös liitetty tähän oireeseen. 
  • Voit tuntea olosi uupuneeksi, kokea rintakipua, ja sinulla voi olla vaikeuksia hengittää kärsiessäsi tästä tilasta. Mikäli sinulla on näitä oireita ja koet niitä usein, käy lääkärin vastaanotolla.
  • Kun sairaus on diagnosoitu, sitä voidaan hoitaa.
unettomuus

Älä siis koskaan pidä normaalina tämän tyyppistä oiretta. Liiallinen yöllinen hikoilu ei ole normaalia jos huoneessasi ei ole kuuma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
  • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
  • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
  • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
  • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.