5 syytä jatkuviin ilmavaivoihin

· kesäkuu 18, 2017
Kärsitkö jatkuvasti ilmavaivoista? Jos vatsaasi kertyy koko ajan ilmaa eikä ruokavaliomuutos auta, kokeile teetä ja käy erikoislääkärin vastaanotolla selvittämässä niiden syy.

Ilmavaivat ovat yksi ärsyttävimmistä ja epämiellyttävimmistä ruoansulatusvaivoista. Niitä saattaa ilmetä lukuisista eri syistä johtuen. Tärkein niistä on kuitenkin ruokavalio.

Yleisesti ottaen ilmavaivat ovat epämukavia henkilökohtaisella tai sosiaalisella tasolla. Kaasunhan on päästävä pois jotakin kautta, joko röyhtäisyinä tai pieruina. Me kaikki tiedämme, kuinka epämiellyttävää on olla esimerkiksi jonkun luona illanistujaisissa silloin, kun kärsimme ilmavaivoista.

Jos näin käy sinulle, voit juoda tietynlaista teetä, kuten piparminttua tai viherminttua. Tärkeintä on välttää syömästä ruokia, jotka aiheuttavat ongelman.

Lue niistä lisää tästä artikkelista.

1. Tunnista ongelman aiheuttavat ruoka-aineet

kahvi voi olla syy ilmavaivoihin

Ensinnäkin sinun on määritettävä ongelman aiheuttavat ruoka-aineet, jotta voit välttää niitä jatkossa.

Tämä suolistoon liittyvä ongelma ei johdu kaikilla samoista asioista. Se riippuu aina jokaisen omasta sietokyvystä tietyille ruoka-aineille. Siksi on tärkeää olla tietoinen siitä mitä olet syönyt ennen ilmavaivan ilmaantumista.

Muista, että kaikkien elimistö ei käsittele ruokaa samalla tavalla. Jos ystäväsi ei voi syödä esimerkiksi siemeniä, se ei tarkoita sitä, ettetkö sinäkään voisi.

Jotkut tavallisimmista syyllisistä ilmavaivoihin ovat:

 • Kahvi
 • Pavut (kikherneet, linssit, vihreät pavut)
 • Mausteiset ruoat, kuten chili
 • Rasvaiset ruoat
 • Limut tai alkoholipitoiset juomat
 • Laktoosi, mm. jogurtti
 • Mausteet kuten curry
 • Pähkinät ja hedelmät (omenat, banaanit, persikat, viinirypäleet)

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Laktoosi-intoleranssista voi kärsiä tietämättään

2. Nopea syöminen

Toinen syy ilmavaivoihin saattaa olla se, että syöt liian nopeasti etkä pureskele ruokaasi kunnolla.

Ihmiset, jotka kärsivät ahdistuskohtauksista, hermostuneisuudesta tai stressistä tai ahmivat, saattavat toisinaan saada runsaasti ilmavaivoja tai röyhtäillä.

Tästä syystä suosittelemme miettimään mitä syöt, ja myös miten syöt. Syö rauhassa. Pidä kiinni ruokailuaikataulusta ja syö kiirehtimättä.

3. Lääkitys

lääkkeet

Jotkut lääkkeet estävät ruoansulatusentsyymejä ja lisäävät näin ilmavaivojen todennäköisyyttä hoidon aikana. Mieti, alkoivatko ilmavaivasi samaan aikaan hoidon aloituksen kanssa.

Jos näin on, kysy lääkäriltäsi voivatko nämä kaksi asiaa liittyä toisiinsa. Jos voivat, lääkäri kertoo sinulle kannattaako lääkitystä vaihtaa tai onko olemassa jotakin hoitokeinoa ilmavaivojen helpottamiseksi.

On kuitenkin tärkeää, ettet lakkaa syömästä lääkkeitä puhumatta asiasta lääkärillesi, vaikka huomaisitkin yhteyden niiden ja ilmavaivojesi välillä.

4. Suolisto-ongelmat

Vaikka onkin todennäköistä, että ilmavaivasi liittyvät ruokavalioosi, sinun tulisi myös kiinnittää huomiota siihen, kuinka usein niitä ilmenee. Joskus kaasut ovat varoitusmerkki siitä, että jokin on pielessä elimistössäsi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on sairaus, jonka pääasiallinen oire on liiallinen kaasunmuodostus yöaikaan. Oireyhtymään liittyy intoleranssi monille ruoille. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät henkilöt saavat toisinaan runsaasti ilmavaivoja, joihin liittyy paljon vatsakipua ja pahoinvointia.

5. Suolistobakteerit

ilmavaivoja

Ruoka tekee yllättävän matkan kulkiessaan elimistösi läpi. Kun se siirtyy ohutsuolesta paksusuoleen, ruoka on jo osittain sulanut, mikä aktivoi suolistobakteereja.

Kun bakteerit alkavat toimia, saattaa muodostua kaasua, joka sitten pyrkii poistumaan jotakin kautta.

Suosittelemme lukemaan: Luonnolliset hoitokeinot ilmavaivojen poistamiseksi

Mitä voin tehdä, jos kärsin ilmavaivoista?

On olemassa tiettyjä reseptejä, joita voit hyödyntää ilmavaivojen takia sekaisin olevan vatsan hoidossa.

Tavallisimmat ja tehokkaimmat ovat teet, jotka on valmistettu:

 • Kamomillasta
 • Aniksesta
 • Piparmintusta
 • Vihermintusta
 • Inkivääristä
 • Fenkolista

Kokeile näistä jokaista, kunnes löydät itsellesi toimivan. Ne ovat kaikki yhtä hyödyllisiä eivätkä aiheuta mitään sivuvaikutuksia.

Voit myös kokeilla ruokalusikallista omenaviinietikkaa kupilliseen vettä tai vettä, jossa on ruokasoodaa ja sitruunaa.

Mitä voin tehdä, jos kärsin liiallisesta kaasunmuodostuksesta?

Jos sinulla on jatkuvasti ilmavaivoja, mikään kotihoito ei tehoa eikä tilanne ole enää hallinnassasi, suosittelemme käymään gastroenterologin vastaanotolla. Tarvitset tätä erikoislääkäriä saadaksesi oikean diagnoosin.

Kuten huomaat, on olemassa lukuisia eri syitä sille, miksi saatat kärsiä ilmavaivoista, joten on parasta olla tarkkana nähdäkseen, mikä aiheuttaa kaasunmuodostusta juuri sinulla.

Artikkelikuvan on myöntänyt käyttöön wikiHow.com