5 syytä emättimen kutinaan

· kesäkuu 20, 2017
Vaikka tässä ei olekaan välttämättä kyse vakavasta ongelmasta, on aina hyvä idea käydä lääkärissä, jos tunnet emättimessäsi kutinaa. Näin voit selvittää syyn vaivaan sekä saada oikeanlaista hoitoa.

Emättimen kutina on yksi kaikkein tavallisimmista syistä epämukavuuteen naisilla, sillä tätä ilmiötä voi aiheuttaa hyvin moni asia.

Kyseessä on usein rasittava asia, sillä se liittyy yleensä tulehdukseen tai gynekologiseen sairauteen.

Vaikka oireet katoavatkin usein muutaman päivän kuluttua, moni tuppaa olemaan epävarma ja huolissaan etenkin silloin, jos lisäksi ilmenee ärtymistä tai herkkyyttä.

Vaikka kutina voikin olla jonkin tavallisen vaivan tulosta, kannattaa silti kiinnittää huomiota oireisiin tällä intiimillä alueella sekä varmistaa, että ongelma hoidetaan ajoissa ja kunnolla.

Ennen kuin huolestut ongelmastasi, on äärimmäisen tärkeää mennä luotettavalle gynekologille, jotta selkeä syy kutinaan saadaan selville.

Koska tiedämme että moni nainen ei ole tietoinen kaikista niistä asioista jotka saattavat liittyä tähän oireeseen, haluamme tällä kertaa kertoa viidestä yleisimmästä syystä emättimen kutinaan.

Jatka siis lukemista, jotta voisit pulman ilmetessä omalla kohdallasi päätellä, onko syytä suureen huoleen!

1. Emättimen kutina sienitulehduksen seurauksena

Bakteerit

Hiivatulehdus on sairaus, joka ilmenee tällä kehon intiimillä alueella, ja se kehittyy siksi, että emättimen kasvuston pH-arvo muuttuu.

Ihmisen pH on yleisesti ottaen hapan ja keskimäärin alle 4,7. Jos tämä happamuuden taso kuitenkin muuttuu, maitohappobakteerien määrät voivat laskea, ja mikro-organismit pääsevät lisääntymään.

Tämä muutos saattaa aiheutua siitä, että nainen käyttää tietynlaisia intiimituotteita tai liian tiukkoja vaatteita, tai sitten jopa ravitsemuksen puutteellisuudesta.

Sientä kasvaa hyvin helposti kosteissa ympäristöissä, kuten emättimen alueella, ja tämä voi johtaa pahaan hajuun ja kutinaan.

Jotta voisit pitää yllä hyvää pH-arvoa, on hyvä idea syödä luonnonjogurttia ja muita probioottien lähteitä.

Lue aiheesta lisää: 8 emättimen terveydelle välttämätöntä ruokaa

2. Ulkosynnyttimien tulehdus

Vulviitti, tai ulkosynnyttimien tulehdus, on terveysongelma joka syntyy siitä, että tätä aluetta puhdistetaan liian usein tai sellaisilla saippuoilla, joissa on aggressiivisia kemikaaliainesosia.

Ihosi on tällä alueella liian herkkä aggressiiviselle pesemiselle, ja se on siten alttiina muutoksille pH-arvossa, jos se joutuu kosketukseen niiden ärtymistä aiheuttavien ainesten kanssa, joita löytyy naisten hygieniatuotteista.

On myös tavallista, että tätä ongelmaa ilmenee naisten keskuudessa silloin, kun käydään usein kuntosalilla eikä vaihdeta hikisiä vaatteita heti puhtaisiin.

Jotta voisit vähentää kutinaa sekä lievittää ihon ärtymistä, on hyvä idea käydä kylvyssä, jossa on lämmintä vettä ja pH-arvoltaan tasapainoista saippuaa.

On myös suositeltavaa pestä emättimen ulkoinen alue lämpimällä vedellä ja omenaviinietikalla.

3. Liian aggressiiviset ihokarvanpoistotuotteet

Karvanpoisto

Vaikka onkin saatavilla paljon erilaisia ihokarvanpoistoon tarkoitettuja tuotteita koko keholle, tätä aluetta koskien on hyvin tärkeää, että tuotteet ovat juuri sille soveltuvia.

Jotkut karvanpoistotekniikat, kuten terien käyttö, voivat olla liian aggressiivisia emättimen ympäristön herkälle iholle.

Tämä menetelmä ihokarvanpoistovoiteiden käyttöön yhdistettynä saattaa aiheuttaa ärtymistä, sisäänpäin kasvaneita karvoja sekä pitkittynyttä kutinaa.

Yksi ratkaisu tähän pulmaan on käyttää sellaisia voiteita, jotka ovat suunniteltuja juuri kyseiselle alueelle.

4. Sukupuolitaudit emättimen kutinan aiheuttajina

Moni pelkää suuresti sitä, että saa diagnoosin sukupuolitaudista. Vaikka monet ihmiset tietävätkin näistä sairauksista paljon, on tärkeää olla tietoinen myös siitä, että kyseiset taudit voivat oireilla kutinan muodossa.

On vain harvoja tapauksia, joissa tämä oire on merkki sukupuolitaudista, mutta ei koskaan ole kuitenkaan huono idea käydä tarkastuttamassa itsensä, jos kutina on jatkuvaa.

Useimmat sairaudet tässä kategoriassa ovat oireettomia niiden aikaisissa vaiheissa, ja ne oireilevat kipuna tai pahanhajuisena vuotona.

Kutina tulisi kuitenkin ottaa huomioon hälyttävänä merkkinä etenkin silloin, jos ilmenee myös pieniä punaisia näppylöitä, sakeaa emättimen vuotoa tai muita oireita.

5. Iho-ongelmat

Iho

Iho-ongelmat, kuten psoriasis tai ekseema, voivat myös vaikuttaa tähän kehon intiimiin alueeseen.

Vaikka ne aiheuttavatkin tyypillisesti ongelmia muilla kehon alueilla, tietyt olosuhteet saattavat johtaa jatkuvaan emättimen kutinaan.

Jos tämä on totta omalla kohdallasi, on elintärkeää, että otat yhteyttä gynekologiisi, jotta voisit saada erityistä hoitoa tasapainottaaksesi emättimesi pH-arvon.

Paikallinen alhaisen vastuksen kortikosteroidien ja mietojen kosteusvoiteiden käyttö voi olla avuksi, jos ongelmana on emättimen psoriasis.

Lue aiheesta lisää: Älä koske näihin neljään kehon alueeseen pesemättä käsiäsi

Mitä tehdä, jos emättimen alueella esiintyy kutinaa?

Sen lisäksi että käytät niitä hoitotuotteita joita gynekologisi suosittelee, kokeile myös hygieniaa koskevien tottumustesi parantamista sekä vaatteiden vaihtamista ilmavampiin ja puuvillaisiin.

Vaikka tämä intiimialue säilyykin aina jossakin määrin kosteana, on parasta välttää liian runsasta kosteutta, jotta haitalliset bakteerit eivät pääsisi lisääntymään liikaa.