Miksi joidenkin ruokien jälkeen väsyttää?

On mahdollista, että jatkuva uneliaisuus aterioiden jälkeen aiheutuu nautitusta ruoasta. Eräät tuotteet nimittäin stimuloivat kehossa melatoniinin tuotantoa, joka on niin kutsuttu unihormoni.
Miksi joidenkin ruokien jälkeen väsyttää?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko usein erittäin unelias juuri sen jälkeen, kun olet syönyt? Tällöin voi olla kysymys joidenkin tiettyjen ruokien aiheuttamasta väsymyksestä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi joidenkin ruokien jälkeen väsyttää.

Jos saat siihen tilaisuuden, paras keino hankkiutua eroon uneliaisuudesta ruoan jälkeen on ottaa nopeat 15 minuutin päikkärit. Tämä ei kuitenkaan ole aina realistinen vaihtoehto, joten voit sen sijaan tehdä tiettyjä muutoksia ruokavalioosi, jotta voisit estää uneliaisuutta syönnin jälkeen. Ensinnäkin on aina tärkeää, että et syö tai juo liikaa, ja lisäksi tulisi välttää eräitä ruokia, joista kerromme seuraavassa lisää.

Pidä siis muistissa nämä perusvinkit, jotta voisit annoksiasi muokkaamalla estää väsymystä ruoan jälkeen – jatka lukemista!

Miksi joidenkin ruokien jälkeen väsyttää? Nappaa nämä vinkit talteen:

Vältä maitotuotteita

Maitotuotteiden nauttimisen jälkeen saattaa helposti väsyttää,

 

Maitotuotteet ovat elintärkeitä ihmisen luiden terveyden varmistamiseksi, mutta on kuitenkin tärkeää myös olla tarkkana sen suhteen, miten niitä nautitaan. Ennen kaikkea tulisi kiinnittää huomiota siihen, milloin niitä syödään.

Tryptofaanin ja kalsiumin yhdistelmä, jonka nämä tuotteet sisältävät, yleensä auttaa aivoja imeyttämään kyseistä aminohappoa. Tämä rentouttava vaikutus on erityisen merkittävä silloin, kun olet syönyt kovaa juustoa, sillä siinä on enemmän kalsiumia.

Jos otat vielä leipää juuston kanssa, tulet olemaan vieläkin uneliaampi. Nimittäin hiilihydraattien kanssa tryptofaanin vaikutus on entistä voimakkaampi. Ole siis ylesesti ottaen hiukan varovainen maitotuotteiden kanssa, jos et haluat olla unelias niiden syönnin jälkeen.

Manteleiden nauttiminen vain kohtuullisesti

Mantelit ovat myös sellaista ruokaa, joka sisältää runsaasti tryptofaania, ja niiden nauttimisen jälkeen saattaa väsyttää. Trypofaani on aminohappo, joka edistää unihormonin eli melatoniinin tuotantoa.

Manteleissa on myös runsaasti magnesiumia, joka rentouttaa lihaksia sekä tekee olon väsyneeksi. Jos sinun siis tarvitsee lähteä syönnin jälkeen töihin, on parasta jättää tämä ruoka-aine väliin aterialla.

Jos et haluat tulla uneliaaksi, älä syö banaania

 

Banaanin sisältämä sokeri edistää tryptofaanin vaikutusta aivoihin.

Tulisi myös muistaa, että kaliumin ja magnesiumin määrät ovat tässä hedelmässä suuret. Nämä aineet saavat lihakset rentoutumaan sekä saattavat myös siten väsyttää.

Saksanpähkinät ja väsymys liittyvät toisiinsa

Saksanpähkinä on myös sellainen ruoka-aine, joka aiheuttaa uneliaisuutta, vaikka sen vaikutus ei olekaan yhtä suuri kuin muilla pähkinöillä, kuten esimerkiksi manteleilla.

Tämä johtuu siitä, että vaikka ne sisältävät vähemmän tryptofaania kuin mantelit, niissä on itse asiassa suoranaisesti melatoniinia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että saksanpähkinöiden syönti lisää tämän hormonin määrää veressä. Tämän tuloksena saatat sitten muuttua uneliaaksi, joten ole varovainen, mikäli syöt näitä pähkinöitä vaikkapa töissä.

Vältä myös kirsikoita

 

Kirsikka on tietysti herkullinen hedelmä, mutta se saattaa kuitenkin väsyttää, sillä se lisää kehon melatoniinin tasoja.

Vaikka muutama kirsikka ei tulekaan aiheuttamaan minkäänlaista haittaa, ole kuitenkin tarkkana esimerkiksi kirsikkamehulasillisen juonnin suhteen. Tässä tapauksessa on nimittäin jo todennäköistä, että tulet tuntemaan olosi uneliaaksi.

Kamomillan rentouttavat vaikutukset

Kamomillassa on glysiiniä, joka on aminohappo, ja sillä on hienoinen rauhoittava vaikutus kehossa. Se rentouttaa lihaksia ja hermostoa.

Tämän vuoksi onkin mahdollista, että tulet väsyneeksi juotuasi lasillisen kamomillateetä, joten vältä tätä silloin, kun et haluaa saada uneliasta oloa.

Ole tarkkana kurpitsansiementen määrän kanssa

Kurpitsansiemeniä ei kannata syödä suuria määriä kerralla, sillä ne saattavat aiheuttaa väsymystä.

 

Kurpitsansiemenissä on suuri määrä tryptofaania, kuten myös runsaasti sinkkiä ja magnesiumia.

Nämä tekijät rentouttavat lihaksia ja hermostoa, ja tämän vuoksi saatat tuntea olosi väsyneeksi niitä syötyäsi. Muista siis tämä, mikäli olet aikeissa syödä suuren määrän näitä siemeniä.

Kauraa aamiaisella – onko se hyvä idea?

Kaurassa on sekä tryptofaania että B-ryhmän vitamiineja, joten ne rentouttavat hermostoasi. Lisäksi niissä on myös magnesiumia ja kalsiumia.

Jos et halua haukotella aamiaisen jälkeen, älä yhdistä kauraa maidon, banaanien tai manteleiden kanssa, sillä näin tulet voimistamaan kyseisen viljan rauhoittavaa vaikutusta.

Sen sijaan kannattaakin yhdistää kaura muun tyyppisiin ruokiin.

Väsymys ja valkoinen riisi

Valkoisen riisin korkea glykeeminen indeksi aiheuttaa uneliaisuutta.

 

Valkoisella riisillä on korkea glykeeminen indeksi, joten se aiheuttaa uneliaisuutta. Tämä ei kuitenkaan ole välitön vaikutus, vaan pikemminkin 3-4 tunnin kuluttua ilmaantuva seuraus.

Jasmiiniriisillä on riisilaaduista kaikkein merkittävin väsyttävä vaikutus, joten ole tarkkana, jos olet tämän tyypin riisin suuri fani, mutta haluat välttää uneliaisuutta ruoan jälkeen.

Lue aiheesta lisää: Älä heitä riisivettä hukkaan

Rasvainen kala

Kaikkein rasvaisimman tyypin kalan (kuten lohi, tonnikala ja paistetut rasvaiset kalat) sisältämät hapot voimistavat melatoniinin tuotantoa kehossa.

Nämä samat hapot vähentävät stressihormonin tasoa veressä, joten ne tarjoavat rentouttavan vaikutuksen, ja tämän seurauksena ihminen alkaa tuntea olonsa väsyneeksi kyseisiä kalalajeja syötyään.

Jos olet miettinyt, miksi ruoka saa sinut väsymään, tarkista, ovatko syynä tässä artikkelissa mainitsemamme ruoka-aineet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barlow, David H., and V. Mark Durand. Psicología anormal: un enfoque integral. Internacional Thomson Editores,, 2001.
  • Jiménez-Genchi, Alejandro, et al. “Actualidades en las aplicaciones clínicas de la melatonina en trastornos del sueño.” Revista Mexicana de Neurociencia 14.1 (2013): 39-43.
  • Serfaty, M., A. Masautis, and V. Luis Foglia. “Epidemiología de trastornos del sueño.” Acta Psiquiat Psicol Am Lat 50.1 (2004): 59-66.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.