5 psyykkisen vahingoittamisen hienovaraista muotoa

Yksi pahimmista asioista psyykkisessä kaltoinkohtelussa on se, että tämän käytöksen kohteeksi joutuva ihminen ei välttämättä huomaa sen merkkejä ennen kuin aikaa on jo kulunut.
5 psyykkisen vahingoittamisen hienovaraista muotoa

Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2019

Psyykkisen vahingoittamisen vaikutus ihmiseen on suuri. Se ei kuitenkaan jätä jälkiä siitä kärsivän ihoon, vaan se vaikuttaa salakavalalla tavalla mieleen, ja usein menee kauan aikaa ennen kuin henkilö huomaa asian.

Ihmiset, jotka ovat joutuneet psyykkisen vahingoittamisen aiheuttamaan kaltoinkohtelun kohteeksi pitkän aikaa, joutuvat yleensä käyttämään paljon kauemmin aikaa toipumiseen. Jotta voitaisiin täysin sopeutua siihen traumaan, jonka tämän tyyppinen tilanne aiheuttaa, saattaa kulua vuosia.

Tunnetason vahingoittaminen, toisin kuin fyysinen kaltoinkohtelu, käsittää hienovaraisemmat varoitusmerkit: jatkuvan ironian, hienovaraisen halveksunnan ja tyhjyyden tunteen.

Usein on niin, että se ihminen, joka joutuu tunnetason pahoinpitelyn uhriksi, ei ensin ajattele itseään vahvana uhrina, jonka tulee ryhtyä toimeen tilanteen välttämiseksi, vaan sen sijaan syyllisenä osapuolena myrkyllisessä tilanteessa.

Alussa on hyvin tavallista, että ihminen ajattelee näin: “Teen varmaankin jotakin väärin, kun hän kohtelee minua näin.”

Myöhemmin sitten paljon monimutkaisempi ja uuvuttavampi tunteiden joukko nousee usein pinnalle. Monella on sellaisia ajatuksia kuten nämä: “En vain pysty hoitamaan tätä. Tiedän kyllä syvällä itsessäni, että tämä tilanne vaivaa minua, mutta se on niin epäselkeä, että en yhtään tiedä, kuinka minun pitäisi tässä edetä.”

Lopulta tunnetason kaltoinkohtelun uhrit usein antavat tilanteen jatkua. He odottavat, kunnes ne pienet haavat, tunteiden vahingoittaminen ja halveksunnan kokeminen kertyvät. Ennen kuin asiaa huomataankaan, tilanne jättää kärsivän ihmisen tuntemaan itsensä täysin mitätöidyksi tunnetasolla.

P syykkistä kaltoinkohtelua ei ole helppo paeta. Siten haluammekin tällä kertaa kertoa viidestä pienestä merkistä toisen osapuolen käytöksessä, jotka kannattaisi tunnistaa, ja joista tulisi olla tietoinen, ja joihin tulisi sitten reagoida.

5 psyykkisen vahingoittamisen muotoa

1. He ovat täydellisiä ja hurmaavia, etkä sinä koskaan voi olla samalla tasolla

Psyykkisen vahingoittamisen merkit voivat olla häilyviä.

Ihmiset, jotka käyttävät tunnetason valtaa vahingoittavalla tavalla, ovat itse asiassa usein turhankin huolissaan siitä, mikä heidän julkinen kuvansa on, ja tämä menee pakkomielteen tasolle. Joukon edessä, ulkona ihmisten parissa tällainen ihminen tulee käyttäytymään niin hurmaavasti, että hän on kuin se ihanin mahdollinen olento.

Hän voi olla avoin, kiltti, nokkela, sympaattinen ja huomioiva. Tämä voi olla niin suurta, että et itse asiassa tunne ketään, joka edes uskoisi sinua, jos jossakin vaiheessa sanoisit jotakin negatiivista kyseisestä ihmisestä.

Siksi onkin hyvin tavallista, että ihmiset eivät näe tätä ilmiötä ennen kuin on jo liian myöhäistä. Voi olla lähes mahdotonta tunnistaa tunnetason kaltoinkohtelijaa ensinäkemältä. Kun aikaa sitten kuitenkin kuluu, se tapa, jolla hän kohtelee sinua päivittäin, osoittaa sen selkeimmän merkin: pienet halveksunnan osoitukset ja yritykset heikentää sinua tulevat muuttumaan ilmiselviksi.

Tätä ei kuitenkaan tapahdu vain yksityisesti. Psyykkiset kaltoinkohtelijat eivät ole ujoja julkisten vitsienkään kertomisessa sinua koskien. Tämä on usein tapa saada huomio suunnattua kaltoinkohtelijaan, joka yrittää saada itsensä näyttämään hyvältä muiden silmissä sinun kustannuksellasi.

Kaiken tämän kohtelun saava toinen osapuoli jää sitten kokemaan sen vaaran, jonka tällä vaikealla polulla jatkaminen tuo. Pikkuhiljaa ja päivien kuluessa hän tulee välttämättä putoamaan syvään psykologisen vahingoittamisen kuiluun.

2. Vinoutunut empatia

On hyvin tavallista sanoa, että kaltoinkohtelijoilla ei ole empatiaa, mutta tämä ei kuitenkaan ole asian todellisuus.

Moni ihminen, joka osuu kuvaukseen sen tyyppisestä manipuloijasta ja kaltoinkohtelijasta, joita käsittelemme tässä artikkelissa, on hyvin selvillä uhrinsa tunteista. Näin he pystyvät lukemaan sen mitä tunnet, ja hyvin nopeasti ja helposti, sekä käyttämään sitä sinua vastaan.

Katsotaan tästä yhtä esimerkkiä. Sinulla on ollut huono päivä töissä, ja kun tulet kotiin, kumppanisi huomaa heti epämukavuutesi, masentuneisuutesi tai surullisuutesi.

Sen sijaan, että hän auttaisi sinua ja tarjoaisi sinulle läheistä ja ystävällistä tukea, tällainen kaltoinkohtelija tulee syyttämään sinua tilanteestasi. Tai sitten hän saattaa heikentää itsetuntoasi vielä enemmän, jotta saisi enemmän valtaa sinuun.

“Tietysti sinulla on ollut huono päivä, sillä ongelmana on se, että et osaa puolustaa itseäsi. Olet aina tilanteissa muiden vietävänä, ja siksi olet minusta riippuvainen kaikessa. Ilman minua et pystyisi hoitamaan mitään tilanteita.”

Tällaisessa tilanteessa on tärkeää muistaa, että empatia on positiivinen ja arvokas kyky vain silloin, kun sitä käytetään toisten ihmisten auttamiseen. Sitä ei koskaan tulisi käyttää toisen työntämiseksi syvemmälle masennukseen tai epätoivoon.

3. Hän vertaa sinua aina johonkin toiseen, ihan kaikissa asioissa

Psyykkisesti kaltoinkohtelija vertaa sinua aina toisiin ihmisiin.

“Miksi ihmeessä pysäytit auton tielle? Olet aivan kuten siskosikin – täysin kömpelö ja ilman mitään ideaa siitä, mitä hän ratissa oikein puuhaa.”

Mitä tahansa teetkin, tunnetason kaltoinkohtelija tulee aina vertaamaan sinua johonkin toiseen, eikä tämä ole positiivista vertaamista.

Kaltoinkohtelijan psykologinen epäkypsyys estää häntä tekemästä johdonmukaisia, hyödyllisiä ja kunnioittavia arvotuksia.

Sen sijaan yksi niistä asioista, joista kaltoinkohtelija on erittäin kiinnostunut, on nykyisen kumppanin vertaaminen aikaisempaan suhteeseen, jotta sinut, eli tämänhetkisen kumppanin, voisi saada kärsimään.

4. Hän ei koskaan asetu sinun asemaasi

Tämä on totta myös niissä pienimmissä ja kaikkein merkityksettömimmissä asioissa, kuten myös isommissa. Kaltoinkohtelija ei koskaan tule pystymään näkemään asioita sinun näkökulmastasi, laittamaan itseään sinun asemaasi tai näkemään asioita siten kuin sinä ne näet.

Hän pystyy kyllä tietämään mitä tunnet, sillä kuten jo aikaisemmin sanoimme, hänellä on usein suuri empatiakyky. Hän ei kuitenkaan koskaan tule kykenemään saamaan sinuun yhteyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että hän ei välitä siitä, että jotkut asiat vahingoittavat sinua, tai myöskään siitä, jos hän itse vahingoittaa sinua.

5. Sinun tavoitteesi, makusi ja tapasi ovat hänelle arvottomia

Pilkkaaminen tai ironisten kommenttien sanominen tavoitteitasi koskien on yksi tapa, jolla tunnetason kaltoinkohtelija pitää sinut hänen hallinnassaan.

Kun joku kritisoi ja pilkkaa niitä asioita, joista pidät ja mistä unelmoit, tai jotakin sellaista projektia, josta olet innoissasi, tavoite on yksinkertainen ja myrkyllinen: tuhota sinun itsetuntosi.

Kaikkein tärkein asia, joka tässä tulee muistaa on se, että ihminen, jolla on alhainen itsetunto, on paljon helpommin toisten hallittavissa. Ja tätä juuri psyykkiset kaltoinkohtelijat etsivätkin. Nimenomaan tästä on kyse siinä asiassa, joka on yksinkertaistaen psyykkisen vahingoittamisen tavoitteena, sillä kaltoinkohtelija haluaa tuhota kykysi arvostaa omaa itseäsi.

Paina siis hyvin mieleesi tässä artikkelissa kuvaamamme parisuhteen dynamiikat, ja jos huomaat mitään näistä kuvioista ilmaantuvan omaan suhteeseesi, ryhdy heti toimeen. Näin voit suojella itsetuntoasi, identiteettiäsi, tunnetason terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Artikkelin pääkuva on peräisin lähteestä © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Blázquez, M., & Moreno, J. (2005). El maltrato psicológico en la pareja. Sociology The Journal Of The British Sociological Association. https://doi.org/10.1049/mnl.2011.0310
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.