Logo image
Logo image

Bursiitin hoito - 5 luonnollista tapaa

3 minuuttia
Kärsitkö kivuliaasta bursiitista eli limapussin tulehduksesta nivelissä? Lievittääksesi bursiitin oireita on tärkeää antaa nivelen levätä, rajoittaa sen liikkuvuutta ja käyttää tämän artikkelin kotihoitokeinoja tulehduksen lievittämiseen.
Bursiitin hoito - 5 luonnollista tapaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kaikkien nivelten, nikamien, nivelsiteiden ja luiden yhtymäkohdissa on pieniä limapusseja, joiden tehtävä on suojata niveliä ja luita iskuilta ja vammoilta, sekä ehkäistä kitkaa liikkumapintojen välillä. Limapussin tulehtuessa syntyy bursiitti eli limapussin tulehdus. Bursiitin hoito on mahdollista myös kotona – tämä artikkeli tarjoaa 5 luonnollista tapaa bursiitin hoitoon!

Nivelten jatkuva hankautuminen on yleensä syynä limapussin tulehdukseen. Bursiitin aiheuttamat oireet voivat olla kivuliaita ja rajoittaa liikkumista ja toimintakykyä vakavastikin. On syytä huomioida, että bursiitti ei ole sama asia kuin jännetulehdus eli tendiniitti. Jännetulehdus viittaa jänteiden eli kuitumaisen lihaksen luuhun kiinnittävän massan tulehdusreaktioon.

Bursiitti voi syntyä mihin tahansa ihmisen elimistön 150:een limapussiin. Limapussit toimivat iskunvaimentimina jänteille, nivelille ja luille. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi ja reisiluun iso sarvennoinen (reisiluun yläosan uloin kohta). Jos olet kärsinyt bursiitista aikaisemmin, muistat varmasti sen aiheuttaman turvotuksen, jäykkyyden ja punoituksen.

Jos epäilet kärsiväsi bursiitista, ota yhteys lääkäriin, joka voi neuvoa sinua parhaiten tulehduksen hoidossa. Hoitoa voi tukea myös seuraavilla luontaistuotteilla, jotka lievittävät tulehdusta ja poistavat kipua ja turvotusta.

Bursiitin hoito kotioloissa – 5 luonnollista tapaa

1. Omenaviinietikka

Omenaviinietikka on klassinen hoito bursiittiin seuraavista syistä:

 • Omenaviinietikka auttaa palauttamaan elimistön emäksisyyden, jolloin liiallinen hapokkuus alenee ja tulehdus lievittyy nopeasti.
 • Omenaviinietikan sisältämät mineraalit, kuten magnesium, kalsium, kalium ja fosfori auttavat hoitamaan tämäntyyppisiä tulehduksia.

Näin käytät omenaviinietikkaa bursiitin hoitoon:

Tarvitset:

 • Pyyheliina
 • 125 ml käsittelemätöntä omenaviinietikkaa
 • 1 tl hunajaa

Bursiitin hoito omenaviinietikan avulla – toimi näin:

 • Sekoita hunaja omenaviinietikkaan kulhossa. Näin valmistuu tehokas tulehdusta hillitsevä hoito, jota voit käyttää päivän mittaan oireiden hoitamiseen.
 • Kostuta pyyheliina nesteessä ja paina tulehtuneelle alueelle 15 minuutin ajan.
 • Huuhtele iho hoidon jälkeen, sillä laimentamaton etikka voi ärsyttää ihoa.

Suositeltua lukemista: 3 upeaa kauneusrituaalia omenaviinietikasta

2. Kylmäterapiaa ensimmäisen 48 tunnin aikana

Some figure

 

Kylmä lämpötila soveltuu akuutin kivun ja turvotuksen lievittämiseen, sillä viileys hidastaa verenkiertoa bursiittialueella ja poistaa nesteitä, jolloin tulehdusreaktio heikentyy.

Tarvitset:

 • 10 jääpalaa
 • Muovipussi
 • Ohut liina/pyyheliina

Bursiitin hoito kylmäterapian avulla – toimi näin:

 • Tiputa jääpalat muovipussiin.
 • Aseta pussi bursiitista kärsivälle nivelelle 15 minuutin ajaksi. Suojaa iho ohuella liinalla, niin ettei jäästä tule paleltumaa iholle.
 • Nosta nivel koholle hoidon jälkeen ja anna sen levätä.
 • Voit toistaa hoidon monta kertaa päivässä niin kauan, että oireet lievittyvät.

3. Hieronta eteerisellä öljyllä

Some figure

 

Tietyt eteeriset öljyt ovat erityisen hyödyllisiä bursiitin hoidossa. Tässä niistä parhaimmat:

 • Muskottipähkinäöljy: Tämä eteerinen öljy soveltuu ihanteellisesti nivelkipujen hoitoon, sillä se lievittää kipua ja hoitaa tulehdusta.
 • Eteerinen minttuöljy: Minttuöljyn sisältämä mentoli lievittää kipua tehokkaasti ja poistaa tulehdusta.

Käytä näitä öljyjä samalla kun hellävaraisesti hierot tulehtunutta nivelaluetta.

 • Bursiitin hoitoon soveltuu hyvin myös kookosöljy. Öljy poistaa punoituksen ja polttelevan tunteen. Levitä muutama tippa öljyä hoidettavalle alueelle ja hiero se ihoon pyörivin liikkein.

4. Bursiitin hoito inkiväärin avulla

Inkiväärillä on tunnetusti antioksidanttinen, tulehdusta lievittävä ja kipua helpottava vaikutus. Inkiväärin kipua hellittävä vaikutus vastaa pitkälti suosittujen kipulääkkeiden aspiriinin ja ibuprofeiinin vaikutusta. Tämän lisäksi inkivääri parantaa verenkiertoa ja auttaa hoitamaan bursiittia tehokkaasti. Näin käytät inkivääriä limapussin tulehduksen kotihoitoon:

Tarvitset:

Bursiitin hoito inkiväärin avulla – toimi näin:

 • Raasta pala tuoretta inkivääriä ja painele se puhtaalle sideharsolle. Kääri sideharso rullalle ja aseta kupilliseen kuumaa vettä kahden minuutin ajaksi.
 • Anna sideharson viilentyä hetkinen ennen iholle asettamista ja kääri se sitten tulehtuneelle alueelle 15 minuutin ajaksi.
 • Voit toistaa hoidon 2-3 kertaa päivässä.

5. Lepo ja magnesiumia sisältävät ruoka-aineet

Some figure

 

Tämä saattaa vaikuttaa itsestäänselvältä, mutta yksi helpoimmista tavoista hoitaa bursiittia on levätä ja pitää huolta nivelten oikeasta asennosta.

 • Lääkärisi saattaa määrätä sinulle tulehduskipulääkkeitä, mutta on erityisen tärkeää välttää liiallista nivelen liikuttamista, sillä tämä voi pahentaa tulehdusreaktiota.
 • Bursiitti voi johtua liiallisesta rasituksesta ja nivelten hankautumisesta, joten liike voi pahentaa kipua ja tulehdusreaktiota.

Lepää niin paljon kuin mahdollista ja noudata ruokavaliota, joka sisältää runsaasti magnesiumia: syö banaania, pinaattia, kauraa ja linssejä. Magnesium on erityisen tärkeä ravintoaine nivelille, lihaksille ja jänteille.

Kysy lääkäriltäsi kannattaako sinun ottaa ravintolisiä, kuten magnesiumtabletteja. Muista, että bursiitti tulee aina hoitaa lääkärin valvonnan alaisuudessa, eikä näillä kotihoitokeinoilla tule korvata lääkärin ohjeita tai lääkityksiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.