5 korkokenkien hylkäämisen tärkeää terveysvaikutusta

Korkeat korot tekevät sääristä tietysti pidemmän näköiset, mutta ne myös hankaloittavat verenkiertoa. Ne ovat myös yksi tekijä suonikohjujen synnyssä.
5 korkokenkien hylkäämisen tärkeää terveysvaikutusta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Korkokengät kuuluvat kaikkein yleisimmin käytettyihin kenkiin naisilla. Niiden muodot, värit ja erilaiset koot auttavat tuomaan itsesi esille, mutta tällaiset kengät voivat myös olla tärkeä osa naisen persoonallisuuden viestimistä.

Korkokengät eivät sovi jokapäiväiseen käyttöön

Jos kuitenkin käytät korkokenkiä pidemmän aikaa, tai jos käyttö on usein toistuvaa, korkokengät voivat aiheuttaa haittoja terveydellesi, jotka kannattaisi aina ottaa huomioon ennen esteettisiä hyötyjä.

Ei ole ollenkaan huono asia käyttää korkokenkiä aina silloin tällöin, mutta niiden suosimista koko ajan tulisi välttää, sillä näin voidaan estää selän, säärien ja muiden kehon alueiden ongelmat.

Kuten me kaikki jo tiedämme, moni nainen kuitenkin jatkaa korkokenkien käyttöä päivittäin näistä faktoista huolimatta. Tällä kertaa kerrommekin viidestä hyvästä terveysvaikutuksesta, jotka seuraavat korkokenkien pois jättämistä.

1. Jos haluat välttää selkäkipua, jätä korkokengät kotiin

korkokengät aiheuttavat alaselkäkipua

Korkokenkiä käyttäessäsi kallistat lantiotasi, mikä saa takapuolen näyttämään paremmalta. Tällöin ongelmana on kuitenkin se, että selkärangan alaosan saama paine lisääntyy, kuten myös niiden lihasten kokema paine, jotka tähän alueeseen kuuluvat.

Tietyissä tapauksissa tämä johtaa häiriöön, joka tunnetaan nimellä spondylolisteesi. Tähän ongelmaan kuuluu yhden nikaman liukuminen toisen päälle, mikä vahingoittaa hermoja sekä aiheuttaa kovaa kipua.

Kun jätät korkokenkäsi pois käytöstä, selkärankasi palautuu aikaisempaan asentoonsa, ja siten kipu ja jännittyneisyys lievittyvät lähes välittömästi.

Siten onkin niin, että mitä vähemmän käytät korkokenkiä, sitä enemmän voit vähentää riskiäsi kärsiä selkäkivusta.

2. Ei enää akillesjänteen tulehdusta ja kipua

Kun kantapääsi on kohotettuna korkokengissä, kanta kokee painetta, mikä johtaa akillesjänteen tulehdukseen.

Ne joilla on plantaarifaskiitti, kärsivät tulehtuneisuudesta siinä paksussa alueessa, joka yhdistää kantapään varpaisiin, ja tämä tekee kivusta vieläkin pahemman.

Jos alennat kenkäsi korkoa ja korvaat korkokengät joillakin mukavimmalla vaihtoehdoilla, jänteesi eivät enää häiritse sinua, ja tämä vaikutus tapahtuu jo muutamassa viikossa. Jänteet saavatkin siiten takaisin normaalin pituutensa.

Kaikki se kipu alaraajoissa, mikä korkokengistä aiheutuu, tulee tällöin katoamaan, sillä lihas pystyy vihdoinkin päästämään pois liiallisen jännittyneisyytensä.

3. “Juoksijan polvi” katoaa

polvikipu

Juoksijan polvi on käsite, jota monet terveydenhoitoalan ammattilaiset käyttävät viitatessaan tähän kehonosaan kohdistuvaan erääseen ongelmaan.

Kyseessä on vamma, joka syntyy juoksijoilla liiallisesta rasituksesta, mutta se voi kehittyä myös muiden aktiviteettien vuoksi, jos niihin kuuluu polven jatkuvaa koukistamista.

Jos käytät korkokenkiä, siirrät painopisteesi eteenpäin, mikä lisää jänteiden ja nivelsiteiden kokemaa jännitettä polvessa. Tämä luo sekä kovaa kipua että aiheuttaa tulehtuneisuutta ja vaikeuksia liikkuessa.

Vaikka onkin useita sellaisia asioita, jotka saattavat aiheuttaa tämän ongelman polvessa, kannattaa pitää mielessä, että myös korkokengät kuuluvat näihin tekijöihin.

4. Parempi tasapaino

Huolimatta siitä, kuinka paljon kokemusta sinulla on korkokenkien kanssa, sinulla on niitä käyttäessäsi aina suurempi riski kaatumisesta ja itsesi loukkaamisesta.

Se lisärasitus lihaksissa, joka polven ympärillä ilmenee, luo epävakautta, mikä sitten vähentää tasapainoa.

Jos kävelet sen sijaan tasapohjaisilla kengillä, voit parantaa tämän lihasryhmän kuntoa, ja siten autat sitä toimimaan sellaisella tavalla kuin sen on tarkoitus. Tämä auttaa edistämään tasapainoa sekä tekee vähemmän todennäköiseksi sen, että kokisit kipuja ja toistuvia kaatumisia.

5. Torjut suonikohjujen kehittymistä

korkokengät aiheuttavat suonikohjuja

Vaikka ei olekaan mitään tieteellistä todistetta siitä, että korkokenkien käytöllä ja suonikohjuilla olisi yhteys toisiinsa, jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nämä kengät kyllä aiheuttavat ongelmia ihmisen verenkierrossa.

Tämän tyyppistä jalkinetta käyttämällä – ja etenkin stilettikorkoja koskien – lisäät painetta säärillesi, ja siten teet verenkierrosta vaikeampaa. Kun veresi ei pysty kulkemaan kunnolla, seurauksena on pidemmän ajan kuluessa pieniä “hämähäkkisuonia” ja suonikohjuja, mikä on monelle häiritsevä asia.

Onkin niin, että valitsemalla tasapohjaiset ja mukavat kengät korkokenkien sijasta verenkiertosi palautuu normaaliksi, ja siten voit vähentää kyseistä riskiä.

Korkokengät ovat elegantit, mutta epäterveelliset

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka korkokengät ovatkin elegantit ja soveltuvat joihinkin tilanteisiin hyvin, niiden käyttöä kannattaisi vähentää niin paljon kuin vain mahdollista. Näin voit välttää tietyt tarpeettomat riskit terveydellesi.

Varmista siis, että käytät sellaisia kenkiä, jotka ovat terveellisemmät sekä soveltuvat jokapäiväiseen käyttöön. Ajattele tässä ensisijaisesti terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2012). Análisis de la Prevención Podológica. Un estudio a través de Internet. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.5209/rev_RICP.2012.v6.n2.39315
  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2010). Análisis del Perfil y Estilo de Vida de las personas con Patologías en los Pies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.1007/s00412-004-0296-2
  • Arias Rivera, S. (2005). Relajación sistemática para aliviar el dolor. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/S1130-8621(05)71079-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.