5 keinoa ehkäistä särkyneen sydämen syndrooma

maaliskuu 2, 2017
Särkyneen sydämen syndroomana tunnettu tila johtuu äkillisestä stressin tai järkytyksen aiheuttamasta muutoksesta sydämen toiminnassa.

Särkyneen sydämen oireyhtymä alkaa rintakivulla ja joskus hengenahdistuksella kuten sydäninfarktikin. Potilaalla voi myös olla vakavia rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa, jotka kuitenkin useimmiten korjaantuvat sairaalassa annetulla lääkehoidolla. Syndrooma on sydänkohtauksen muoto, jonka kulku ja ennuste eivät vastaa sepelvaltimotautiin liittyvää, perinteistä sydänkohtausta ollenkaan.

Tavallisessa sydänkohtauksessa kohtauksen aiheuttaa veritulppa, joka estää verenkierron sydänlihakseen. Särkyneen sydämen syndroomassa vasemman kammion kärjessä ilmenee usein epätavallinen pussimainen laajentuma, jonka kohdalta sydänlihas ei supistu ollenkaan.

Särkyneen sydämen syndrooma ei ole läheskään yhtä vaarallinen kuin sydänkohtaus, ja alkuvaiheen jälkeen toimintahäiriö korjautuu täysin. Syndrooma on yleisempi naisilla kuin miehillä ja se ilmenee usein järkyttävän tapahtuman jälkeen, kuten läheisen kuolemasta kuultaessa, pitkällisen stressin jälkeen tai säikähtämisen vaikutuksesta.

Syndrooma todettiin ensimmäistä kertaa Japanissa 1990-luvulla, mutta tarinoita särkyneen sydämen aiheuttamasta sydänkohtauksesta löytyy jo vuosisatojen takaa.

Mikä on särkyneen sydämen syndrooma ja miten se ilmenee?

Särkyneen sydämen syndrooma

Särkyneen sydämen syndrooma tunnistettiin ensimmäistä kertaa noin 20 vuotta sitten. Syndrooman tarkka syntytapa on yhä mysteeri, mutta se ei ole uusi vaiva.

 • Syndrooman aiheuttamat oireet vastaavat sydänkohtausta, ja kun ihmiset hakeutuivat lääkäriin oireiden takia, totesivat lääkärit tutkittuaan sydämen että kaikki on kunnossa. Monet uskoivat oireiden olevan varoitus sydämen toimintahäiriöstä.
 • Kun sydämen tutkintamenetelmät monipuolistuivat, oli mahdollista tutkia varjoaineella sydämen valtimot veritulpan varalta. Kun veritulppaa ei ilmennyt, oli selvää, että kyseessä oli jokin muu vaiva.

The New England Journal of Medicine julkaisi vuonna 2015 tutkimuksen, jossa keskityttiin särkyneen sydämen syndrooman tarkasteluun. Alta löydät tutkimuksen pääkohdat.

Kyseessä ei ole sydänkohtaus

Särkyneen sydämen syndroomasta kärsivät saattavat kärvistellä päiväkausia rintakipujen kourissa.

 • Syndrooman oireet vastaavat sydänkohtauksen oireita, mutta toisin kuin sydänkohtauksessa, ei syndrooman aikana verisuonissa esiinny vaarallisia tukoksia.
 • Syndrooma on väliaikainen tila. Keho reagoi äkilliseen järkytykseen muuntamalla sydämen toimintaa voidakseen tuottaa lisää hormoneja, kuten adrenaliinia.
 • Adrenaliinin lisääntyminen vaikuttaa sydämeen, mutta siitä ei ole haittaa sepelvaltimoille.
 • Sydämen vasemman kammion muoto muuntuu hetkellisesti ja sen toiminta halvaantuu.
 • Oireisiin liittyy paineen tunne rintakehässä, hengitysvaikeudet, huimaus, kylmä hiki ja rintakivut.

Näin ehkäiset särkyneen sydämen syndrooman

Jooga rannalla

Särkyneen sydämen syndroomaa ilmenee lähes yksinomaan naisilla. Johns Hopkinsin yliopistolla työskentelevä Ilan Shor Wittstein on yksi syndrooman johtavista tutkijoista ja asiantuntijoista.

 • Wittsteinin tutkimustyöhön kuuluu myös aikaisemmin mainittu syndroomaa käsittelevä artikkeli. Wittsteinin mukaan etenkin vaihdevuodet ohittaneiden naisten riski sairastua syndroomaan on korkea.
 • Järkyttävän tapahtuman jälkeen elimistössä vapautuu kahta eri hormonia: adrenaliinia ja noradrenaliinia. Kumpikin näistä toimii myrkyn tavoin sydämessä. Naisilla näiden hormonien eritys on yleisempää kuin miehillä.
 • Mitä nämä hormonit sitten tekevät? Ne hyökkäävät sydäntä vastaan hetkellisesti, mutta niiden aiheuttamat vauriot eivät ole pysyviä, sillä ne eivät vaikuta soluihin.

Jos haluat välttää särkyneen sydämen syndrooman, lue seuraavat ohjeet ja vinkit sydämen terveenä pitämiseen.

1. Vältä liiallista stressiä, etenkin vaihdevuosien jälkeen

Hormonit auttavat elimistöä toimimaan joustavasti ja sitkeästi vaikeissakin tilanteissa. Tämä pitää paikkansa etenkin naisen hedelmällisenä aikana, jolloin elimistö osaa suhtautua stressiin ja ahdistukseen rakentavammin. Vaihdevuosien jälkeen asiat muuttuvat ja naisen on löydettävä uudet keinot stressin kohtaamiseen ja välttämiseen.

Kukaan ei tietenkään pysty kontrolloimaan sitä, mitä maailmassa ja lähipiirissä tapahtuu ja mikä vaikutus sillä on itseen. Joskus saa huonoja uutisia tai tulee petetyksi. Muiden tekoihin ei voi vaikuttaa, mutta omaan reagointiin kyllä voi.

On tärkeää harjoittaa mieltä ja kehoa niin, että kun vaikea tilanne osuu kohdalle, se ei riko psyykeä ja vaikuta negatiivisesti terveyteen. Näin on helpompi kestää kovimmatkin myrskyt.

 • Harjoita joogaa tai tee mindfulness-harjoituksia.
 • Omista kaksi tuntia päivästäsi pelkästään itsellesi. Vietä nämä kaksi tuntia tehden asioita joista nautit ja jotka tekevät sinulle hyvää: lähde kävelylle, meditoi, kirjoita päiväkirjaa tai hoida muutamia tärkeitä asioita. Tämä ehkäisee stressin kasvamista ja kertymistä.

2. Harrasta liikuntaa puoli tuntia päivässä

Päämääräsi on seuraava: liikkumalla vahvistat lihasten lisäksi sydäntä ja keuhkoja. Kun sydän on tottunut rasitukseen, se kestää järkytyksiä paremmin. Harrasta siis aerobista liikuntaa, sillä se tehostaa hapenottokykyä ja parantaa suorituskykyä.

Kokeile kävelyä, uimista, tanssia tai muita aktiviteetteja, jotka saavat sykkeen kohoamaan nopeasti.

3. Ystävät: henkinen tuki ja turva on tärkeää

Hyvät ystävät ovat paras lääke sydämelle. On tärkeää viettää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa, joiden seurassa voit olla vapautuneesti oma itsesi ja puhua vaikeuksista.

Ystävän antama tuki merkitsee erityisen paljon elämän vaikeissa tilanteissa. Ystävyyssuhteet tekevät elämästä täydempää ja onnellisempaa, ja ne ovat tärkeitä yleisen terveyden kannalta.

4. Hyvä ruoka ja hyvät tavat

Stressi on suurin syy särkyneen sydämen syndrooman kehittymiselle, joten on tärkeää oppia säätelemään stressiä päivittäisessä elämässä.

On ehdottoman tärkeää keskittää huomio sydämen hyvinvointiin, sillä tämä voi ehkäistä vakavien ongelmien muodostumista. Kun sydän on terve, se myös palautuu nopeammin mikäli jotain tapahtuu. 

Syö tuoreita hedelmiä ja kasviksia joka päivä. Mikäli mahdollista, suosi etenkin punaisia, violetteja ja oransseja hedelmiä ja kasviksia, sillä ne sisältävät eniten antioksidantteja. Antioksidantit ovat erityisen hyödyllisiä sydämelle.

5. Priorisoi

Perheesi on varmasti sinulle yksi tärkeimmistä asioista maailmassa ja huolehdit heistä joka päivä. Teet kaikkesi pitääksesi heidät onnellisena.

Muista kuitenkin myös pitää huolta omasta itsestäsi. Kun voit itse hyvin, voit levittää hyvää energiaa ympärillesi ja jaksat paremmin. Jos särkyneen sydämen syndrooma osuu kohdallesi, et välttämättä pysty pitämään huolta läheisistäsi.

Muista käydä lääkärintarkastuksessa säännöllisesti. Pidä silmällä etenkin verenpainetta, kolesterolia, verensokeria ja painoa, sillä nämä kielivät paljon sydämen kunnosta.

 

UUTISIA VERKOSSA