7 avainta psyykkiseen vahvuuteen
Elämässä on monia ylä- ja alamäkiä, emmekä aina osaa suhtautua niihin hyvin. Pelko ja tietämättömyys ovat todella voimakkaita vihollisia päivittäisessä arjessamme.
Siksi psyykkinen vahvuus voi olla hyvin hyödyllinen apu silloin, kun edessä on sellaisista vaikeuksista yli pääseminen, jotka eivät anna itsestään mitään varoitusta.
Nyt kerromme siis eräistä avainasioista tunteiden ja ajatusten voimistamiseksi – jatka lukemista, jotta voisit parantaa hyvinvointiasi psyykkistä vahvuutta lisäämällä.
Miksi psyykkinen vahvuus on tärkeä asia?
Muuttamalla tiettyjä tapoja ja käsityksiä elämästä pystyt kehittämään sinnikyyttä: tämä on kyky päästä yli kaikista vaikeista tilanteista ja jatkaa etenemistä huolimatta siitä, mitä sinulle on tapahtunut.
Tällainen personallisuuden piirre tekee ihmisestä tunnetasolla vahvemman, järkkymättömämmän ja positiivisemman – näet siis lasin enemmän puoliksi täytenä kuin tyhjänä. Meillä on kaikilla ongelmamme, mutta erona on tässä mielessä se, kuinka reagoimme vaikeuksien edessä.
Sinnikyydessä ei ole kyse siitä, että mikään ei häiritse eikä ihmisellä ole ollenkaan ongelmia, vaan siitä, että osaataan hallita tunteita ja käyttää omia kykyjä, jotta voitaisiin parantaa mitä tahansa tilannetta ja päästä siitä eteenpäin menestyksekkäästi.
Neuvoja psyykkisen vahvuuden lisäämiseksi
Tässä ei ole kyseessä se, että teeskennellään vahvaa, vaan se, että ihminen on oikeasti vahva. Jos haluat itkeä, itke. Ja jos haluat huutaa, huuda. Mutta älä vain seiso ja ole reagoimatta mitenkään.
Kun olet päässyt kriisin lävitse, ryhdy työhön, jotta voisit muuttaa tilanteen. Pidä mielessä seuraavat neuvot, jotka auttavat sinua olemaan vahva.
1. Ajattele vaikeuksia mahdollisuuksina
Vaikka kuinka katastrofaaliselta jokin sinulle tapahtunut asia voikin tuntua, aina on mahdollisuus nousta tuhkasta kuin Fenix-lintu. Keskity siis mahdollisuuksiin, älä vaikeuksiin.
Löydä tapa saada hyötyä jokaisesta tilanteesta.
2. Tunnista haasteet
Psyykkinen ja mielen vahvuus koostuu yksinkertaisesti siitä, että mukaudutaan vaikeuksiin parhaalla mahdollisella tavalla. Kun olet kokenut kipua, kärsimystä tai stressiä, seuraava askel on laittaa itsesi takaisin kuntoon ja jatkaa eteenpäin.
Hio siis kykyjäsi, jotta voisit sitten luoda suunnitelmia ja tietenkin toteuttaa ne. Ajattele tavoitteitasi positiivisesta näkökulmasta ja hallitse niitä vahvoja impulsseja, jotka koskevat unelmistasi luopumista. Voit saavuttaa kaiken, jos otat asiat yksi askel kerrallaan.
3. Motivoi itseäsi
Keskity siihen mikä sinua motivoi, sillä tämä on elintärkeä asia. Keskity niihin ihmisiin ja asioihin, joiden eteen kannattaa taistella- usko tai älä, tämä tulee mahdollistamaan sen, että jatkat eteenpäin hyvällä asenteella ja voimalla. Tärkeää on, että tiedät selkeästi mitä haluat, ja kuinka paljon voit kehittyä.
4. Hyväksy epäonnistumiset
Et tietenkään voi hallita kaikkea, ja virheiden teko on myös osa oppimista. Varmasti olet jo moneen kertaan kuullut sanonnan “Se ei pelaa, joka pelkää”, ja siihen voitaisiin lisätä tämä ajatus: “Se, joka ei tee virheitä, ei voi kehittyä”. Jos et ole valmis kokemaan epäonnistumisia, et voi tulla psyykkisesti vahvaksi ihmiseksi.
Hyväksy kehittävää kritiikkiä, äläkä salli odottamattomien asioiden saada sinua uuvuksiin. Muista, että kaikista huonoista asioista voidaan aina löytää se hyvä puoli. Sinun tarvitsee harjoitella ja yrittää monta kertaa, kunnes pystyt saamaan sen tuloksen, jota tavoittelet. Sinun täytyy sallia itsesi tehdä virheitä.
5. Keskity vahvuuksiisi
Jos keskityt niihin asioihin jotka teet hyvin, voit olla tunnetasolla vahva ja optimistisempi. Jos sinulla on esimerkiksi kyky siivota tehokkaasti, voit käyttää tätä lahjaasi apuna silloin, kun toimistosi on karmeassa kunnossa ja tulossa on jokin tärkeä visiitti.
Kenties yksi taidoistasi on olla yhteydessä ihmisten kanssa ja se, että olet valmiina auttamaan silloin kun toiset tätä tarvitsevat. Pidä mielessä omat lahjasi, vahvista kykyjäsi ja anna itsesi tulla niiden asioiden opastamaksi, mitkä teet parhaiten.
6. Jätä negatiiviset ihmiset huomiotta
Ikävä kyllä olemme sellaisten ihmisten ympäröimänä, jotka puhuvat negatiivisesti toisista sekä näkevät aina huonon puolen asioista. Nämä ihmiset eivät lisää elämääsi mitään, ja mikä huonointa, he vievät itse asiassa siitä pois.
Tämä negatiivinen vaikutus ei mahdollista sitä, että voisit olla psyykkisesti vahva, sillä sinä kopiot heidän tapansa ajatella. Älä anna pessimististen ihmisten vaikuttaa itseesi.
Jos joku sanoo sinulle että et voi tehdä jotakin, näytä hänelle että hän on väärässä. Ja vieläkin enemmän näytä itsellesi, että toiset ovat väärässä. Ota etäisyyttä niihin ihmisiin, jotka näkevät ongelmia ratkaisujen sijaan.
7. Pidä tunteesi tasaisina
Vaikka tämä voikin tuntua vaikealta, voit saavuttaa tunteiden tasaisuuden kärsivällisyyden avulla. Onnellisuutta ei löydy siitä, että hymyillään täysillä 24 tuntia vuorokaudessa, vaan paremminkin siitä, että pidetään yllä tasapainoista mielentilaa.
Psyykkinen vahvuus on kaikkea tätä. Kun lisäät sitä, lisäät siis merkittävästi hyvinvointiasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/S1575-18132012000200004
- Becoña Iglesias, E. (2006). Resiliencia : definición, características y utilidad del concepto. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica. https://doi.org/10.5944/rppc.vol.11.num.3.2006.4024
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2010.10.088
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.