5 faktaa kohdun fibroideista

helmikuu 7, 2018
Vaikka niissä ei olekaan mitään vaarallista, on hyvä käydä säännöllisesti gynekologilla, jotta voisit saada aikaisen diagnoosin kohdun fibrodeista ja jotta niitä voitaisiin hoitaa kunnolla.

Kohdun fibroidit ovat epänormaaleja lihaskudoksen muodostumia, joita kehittyy kohdun pinnalle, ja harvoin niitä voi kehittyä kohdunkaulaan.

Niiden ilmaantuminen aiheuttaa usein huolta, mutta on muistettava, että vain 0,5 % kohdun fibrodeista kehittyy syöpäsoluiksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka ne ovatkin epämiellyttävä asia, vain harvoin ne ovat kuitenkaan vaara syövän kannalta.

On silti hyvä pitää mielessä, että tämä on ilmiö, joka vaatii paljon huomiota, sillä se saattaa muuten vaikuttaa naisen lisääntymiskykyyn ja hormonitoiminnan terveyteen.

Spanish Society of Gynecology and Obstetrics -järjestö (SEGO) on todennut, että lähes 70 % naisista voi saada tämän ongelman jossakin vaiheessa elämäänsä.

Tästä huolimatta naiset eivät yleisesti ottaen hanki tarpeeksi tietoa kyseisestä asiasta, ja usein käykin niin, että sairaudesta tullaan tietoisiksi vasta vanhemmalla iällä.

Tämän vuoksi haluamme nyt kertoa viidestä tärkeästä faktasta, jotka jokaisen naisen tulisi tietää kohdun fibroidien kehityksestä – jatka lukemista, jotta voisit paremmin suojata terveyttäsi!

1. Mikä kohdun fibroidi oikein on?

Uterine fibroids

Kohdun fibroidit ovat vaarattomia kasvaimia, joita kehittyy useimmiten yli 20-vuotiaille naisille.

Ne ovat pieniä ja pyöreitä kudosmassan muodostumia, joiden koko voi vaihdella mikroskooppisesta hyvin suureen.

Niiden kehittyminen liittyy geneettisiin ja hormonaalisiin tekijöihin, ja ikävä kyllä tämä on ongelma, joka voi aiheuttaa naiselle hedelmättömyyttä.

Lue aiheesta lisää: 7 ”viatonta” tapaa, jotka aiheuttavat hormonaalista epätasapainoa

2. Minkä tyyppisiä kohdun fibroideja on olemassa?

On olemassa neljän tyyppisiä fibroideja, ja tässä on kyse niiden sijainnista kohdussa.

Submukoottiset fibroidit

 • Näitä muodostuu sen kerroksen alle, joka suojaa kohdun sisäseinämää.
 • Fibroidi voi ulottua kohdun sisäiseen onkaloon, ja kun se kasvaa, se yleensä ulottuu laajalle alueelle.

Subseroosit fibroidit

 • Nämä kasvavat sekä lopulta erottautuvat kohdusta, ja niitä pitää kiinni ohut suortuva, jota kutsutaan varreksi.
 • Tämän tyypin kasvain voi kasvaa kohdun onkaloon tai sen ulopuolelle.

Servikaaliset fibroidit

 • Tämän tyypin muodostuma kehittyy sen kerroksen alle, joka peittää kohdun ulkoista osaa.
 • Fibroidin kehittyminen aiheuttaa sen, että kohdulla on nystyräinen ulkomuoto.

Intramuraaliset fibroidit

 • Nämä ovat muodostumia, jotka kehittyvät kohdun lihasseinämän sisälle. Kun ne laajenevat, ne voivat aiheuttaa vääristymistä sekä ulkoisessa että sisäisessä seinämässä.

3. Mitä oireita kohdun fibroideilla on?

kohdun fibroidit aiheuttavat joskus kipua
Vaikka onkin monia tapauksia, joissa oireita ei ole (ja jolloin diagnoosin tekeminen on vaikeaa), yli puolet niistä naisista, joilla tätä sairautta on, voivat kokea muutoksia, jotka ovat vihje fibroidien kehittymisestä.

Kaikkein tavallisimpia oireita fibroideista ovat seuraavat ilmiöt:

 • runsaat ja epäsäännölliset kuukautiset
 • tulehtuneisuus ja kipu alavatsassa
 • äkillinen painonnousu
 • vaikeudet tulla raskaaksi
 • suuren riskin raskaudet ja synnytykset
 • kipu yhdynnän aikana
 • muutokset virtsaamista koskevissa tavoissa
 • selkäkivut

4. Kuinka kohdun fibroidit vaikuttavat naisen hedelmällisyyteen?

Yksi suurimmista huolista naisilla, joilla tämä ongelma diagnoisoidaan on se, että se saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Kun kasvaimet kehittyvät merkittävän suuriksi, on todennäköistä, että hedelmällisyys kärsii tai että raskaus vaikeutuu.

Riski siitä, että nainen kärsii hedelmättömyydestä, vaihtelee tapauksesta riippuen, ja tämä on lähes aina yhteydessä fibroidien määrään, kokoon ja sijaintiin kohdussa.

Fibroidien koko kasvaa korkeiden estrogeenitasojen myötä. Koska progesteronia on runsaasti raskauden aikana, tämän vaiheen aikana on mahdollista tehdä hedelmällisyyshoito.

Tulee kuitenkin muistaa, että sen läsnäolo lisää riskiä saada keskenmeno raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ja se voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen silloin, kun raskauden loppuvaihe lähestyy.

Niille, jotka ovat hedelmällisessä iässä ja mikäli raskaus on tavoitteena lähiaikoina, voidaan suorittaa poistoleikkaus.

Lue aiheesta lisää: Näin parannat hedelmällisyyttä

5. Mitä hoitoja on tarjolla kohdun fibroideihin?

nainen lääkärin vastaanotolla

Moni niistä naisista, joilla tämä häiriö diagnosoidaan, ajattelee että ainoa ratkaisu fibroideja vastaan taistelemiseksi on kirurginen toimenpide.

On kuitenkin tärkeää tietää, että kirurgia ei ole ainoa ratkaisu. Lisäksi on niin, että kun fibroidit ovat hyvin pieniä, tällainen hoito ei edes ole tarpeen.

Yleisesti ottaen on niin, että pienet muodostumat hoidetaan lääkkeillä, joita saadaan lääkärin määräyksestä.

Jos fibroidit eivät reagoi lääkkeisiin ja mikäli ne kasvavat, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa ne.

Näissä tapauksissa tehdään leikkaus, jossa tavoitteena on fibroidien poistaminen ilman, että kohtu kärsii tästä. Jos ilmenee ongelmia, tehdään kohdunpoisto, jossa poistetaan kohtu osittain tai kokonaan.

Moni asiantuntija suosittelee ulipristaalihoitoa, ja tässä on kyseessä progesteronin modulaattori, joka vähentää näiden kasvainten ilmenemistä kohdussa.

Loppupäätelmänä voimme sanoa, että on tärkeää kiinnittää huomiota oireisiin sekä käydä säännöllisen usein gynekologin luona tutkimuksissa, jotta tästä sairaudesta voitaisiin tehdä diagnoosi tarpeeksi ajoissa.

Vaikka suurimman osan ajasta kyseessä ei olekaan vakava ongelma, on aina hyvä idea käydä lääkärissä kunnollisissa tutkimuksissa.

UUTISIA VERKOSSA