4 vinkkiä munuaissairauksien estämiseksi

Vaikka asia ei aina olekaan yhteydessä munuaisiin, korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta kärsivät saavat helpommin munuaiskiviä. Kannattaa tässä tapauksessa seurata munuaistesi terveydentilaa lääkärin kanssa.

Munuaissairaus on vakava terveysongelma, joka voi ilmetä kenellä tahansa. Munuaisesi vastaavat myrkyllisten aineiden poistamisesta kehostasi – nämä aineet pääsevät elimistöösi syömäsi ravinnon kautta, joten hyvä ruokavalio voi todella auttaa torjumaan tätä ongelmaa.

Mitä sitten kannattaisi tehdä munuaissairauden estämiseksi? Puhdistaa nämä elimet useammin. Entä ruokavaliosi – pidätkö huolta siitä, että syöt tasapainoisesti, vai syötkö vain mitä sattuu?

Munuaisongelmat ovat usein monimutkaisia, sillä ne eivät välttämättä tule esiin ennen kuin tilanne on jo vakavampi ja ongelma on vaikeampi hoitaa. Ihminen tunteekin kipua yleensä vain silloin, kun munuaiskiviä on jo muodostunut.

Mistä munuaissairaudessa on kyse?

Munuaissairaus (nephropatia) on häiriö, joka vähentää munuaisten kykyä toimia normaalilla tavalla.

Ongelma etenee hiljalleen, kunnes toinen tai molemmat munuaisista ovat kykenemättömiä tekemään työtään. Onneksi on kuitenkin niin, että kun munuaissairaus havaitaan, siitä voi yleensä parantua täysin tai osittain.

Lääkäri voi antaa sinulle listan suosituksista, joita munuaisten suhteen kannattaisi noudattaa. Niiden lisäksi voit kokeilla seuraavia keinoja munuaisten kunnon parantamiseksi.

1. Ole tarkkana syömäsi ruoan kanssa

Olet varmaan jo lukenut tästä yhä uudelleen ja uudelleen – ruokavalion monipuolisuudella on väliä. Tämä ei johdu vain siitä, että pystyt näin luomaan herkullisempia ja terveellisempiä aterioita. Näin annat myös kehollesi monipuolisempia ravinteita, mikä voi estää munuaissairauden syntyä.

Ruoat, joita kannattaisi munuaisten hoitamiseksi sisällyttää ruokavalioon ovat monenlaisia, ja seuraavassa on näistä eräitä esimerkkejä.

Mustikat

Mustikat munuaissairauksien hoidossa
Mustikat ovat erinomainen apu munuaissairauden estämiseksi tai sen hillitsemiseksi, mikäli se jo ilmenee. Tämän lisäksi mustikoiden herkullinen ja raikas maku on loistava lisä moneen ateriaan, ja niistä saa runsaasti antioksidantteja.

Tarvitset vain 25 marjaa saadaksesi 800-1 000 milligrammaa fosforia. Mustikat eivät sisällä kaliumia – tämä on aine, jota kannattaa välttää siltä kannalta, että se lisää munuaissairauksien riskiä.

Selleri

Joskus ajateltiin, että jos ihmisellä on munuaissairaus, hänen ei kannattaisi syödä selleriä ollenkaan. Mutta itse asiassa tällä vihanneksella voi olla mahtavia terveyshyötyjä.

Sellerin sisältämät ravinteet tasapainottavat stressihormoneja ja parantavat vastustuskykyä. Nämä kaksi tekijää ovat yleensä epätasapainossa, jos ihmisellä ilmenee munuaissairaus.

Tämän lisäksi sinun on helpompaa pudottaa painoa, jos lisäät sellerin ruokavalioosi. Tämä johtuu siitä, että jokaisessa sellerinvarressa on vain noin 10 kaloria, ja kehosi kuluttaa enemmän jo imeyttäessään itseensä tämän määrän selleriä.

Munakoiso

Munakoiso auttaa munuaisia
Potilaat, joilla munuaissairautta jo ilmenee, noudattavat usein hyvin tarkkaa dieettiä. Munakoisoa suositellaan aina tästä sairaudesta kärsiville.

Tämä vihannes sisältää paljon kuitua, joka auttaa parantamaan ruoansulatuksen toimintaa.

Siitä saa myös B- ja C-vitamiineja, kuten myös foolihappoa, jotka ovat elintärkeitä ravinteita ihmisen elimistölle.

Vältä liiallista proteiinien määrää

Vaikka ihmisen täytyykin saada jonkun verran proteiinia, määrän tulisi olla vain 10-35 % kaikesta ravinnosta, jotta munuaissairauden todennäköisyys ei nousisi. Valitse myös mieluummin kasviproteiinin lähteitä kuin lihaa tai muita eläinproteiineja.

2. Rajoita saamasi suolan määrää

Olemme niin tottuneita syömään suolaista ruokaa, että emme ehkä edes tajua tekevämme epäterveellisiä valintoja. Suolaa on mukana suurimmassa osassa teollisia ruokia, ja jos et ole varovainen, seurauksena voi olla munuaissairaus.

Hyvä alku on kuitenkin vähentää suolan määrää siinä mielessä, että sen käyttö mausteena tulisi lopettaa. Voit syödä salaatteja ilman suolaa, vaikka reseptissä sitä suositeltaisiinkin.

Useimmissa salaatinkastikkeissa on mukana paljon suolaa ja muita säilöntäaineita.

Suola ja munuaissairaus
Kokatessasi voit valita merisuolan tavallisen pöytäsuolan sijaan. Muita suolan korvikkeita, esimerkiksi suola-maustesekoituksia, tulisi kuitenkin välttää. Niissä on useimmiten kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti munuaistesi terveyteen.

Syy siihen, että pöytäsuolaa kannattaisi välttää on se, että se voi lisätä verenpainetta, mikä on ongelma diabeteksen ja muiden häiriöiden kannalta.

3. Ole tarkkana verensokerin ja verenpaineen kanssa

Tiesitkö, että ne, joilla on korkea verenpaine tai diabetes, saavat helpommin munuaissairauden? Tämä johtuu siitä, että molemmat näistä häiriöistä vaikuttavat munuaisten toimintaan.

Kun verenpaineesi nousee normaalia tasoa korkeammalle, munuaisillesi on vaikeaa suodattaa myrkkyjä verenkierrostasi ja poistaa ne virtsan kautta. Jos et vahdi ja hallitse tätä tilannetta, munuaisesi saattavat lopulta kokea peruuttamatonta vahinkoa.

Mitä tulee diabetekseen, korkea verenpaine voi saada ihmisen menettämään proteiinia virtsan kautta. Jos kärsit diabeteksesta, sinun kannattaa varmistaa, että verensokerisi on hallinnassa.

Lisäksi lääkärisi tulisi tutkia munuaistesi toiminta ainakin kahdesti vuodessa.

4. Harrasta liikuntaa säännöllisesti

Nainen urheilee
Liikkumattomuus on yksi suurimmista vihollisista munuaisten terveyden kannalta. Jos vietät liikaa aikaa istuen tai liikkumatta, munuaistesi toiminta hidastuu, eivätkä ne enää pysty hoitamaan normaaleja tehtäviään yhtä tehokkaasti kuin ennen.

Voit välttää munuaissairauksia harrastamalla edes vähän liikuntaa joka päivä. Kokeile ainakin puolta tuntia fyysistä aktiivisuutta kolme kertaa viikossa.

Munuaissairaus saattaa vaikuttaa hyvin negatiivisesti ihmisen elämänlaatuun. Siksi onkin tärkeää ottaa kaikki ne askeleet, joiden avulla tätä sairautta voi estää. Jos jo kuitenkin kärsit siitä, voit peruuttaa vahingon muuttamalla elämääsi antamiemme yksinkertaisten neuvojen avulla.