4 tapaa hoitaa jatkuvaa ahdistusta

Jotta voisit kohdata ahdistuksen, aivan ensimmäinen askel on pystyä tunnistamaan se ja ennen kaikkea olla kieltämättä sitä. Tämä kieltäminen tulee nimittäin ainoastaan tekemään ahdistuksen hoidosta vaikeampaa. Hyväksyminen helpottaa asian saamista hallintaan.
4 tapaa hoitaa jatkuvaa ahdistusta

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nykypäivän maailmassa ahdistus on yksi kaikkein tavallisimmista ongelmista, joita ihmiset joutuvat  yksilötasolla kokemaan. Moni meistä kärsiikin tästä yleisestä häiriöstä, mutta hyvä uutinen on se, että jatkuvaa ahdistusta on aivan mahdollista hallita.

Jotkut kokevat ahdistusta voimakkaammin kuin toiset, mikä johtuu esimerkiksi arjen rytmistä ja siitä nopeudesta, jolla he ottavat erilaiset asiat itseensä sisälle ja käsittelevät ne.

Jatka lukemista, jotta saisit tarkempaa tietoa tästä yleisestä ongelmasta – nyt kerromme neljästä tavasta hoitaa jatkuvaa ahdistusta.

Mitä ahdistus on?

Johtuen siitä, että ahdistusta on lukemattomilla ihmisillä ympäri maailmaa, moni meistä on kysynyt tätä kysymystä itseltään jossakin vaiheessa elämäänsä.

Ihminen, joka kärsii ahdistuksesta, koetaan yleensä hyperaktiiviseksi tai luonteeltaan levottomaksi. Suurin osa niistä, joilla tämä mielen ongelma on, eivät pysty hallitsemaan levottomuuttaan. Siten tilanteesta tulee heille hyvin hämmentävä.

Ikävä kyllä se pääasiallinen tunne tai ajatus, joka liittyy ahdistukseen, on aina luonteeltaan negatiivinen. Ne, joilla ahdistusta on, odottavat jatkuvasti jonkin huonon asian tapahtuvan heille tai heidän ympärillään oleville.

Suurimmassa osassa tilanteita henkilö, joka kärsii ahdistuksesta, on hyvin tietoinen ongelman tai uhan olemassaolosta, mutta ei pysty kuitenkaan tunnistamaan sen aiheuttajaa. Siksi onkin hyvin vaikeaa saada tämä ongelma hallintaan.

Ahdistuksen eri tyyppejä

mies pitää päästään kiinni

Lääketieteen yhteisö vahvistaa yleisesti ottaen sen, että mitä enemmän ahdistuksen aiheuttamasta tuskasta tiedetään, sitä helpompaa on toimia ahdistuksen oireita vastaan tehokkaasti.

Siten haluammekin seuraavassa kertoa eri tyyppisistä ahdistuksen muodoista.

Yleinen ahdistuksen tila

Tämän tyypin ahdistus voi johtua erilaisista ja monista tekijöistä. Kun tämän lajin ahdistus saa alkunsa, ihminen reagoi ahdistuneella tavalla sen sijaan, että hän reagoisi rauhallisella ja tyynellä tavalla.

Koska tämän tyypin ahdistus on yllättävä, siitä kärsivällä ei ole riittäviä psykologisia sopeutumisen mekanismeja. Siten asia voikin olla hyvin epämiellyttävä yllätys.

Ahdistuneisuus persoonallisuuden piirteenä

Tämän lajin ahdistus viittaa sen tyyppiseen ihmisen, jolla on ollut ahdistuksen oireita jo nuoresta asti. Suuressa osassa näistä tapauksia ahdistus ilmaantuu lapsuudessa.

Ikävä kyllä niillä, joilla tämän tyypin ahdistusta on, on sellainen ongelma, että he kamppailevat kaiken tyyppisen reaktiivisuuden kanssa. Mikä tahansa tilanne voi saada aikaan automaattisen ahdistusreaktion. Sen vuoksi tuloksena voi olla jatkuvaa ahdistusta ja kivuliasta tunnetta epämukavuudesta ja huolesta.

Tapoja torjua ahdistusta

Huolimatta siitä, että tämä on laajalle levinnyt ja monimutkainen ongelma, ei aina ole tarpeen etsiä lääkärin apua ahdistuksen hoitoon.

Onneksi on monia erilaisia tapoja hoitaa tätä ongelmaa.

Seuraavassa on eräitä ideoita, jotka voivat olla avuksi ahdistuksen torjunnassa. Me suosittelemme, että otat nämä neuvot tosissasi sekä annat niiden olla avuksi taistelussa jatkuvaa ahdistusta vastaan.

1. Hyväksy ahdistuksesi

Kuten mikä tahansa ongelma, joka eteen tulee, tämäkin on sellainen, jonka kohdalla on tarpeen hyväksyä sen olemassaolo, sen aiheuttajat ja kaikki ne mahdolliset vaikutukset, joita asialla ihmiseen voi olla.

Ja etenkin ahdistuksen kohdalla pätee se, että mitä enemmän kiellät sen selkeät merkit, sitä enemmän vahinkoa voit itsellesi aiheuttaa.

Siten onkin niin, että jos sinulla on jatkuvaa ahdistusta, yksi parhaista asioita joita voit tehdä, on tiedostaa asian olemassaolo ja jättää se määrittelemättä joksikin pahaksi asiaksi. Muuten tuloksena voi olla vakavampia ongelmia kuin ne, jotka jo ovat olemassa.

2. Tunnista epärationaaliset ajatuksesi

mies pitelee puhekuplaa kädessään

Olet jo ottanut ensimmäisen askeleen sitä kohti, että taistelet ahdistusta vastaan menestyksekkäästi, sillä olet hyväksynyt sen faktan, että ahdistus on myös itseäsi vaivaava ongelma. Tämä hyväksyntä tulee olemaan merkittävä tekijä yrityksissäsi hallita ahdistusta tehokkaasti.

Nyt sitten seuraava vaihe on sen ymmärtäminen, että ahdistus tulee luonnollisestikin luomaan loputtoman joukon haitallisia ajatuksia mieleesi.

Vaikea puoli näissä ajatuksissa tulee liittymään epäloogiseen tai epärationaaliseen pelkoon tai onnettomuksiin. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että opit nopeasti erottamaan loogisen epäloogisesta, ja totuuden valheista.

Tehokas menetelmä, jotta saisit luotua rutiininomaisen käsittelyn omien ajatustesi kyseenalaistamiseksi, on seuraava: käytä sarjaa yksinkertaisia ja perustason helppoja kysymyksiä, jotta voisit määrittää ajatustesi logiikan. Vaikka muiden apu voikin olla äärimmäisen hyödyllistä, suositellaan, että teet tämän harjoitteen ihan yksin ja opettelet kyseenalaistamaan mainitun tyyppisiä omia ajatuksiasi.

3. Priorisoi

Yksi asia on tässä elämässä hyvin selvä: kun aika kuluu, meille tulee enemmän velvollisuuksia, askareita ja vastuita. Kaikki tämä paine ja stressi tulee luonnollisesti luomaan mieliimme suuren taakan.

On ehdottomasti totta, että kuka tahansa ihminen voi reagoida ahdistuksella sen musertavan painon alla, jonka arjen kasaantuneet aktiviteetit tai velvollisuudet voivat aiheuttaa.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että ahdistus on asia, joka on epäaktivoituneena ihmisen päässä. Siten on oleellista pystyä analysoimaan jo etukäteen se, mitkä velvollisuudet, aktiviteetit ja vastuut ovat niitä kaikkein tärkeimpiä, jotta voisit päästä eroon sellaisesta stressistä, jota tunnet hyvin monen asian kasaantumisesta.

Kun olet saanut tehtyä tämän tunnistuksen tärkeitä aktiviteetteja koskien, mieti sitten, voisitko hidastaa sellaisia asioita, tai pysäyttää ne, jotka eivät mielestäsi ole aivan välttämättömiä. Onhan niin, että pidemmän ajan kuluessa nämä tulevat vain lisäämään ahdistustasi.

4. Anna itsellesi riittävästi omaa aikaa

Kun ihmisellä ei ole ahdistusta, hänen aikataulunsa on yleensä melko kiireinen. Jos ihmisellä kuitenkin on tämä mielen vaiva seuranaan, aikataulu on yleensä vielä tavallista suuremmissa määrin kiireinen.

Sen lisäksi että tehdään arjen asiat, ahdistuksen kanssa täytyy myös tunnistaa ja hoitaa siihen kuuluvia rasittavia ajatuksia.

Huolimatta siitä kuinka vaikeaksi päiväsi on muuttunut, sinun tulee aina antaa tarpeeksi aikaa itsellesi. Tämä aika on hyödyllistä etenkin silloin, kun se tarjoaa rentoutusta ja rauhaa.

Moni rentoutuksen erilainen muoto on mahdollinen, ja jotkut näistä pitävät sisällään enemmän tuotteliaisuutta kuin toiset, mutta kaikki niistä ovat kuitenkin avuksi.

Kannattaa tehdä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • elokuvan katsominen
  • hengityksen kehittäminen ja systemaattisen rentoutuksen harjoittaminen kotona
  • joogan tai pilateksen harrastaminen
  • tanssikouluun tai -ryhmään liittyminen
  • nauraminen
  • sellaisen harrastuksen parissa puuhaaminen, josta itse pidät

Jos sinäkin olet yksi niistä joita ahdistus vaivaa, ota avuksesi nämä neuvot. Niiden kautta voit hoitaa ongelmaa tehokkaasti ja luonnollisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alcalde Lapiedra, M. T. (1991). Los trastornos de conducta en la infancia y sus relaciones con las vivencias de ansiedad y depresión. Zaragoza: Universidad.
  • Arce, E. A. (2000). El hombre del siglo XXI: ansiedad o plenitud? Buenos Aires: Editorial Argenta Sarlep.
  • Brinkerhoff, S. (2004). Drug therapy and anxiety disorders. Philadelphia: Mason Crest Publishers
  • Generalised anxiety disorder in adults. (2018). Retrieved 25 July 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
  • Kohn, R., Saxena, S., Levav, I., & Saraceno, B. (2004). The treatment gap in mental health care. Bulletin of the World health Organization, 82, 858-866.
  • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in neurobiology, 70(2), 83-244.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.