4 senioreille sopivaa liikuntamuotoa

Taiji ja jooga ovat loistavia liikuntamuotoja senioreille, sillä ne kehittävät tasapainoa ja joustavuutta.
4 senioreille sopivaa liikuntamuotoa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Liikuntaharrastuksia ei tule lopettaa, vaikka ikää olisikin kertynyt, tai olisi joitain liikkumiseen tai terveyteen liittyviä ongelmia. Seuraavaksi kerromme hieman tarkemmin mikä on senioreille sopivaa liikuntaa, joka on hyväksi terveydelle ja kevyitä harrastaa.

Säännöllisen liikunnan avulla ikääntyminenkin tapahtuu kevyemmin ja helpommin. Pidä liikunta osana päivittäisiä rutiineja, sillä pääsee jo pitkälle. Kerromme kohta tarkemmin, mikä on senioreille sopivaa liikuntaa.

Mikä on senioreille sopivaa liikuntaa

Muutamat liikuntalajit ovat sopivia ja turvallisia senioreille niiden vähäisten riskien vuoksi. Ikääntyessä on parempi ottaa varman päälle, ettei satuta itseään.

1. Aerobinen liikunta

vesijumppa on senioreille sopivaa liikuntaa

Aerobinen harjoittelu on yleensä kevyttä eikä siinä liikuta rajusti, ja jotkut harjoitukset on jopa tehty senioreille. Sama liikuntamuoto sopii sekä heille jotka pysyvät korkean intensiteetin harjoittelun tahdissa, että niille jotka eivät pysy mukana millään.

Aerobisesta harjoittelusta puhuttaessa ajatellaan usein aerobic-tunteja. Tämän lisäksi on olemassa monia muitakin kiinnostavia lajeja:

  • pyöräily
  • kävely ja hölkkä
  • vesijumppa
  • senioreiden aerobic

Näitä lajeja voi harjoitella ryhmätunneilla, jolloin niistä voi nauttia enemmän ja ne ovat hyödyllisempiä. Monet seniorit asuvat yksin, lapsilla on jo omat perheet ja ehkä kumppania ei enää ole. Siksi ryhmätunneilla käyminen on suositeltavaa koska siellä tapaa ihmisiä liikunnan ohella, mikä lisää onnellisuutta.

2. Jooga tai taiji

jooga on senioreille sopivaa liikuntaa

Jooga ja taiji (myös: tai chi) sopivat erinomaisesti senioreille niiden rauhallisuuden, helppouden ja monipuolisuuden vuoksi. Lue lisää niiden positiivisista vaikutuksista:

Joogassa yhdistyy sekä liikunta että meditointi. Lihaksia ei pelkästään venytellä vaan ne myös vahvistuvat ja mieli rauhoittuu rauhallisten hengitysharjoitusten avulla.

Taiji on puolustuslaji, johon kuuluu myös meditointia. Vahvuus, venyvyys ja tasapaino lisääntyvät, ja ne ovatkin tärkeitä koko keholle.

Lyhyenkin meditoinnin avulla opit olemaan tässä hetkessä ja lisäät tietoisuutta sekä onnellisuutta. Molempien lajien kautta opittu meditaatio on erinomainen tapa ja hyväksi senioreiden henkiselle hyvinvoinnille.

3. Uinti

Vesijumpan lisäksi toinen helppo senioreille sopiva laji on uinti. Uinnista saa kokonaisvaltaisen harjoittelun, koska koko kehoa täytyy käyttää. Koko keho hyötyy uinnista ja se on kevyttä ja turvallista senioreille.

Uinnissa tulee käytettyä koko kehoa, kaikkia lihaksia. Lihakset vahvistuvat ja muokkaantuvat uidessa veden vastuksen ja liikkeiden voimasta. Loukkaantumisen vaara on hyvin vähäinen ja uintia voi harrastaa vaikka olisi vaivoja tai niitä tulisi muuten helposti.

Uinti on rentouttavaa ja sopii hyvin masennuksesta kärsiville senioreille. Veden kosketus ja siinä harrastettava liikunta nostattavat kuntoa ja henkistä hyvinvointia.

4. Tanssi on senioreille sopivaa liikuntaa

tanssiva pariskunta

Tanssi on hyvin suosittu ja mukava harrastus senioreiden piirissä. Vaikka sitä ei aina pidetä urheilulajina, esimerkiksi zumba, tanssilavatanssit ja muutkin tanssilajit saavat hien pintaan ja kehon liikkeelle.

Tanssin myötä seniorit pääsevät liikuttamaan vartaloaan, lihakset vahvistuvat ja tasapaino paranee. Tanssiminen on hauskaa ja samalla sen myötä voi saada uusia tuttavuuksia ja ystäviä.

Tässä artikkelissa on käyty läpi vain muutama, mutta tärkeä senioreille sopiva liikuntamuoto. Liikunnan avulla ikääntyminen tapahtuu terveellä tavalla sekä henkisen että fyysisen terveyden kannalta. Liikunnan tulee olla säännöllinen osa meidän jokaisen elämää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.