3 suositusta nesteturvotuksen ehkäisyyn

marraskuu 11, 2017
Kärsitkö nesteiden kertymisestä ja sen aiheuttamasta turvotuksesta? Kun kärsit nesteturvotuksesta, sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioosi ja välttää liikkumattomuutta. Tässä artikkelissa pureudumme nesteturvotuksen syihin ja ehkäisyyn. 

Kuka tahansa voi kärsiä nesteturvotuksesta. Usko tai älä, jokainen on varmasti kokenut turvotusta jossain vaiheessa elämäänsä, etenkin pitkän kävelyn tai jaloilla olemisen jälkeen, tai kuumalla säällä. Vaikka vaiva on yleinen, eivät monet osaa yhdistää sitä elämäntapavalintoihinsa.

Naiset voivat kärsiä miehiä herkemmin nesteturvotuksesta hormonaalisista seikoista, ja monet kokevatkin turvotusta etenkin vatsan seudulla kuukautisten aikana. Turvotus on kuitenkin aivan yhtä yleistä miehillä.

Ihmiskeho toimii ihmeellisillä tavoilla, mutta ongelmia voi syntyä, kun kehossa ilmenee epätasapainoa.

Mistä nesteturvotus johtuu? 

Turvotukseen liittyy paljon harhaluuloja. Ensinnäkin meidän tulee selvittää turvotukseen liittyvät perusasiat:

 • Mikä luokitellaan nesteturvotukseksi
 • Mikä turvotukseen vaikuttaa
 • Mitä haittoja turvotuksella on

Turvotus johtuu nesteiden kertymisestä kudoksiin, ja siihen vaikuttavat monet tekijät, yksi näistä on hormonitoiminta.

 

turvonneet jalat

Miten nesteturvotus esiintyy naisilla?

Naiset ovat taipuvaisia nesteturvotukseen kuukautiskierron toisessa vaiheessa, eli siinä hetkessä, kun ovulaatio on jo tapahtunut, mutta kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Turvotus voi johtua tässä vaiheessa kohonneesta keltarauhashormonin määrästä. Joskus ehkäisypillerit voivat myös aiheuttaa turvotusta etenkin ensimmäisien käyttökuukausien aikana.

Suositeltua lukemista: 7 asiaa, joita kukaan ei kerro sinulle kuukautisista

Muut nesteturvotusta aiheuttavat tekijät

Myös miehet kärsivät nesteturvotuksesta, ja siihen vaikuttavat monet muut tekijät hormonien lisäksi. Turvotukselle voivat herkistää seuraavat tekijät:

 • Ylimääräinen rasvakudos
 • Pitkittynyt istuminen, seisominen tai samassa asennossa makaaminen
 • Liikunnan puute

Miten nesteturvotuksen tunnistaa?

Nesteturvotus aiheuttaa erinäisiä huomattavia oireita, joista yleisin on pakotus tai epämukava tunne tietyssä kehonosassa:

 • Kipu nivelissä
 • Epämukava raskas tunne esim. nilkoissa, jaloissa, vatsalla, rinnoissa, käsissä
 • Vatsakivut
 • Vaatteet tai kengät tuntuvat tavallista tiukemmilta
 • Kehonosa näyttää tavallista suuremmalta, turvonneelta
turvonneet raajat

Miten nesteturvotusta voi ehkäistä ja kontrolloida?

Suurin osa meistä tulee kärsimään turvotuksesta jossain elämänvaiheessa, mutta usein turvotusta on helppo ehkäistä ja hoitaa.

Kokeile näitä vinkkejä turvotuksen pikaiseen poistoon. Jos nämä niksit eivät toimi ja kärsit turvotuksesta säännöllisesti, varaa aika lääkäriin ja keskustele aiheesta asiantuntijan kanssa.

1. Käy hieronnassa tai lähde kävelylle

Yksi turvotusta aiheuttavista tekijöistä on liikunnan puute. Kun ihminen viettää pitkiä aikoja liikkumatta, verenkierto ja aineenvaihdunta hidastuu. Istuminen voi myös lisätä painetta tietyillä kehonalueilla ja johtaa täten turvotukseen. Liikkuva keho pysyy energisenä ja hyvinvoivana, eikä nesteitä pääse kertymään kudoksiin turvotusta aiheuttaen.

Liikkumattomuus johtaa usein etenkin alaraajojen turvotukseen ja pakotukseen, ja tästä syystä onkin suositeltavaa hoitaa akuuttia turvotusta pikaisella kävelylenkillä. Kävely lievittää painetta, saa nesteet liikkeelle ja laskee turvotusta nopeasti.

Ehkäistäksesi ongelman toistumista, on suositeltavaa ottaa säännöllisesti jaloittelutauko työpisteeltä ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti, mieluiten joka päivä. Myös rentouttava hieronta auttaa pakotusta ja turvotusta, ja saa nesteet liikkeelle.

Suositeltua lukemista: Hoida turvonneita polvia luonnollisesti – 5 parasta keinoa

2. Sokerin ja suolan rajoittaminen

Suuret määrät sokeria kertyvät elimistöön aiheuttaen erilaisia terveyshaittoja ja painonnousua. Sokerisia herkkuja, kuten karkkeja ja leivoksia tuleekin välttää, sillä sokereilla on tapana pysyä elimistössä imeytymättä.

Sokeri ei kuitenkaan ole suurin ravinnollinen turvotuksen aiheuttaja, vaan suurin syypää tähän on liiallinen suolan nauttiminen. Suola ehkäisee nesteiden tavallista poistumista ja voi johtaa nopeasti turvotukseen. Vältä siis liiallista suolan nauttimista, vältä valmisruokia ja suolaisia herkkuja, ja valmista ruokasi itse tuoreista kasviksista ja vähärasvaisista, käsittelemättömistä lihatuotteista ja kuiduista. Korvaa pöytäsuola merisuolalla ja käytä runsaasti muita mausteita suolan sijaan.

 

3. Terveellinen ruokavalio

terveellinen ruoka nesteturvotuksen ehkäisyyn

Kun puhutaan kehosta ja sen terveydestä, on mahdotonta pitää ruokavalio poissa tästä keskustelusta, sillä muutoin sivuutetaan yksi tärkeimmistä aiheista mitä tulee terveyteen.

Turvotukselle altistuvat etenkin ylipainoiset, liikkumattomat ja epäterveellisesti syövät ihmiset, joten on tärkeää tehdä muutoksia ruokavaliossa ei pelkästään turvotuksen poistamiseksi vaan yleisen terveyden kohentamiseksi. Vältä prosessoituja ruokia, sokerisia ja rasvaisia herkkuja, ja valkoisista vehnäjauhoista valmistettuja ruokia. Korvaa nämä täysjyväviljoilla, terveellisillä proteiineilla ja tuoreilla kasviksilla ja hedelmillä.

Suosi etenkin banaaneja, sipulia, mustikoita, kalaa, saksanpähkinöitä ja manteleita – nämä ruoka-aineet poistavat natriumia ja nesteitä, ja rauhoittavat tulehdusta. Syö niitä päivittäin!

UUTISIA VERKOSSA