3 parasta käyttötapaa inkiväärille

Lisäämällä inkivääriä ruokiisi annat aterioille herkullisen aromaattisen maun ja parannat samalla terveyttäsi, sillä inkivääri vahvistaa vastustuskykyä ja taistelee vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia vastaan.
3 parasta käyttötapaa inkiväärille

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Inkivääri on paksu, pahkainen juuri, jota on käytetty jo vuosituhansia ruuanlaitossa ja vaihtoehtoisessa lääketieteessä monien eri vaivojen hoitoon. Inkivääri on alunperin kotoisin Aasian alueelta, missä sitä on viljelty jo 3 000 vuotta.

Inkivääri levisi Aasiasta hiljalleen kaikkialle maailmaan ja nykyisin inkivääriä on saatavilla lähes jokaisessa ruokakaupassa. Inkivääriä voi käyttää ruuanlaitossa, ja erityisen suosittua se on esimerkiksi intialaisissa ja thaimaalaisissa annoksissa.

Inkivääri sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin, sitä saa tuoreena, kuivattuna ja vaikka sokeroituna. Inkiväärin maku on aromaattisen kirpeä ja mausteinen, lämmittävä ja virkistävä, ja se sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita.

Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet kolmeen eri tapaan nauttia inkivääriä ja hyödyntää sen terveysvaikutukset.

Inkiväärin käyttötavat

Inkivääritee

 

inkiväärin käyttötavat: teenä

Inkivääritee on yksi suosituimmista tavoista nauttia inkivääriä ja hyödyntää sen tulehdusta rauhoittava, antioksidanttinen ja kipua lievittävä vaikutus. Inkivääri soveltuu ihanteellisesti kolotuksen ja kivun karkoittamiseen sekä kehon rentouttamiseen pitkän päivän päätteeksi.

Inkivääri sisältää liudan ainesosia, kuten kapsaisiinia, beetakaroteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Inkiväärin sanotaankin olevan yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä erilaisia tulehdustauteja vastaan.

Ainekset

  • 1 ruokalusikallinen tuoretta raastettua inkivääriä
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • Sitruunamehua (vaihtoehtoinen aines)

Valmistus

Raasta ruokalusikallinen tuoretta inkivääriä ja lisää se kiehuvaan veteen. Purista sekaan sitruunamehua ja tilkka hunajaa. Voit korvata veden kiehuvalla maidolla, jos tahdot.

Käytä tuoreena ruuanlaitossa

Inkiväärin mausteinen potku sopii moniin aterioihin ja resepteihin. Inkivääriä ei yleensä tarvitse käyttää kuin muutaman sentin pala makua antamaan. Inkiväärin voi murskata, raastaa tai paloitella.

Inkivääriä voi lisätä esimerkiksi:

  • Liharuokiin
  • Salaatteihin
  • Riisiin
  • Kalaan ja mereneläviin
  • Käytä inkivääriä öljyjä maustamaan
  • Leivässä
  • Kekseissä
  • Jälkiruuissa
  • Vanukkaissa

Jauhettu, kuivattu inkivääri

 

inkivääri kokonaisena ja jauhettuna

Jauhettua inkivääriä löytyy usein maustehyllystä, mutta inkivääriä voi jauhaa myös itse kuivattua juurta käyttämällä. Jos haluat jauhaa inkiväärin itse, pese ja kuivaa se, kuivata auringossa tai uunissa kunnes kaikki neste on kaikonnut, leikkaa paloihin ja jauha kahvimyllyssä.

Jauhettua inkivääriä voi käyttää:

  • Teen valmistamiseen
  • Mehuissa ja smoothieissa
  • Ruokien maustamiseen
  • Salaatinkastikkeiden maustamiseen

Mitkä ovat inkiväärin parhaat ominaisuudet?

Inkivääri on todistetusti vahva tulehdusta hillitsevä aines, joka lievittää tehokkaasti eri sairauksiin ja ongelmiin liittyviä kipuja. Erityisen hyvin se sopii tulehduskipulääkkeen tavoin käytettäväksi suoraan iholla ja sisäisesti nautittuna. Inkivääri sisältää antioksidantteja, jotka ovat tärkeä osa vapaiden radikaalien vaikutusten ehkäisyä ja tautien torjuntaa.

Inkiväärin sisältämät vitamiinit ja mineraalit tekevät siitä mahtavan luonnollisen avun terveyden kohentamiseen. Se vahvistaa elimistön sisäistä puolustusjärjestelmää ja pitää huolta kehon terveydestä kokonaisvaltaisesti.

Inkivääri ja vastustuskyky

 

inkivääri ja vastustuskyky

Inkiväärin ominaisuudet auttavat vahvistamaan kehon sisäisiä puolustusmekanismeja, jotka pitävät taudit ja sairaudet loitolla. Inkivääri lisää valkosolujen tuotantoa ja muodostaa suojaavan muurin mikro-organismeja vastaan. Valkosolut (leukosyytit) ovat osa järjestelmää, jolla elimistö puolustautuu ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä, esimerkiksi viruksia ja bakteereita vastaan.

Inkivääri helpottaa pahoinvointia ja huimausta

Inkivääriä voi käyttää luonnollisena hoitona erilaisiin vatsavaivoihin, kuten pahoinvointiin, huimaukseen, oksenteluun ja ripuliin. Natural Standard -julkaisun mukaan on olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että inkivääri lievittää raskauden aikaista pahoinvointia ja oksentelua, mutta vain pienissä määrissä nautittuna lyhyellä aikavälillä.

Suositeltua lukemista: Inkiväärin parantava vaikutus

Inkivääri estää migreenin

Inkiväärin rauhoittava ja kipua lievittävä vaikutus helpottaa niska- ja lihasjännitystä, joka voi usein johtaa migreenikohtaukseen tai päänsärkyyn. Inkivääriä voi hieroa kipeille lihaksille, sillä sen mausteisuus tehostaa verenkiertoa ja helpottaa lihasjännitystä.

Inkivääri polttaa rasvaa

 

inkiväärin käyttötavat painonpudotuksessa

Maastrichtin yliopisto Hollannissa tutki inkiväärin vaikutuksia ja tuli siihen tulokseen, että inkivääri kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa polttamaan rasvaa helpommin ja nopeammin. Inkivääristä voi siis olla apua laihdutuksessa ja liiallisen rasvakudoksen poistamisessa.

Inkiväärin aineenvaihduntaa lisäävä vaikutus syntyy sen termogeenisestä eli lämpöä tuottavasta ominaisuudesta, joka lisää kehon kykyä polttaa rasvaa. Lisäksi inkivääri pitää kylläisenä pitkään ja saa aikaan täyden olon tunteen, mikä ehkäisee ylensyöntiä.

Inkiväärillä on mahdollisesti syöpää ehkäisevä vaikutus

Kuten mainitsimme aikaisemmin tässä artikkelissa, on inkiväärissä paljon antioksidantteja. Antioksidanttien nauttiminen on hyvä keino suojautua syöpää vastaan. Yhdysvaltojen Michiganin syöpätutkimuskeskuksessa toteutetun tutkimuksen mukaan inkiväärillä on esimerkiksi munasarjasyöpää aiheuttavien syöpäsolujen kasvua hillitsevä vaikutus.

Syöpäähän ei pystytä koskaan 100-prosenttisen varmasti ehkäisemään, mutta terveelliset elämäntavat ja tietyt ruoat voivat olla siinä apuna.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
  • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
  • Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
  • Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
  • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.