10 vinkkiä helppoon laihdutukseen

Rasvaa ja kaloreita polttaaksesi on suositeltavaa harjoittaa vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä.

Normaalipainon sekä hyvien ruokailutottumusten ja elämäntyylin ylläpitäminen on paras keino varmistaa, että terveys pysyy hyvänä korkeaan ikään saakka. Solakan vartalon ylläpitäminen voi olla vaikea tehtävä, etenkin silloin, jos sinulla on taipumusta painonnousuun. Terveellinen ruokavalio on kaiken A ja O, ja tietenkin painon pudottamiseen vaaditaan myös mielenlujuutta, säännöllisyyttä ja itsekontrollia.

On olemassa monia erilaisia dieettejä, jotka saattavat toimia jonkin aikaa, mutta joiden toteuttaminen voi olla rankkaa ja vaativaa. Jotkin dieetit voivat jopa aiheuttaa negatiivisia muutoksia kehon toiminnassa. Onneksi on olemassa myös sellaisia menetelmiä, jotka kiihdyttävät painon putoamista, mutta eivät vaadi sinulta suuria uhrauksia tai näännytyskuuria. Tässä artikkelissa annamme sinulle helpot ohjeet laihduttamiseen.

Pidä ruokavalio monipuolisena

Jos haluat laihtua, ei se välttämättä tarkoita pelkän salaatin syömistä viikko toisensa perään. Terveellinen ruokavalio sisältää monia eri aineksia: rasvoja, sokereita, kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Tavoitteena on noudattaa ruokavaliota, joka kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa, polttaa rasvaa, eliminoi myrkkyjä ja ehkäisee nesteen ja turvotuksen syntymistä.

Aivan aluksi kannattaa tarkistaa, että ruokavalio sisältää paljon kasviksia ja hedelmiä, ja että ateriat perustuvat tuoreiden raaka-aineiden käyttöön. Sinun ei tarvitse vältellä lempiruokiasi tai tuntea jatkuvaa nälkää, kunhan muistat, että annoskokojen kontrolloiminen on tärkeä osa terveellistä ruokailua. Jos siis rakastat spagettia, älä ahmi suurta lautasellista, vaan pienennä annosmäärä laihduttajalle sopivaksi. Muista myös välttää ruokia, jotka sisältävät paljon rasvaa ja/tai sokeria.

Maltti on valttia painonpudotuksessa

paino2
Monet painonpudotusohjelmat ja dieetit lupailevat nopeita tuloksia muutamissa viikoissa, joskus jopa päivissä, mutta ikävä kyllä tällaiset tulokset eivät ole pysyviä, eivätkä ne perustu turvallisiin keinoihin. Painon nopea putoaminen voi johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla. Usein energiataso laskee, mieliala heittelee ja ärtyneisyys ottaa vallan. Dieetin jälkeen kroppa saattaa miellyttää silmää, mutta harmittavan usein kilot palaavat takaisin korkojen kera jonkin ajan kuluttua.

Tiukat laihdutuskuurit voivat aiheuttaa ahdistusta ja stressiä – jatkuvasti muriseva maha on inhottava kumppani. Tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioon saavuttaa paljon pitkäaikaisempia tuloksia. On tärkeää ymmärtää, että painon pysyvä pudottaminen ei onnistu muutaman viikon tehokuurilla, vaan kyseessä on loppuelämän elämäntaparemontti. Oikeanlaista ruokavaliota noudattaessa paino putoaa hiljalleen, eikä sinun tarvitse tinkiä hyvästä ruuasta.

Jaa ateriat viiteen eri kertaan päivän aikana

Älä missään nimessä skippaa aterioita. Jos jätät jonkin aterian väliin, kostautuu se usein ylensyömisellä seuraavan aterian aikana. On tärkeää pitää verensokeri tasaisena ja vatsa tyytyväisenä koko päivän ajan. Monen tunnin näännytyksestä ei ole elimistölle muuta kuin haittaa.

Jaa ateriat viiteen eri kertaan päivän aikana ja ajoita syömisvälit säännöllisiksi: nauti kolme suurempaa ateriaa (aamiainen, lounas ja illallinen) ja kaksi pientä välipalaa (ennen lounasta ja iltapäivällä). Huomioithan, että välipalat todella ovat pieniä, esimerkiksi yksi hedelmä tai kourallinen pähkinöitä.

Juo vettä

paino3
Vesi on elämän perusta ja se on osa lähes kaikkia kehossa tapahtuvia toimintoja. Vesi on elimistölle korvaamattoman tärkeää, joten muista huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Juomalla kaksi litraa vettä päivässä autat kehoa puhdistumaan ja huuhtomaan pois kuona-aineet, tehostat aineenvaihduntaa ja autat rasvaa palamaan tehokkaammin.

Vältä suolaa

Suola lisää ruokaan makua, mutta liiallisesti käytettynä se voi olla epäterveellistä. Poistamalla liiallisen suolan ruokavaliosta voit yhä nauttia herkkuruuistasi, mutta varmistat myös sen, että verisuonisto ja sydän pysyvät terveinä.

Älä tuijota vaakaa

Punnitse itsesi korkeintaan kerran viikossa, tee se aamuisin ilman vaatteita. Jatkuva punnitseminen herättää ahdistusta ja voi haitata motivaatiota, jos tuloksia ei kuulu heti. Painon pudottaminen on hidas prosessi ja joskus painoa tuntuu kertyvän, vaikka olisit kuinka tehnyt muutoksia elämäntapoihisi – tämä voi kuitenkin johtua monista eri asioista, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että olisit lihonut. On turha ravata vaa’alla joka päivä ja joskus kannattaa punnitseminen hoitaa vain muutaman kerran kuussa, sillä tulokset näkyvät parhaiten pitkällä aikavälillä.

Rentoudu ja luota siihen, että tekemällä oikeita valintoja sekä syömällä ja liikkumalla oikein paino kyllä putoaa. Ole ylpeä jokaisesta pudotetusta grammasta.

Pureskele ruoka hitaasti

Monet meistä ovat tottuneet ahmimaan ruuan nopeasti kiireen keskellä. Tämä on suuri virhe, sillä pureskelemalla ruuan huolellisesti teet ruuansulatuksen toiminnasta helpompaa ja keho ehtii hyödyntämään kaikki ruuan sisältämät ravintoaineet. Nauttimalla ruuan hitaasti ylensyönnin riski vähenee, sillä vatsa täytyy hitaasti ja viesti täydestä vatsasta ehtii kulkeutua aivoihin ennen kuin kerkeät ahmimaan liian suuren määrän ruokaa. Näin vältät myös ähkyn ja turvotuksen.

Muista liikkua

Liikunta on ehdottoman tärkeä edellytys laihduttamiselle, sillä liikkumalla poltat rasvaa ja kaloreita, estät nesteiden kertymisen ja kasvatat lihasmassaa. Mitä suuremmat lihakset ovat, sitä enemmän ne polttavat kaloreita jopa levon aikana, joten muista aerobisen liikunnan lisäksi suorittaa lihaskuntoon keskittyviä treenejä. Liikunta on helppoa ja sitä tulisi harjoittaa vähintään puolisen tuntia päivässä. Keskity juuri siihen lajiin, josta itse nautit, oli se sitten ryhmäliikunta, punttisali, lenkkeily, suunnistus tai uinti.

Pysy positiivisena

paino4
Positiivinen asenne auttaa saavuttamaan tavoitteet, sillä pysymällä positiivisena on helpompi omistautua päivittäisiin tavoitteisiin ja noudattaa terveellistä ruokavaliota. Aseta itsellesi tietyt tavoitteet ja ole ylpeä jokaisesta saavutuksesta. Älä vaivu ahdistukseen tai synkkyyteen, jos joskus lipsut tavoitteistasi tai repsahdat syömään miten sattuu. Hyväksy se, että joskus lipsahduksia sattuu ja palaa sitten takaisin hyväksi toteamallesi polulle.

Älä hoputa itseäsi huipputuloksiin, vaan etene kohti tavoitteita rauhallisesti kehoasi kuunnellen. Aina ei yksinkertaisesti jaksa lähteä lenkille pitkän päivän jälkeen: lihaksia kolottaa jo valmiiksi ja mieli huutaa unten maille – silloin kannattaa pitää välipäivä ja levätä kunnolla. Näin sinulla on energiaa seuraavana päivänä palata takaisin rytmiin.

Vältä stressaavia tilanteita

Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressillä ja painonnousulla on selkeä yhteys. Stressaantuneet ihmiset kokevat muita enemmän mielitekoja ja tarvetta naposteluun ja epäterveellisten ruokien syömiseen. Vältä stressiä tai opettele käsittelemään stressiä positiivisella tavalla. Jos pakottava naposteluvimma iskee joka iltapäivä, vaihda sokeriset herkut hedelmiin ja pähkinöihin.