Vihreän teen terveysvaikutukset - 10 hyötyä

07 marraskuu, 2018
Monien muiden terveyttä edistävien ominaisuuksien lisäksi vihreä tee auttaa estämään diabetesta, sillä se tukee verensokeritason kontrollointia.
 

Vihreä teellä on ollut merkittävä osa aasialaisissa kulttuureissa jo vuosisatojen ajan. Tässä juomassa on runsaasti antioksidantteja, ja vihreän teen terveysvaikutukset keholle ovat moninaisia. Vihreä tee muun muassa auttaa vahvistamaan luonnollista immuniteettiasi sekä estämään sairauksia.

Tämän lisäksi tiedetään, että vihreä tee voi auttaa pudottamaan painoa sekä estämään kroonisia terveysongelmia, kuten muun muassa syövän syntyä. Tiedätkö mitä kaikkea muuta vihreä tee voi hyväksesi tehdä? Tässä artikkelissa selvitämme, mitä ovat vihreän teen terveysvaikutukset, ja esittelemme 10 yllättävää faktaa tästä terveysjuomasta. Jatka siis lukemista, paina vihreän teen terveysvaikutukset mieleesi ja nauti säännöllisesti tätä mahtavaa, vihreää terveysjuomaa! 

Vihreän teen terveysvaikutukset – 10 yllättävää faktaa

1. Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja

Antioksidantit ovat kemikaaliyhdisteitä, jotka vastaavat haitallisten molekyylien vaikutusten estämisestä kehossa – näitä haitallisia molekyylejä ovat esimerkiksi niin kutsutut vapaat radikaalit. Vihreä tee on erittäin hyvä antioksidanttien lähde, ja tämän vuoksi se onkin mahtava liittolainen eräiden kroonisten sairauksien torjunnassa sekä ihon ennenaikaisen vanhenemisen estämisessä.

2. Vihreä tee auttaa torjumaan syöpää

Eräät tukimukset ovat osoittaneet, että vihreällä teellä on hyvä vaikutus tietyn tyyppisten syöpien torjunnassa.

McGill -yliopistossa Kanadan Montrealissa tehdyn tutkimuksen mukaan, vihreän teen sisältämät antioksidantit voivat auttaa vähentämään eturauhassyövän kehittymisen riskiä. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että niiden koehenkiläiden keuhkosyövän riski pieneni 18%, jotka nauttivat vihreää teetä. 

 

Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreän teen nauttiminen on yhteydessä vatsan, haiman ja ruokatorven syövän sekä eturauhassyövän ja paksusuolen syövän riskin pienenemiseen.

3. Vihreällä teellä on parantava vaikutus sydämen terveyteen

Vihreän teen terveysvaikutukset sydämelle.

Antioksidanttien suuri määrä tekee vihreästä teestä oivallisen juoman myös siinä mielessä, että se auttaa hillitsemään verenkierrossa olevan kolesterolin määrää sekä estämään suoniin muodostuvan plakin ilmenemistä.

Tämän vuoksi uskotaankin, että vihreän teen säännöllinen nauttiminen voi alentaa riskiä kärsiä sydänsairauksista sekä muista sellaisista ongelmista, jotka liittyvät sydämen ja verisuonten terveyteen yleisestikin.

4. Vihreä tee auttaa parantamaan maksasi terveyttä

Maksa on vastuussa kehossa olevien myrkyllisten aineiden poistamisesta – maksa suodattaa vereen kerääntyvät myrkylliset ja terveyteen haitallisesti vaikuttavat aineeti. Jos vereen alkaa kerääntyä myrkkyä liikaa, ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia muiden elinten toiminnalle.

Jos juot kupillisen vihreää teetä joka päivä, pystyt edistämään maksasi puhdistautumista sekä parantaa maksan toimintakykyä. Säännöllinen vihreän teen nauttiminen auttaa myös estämään sellaisten myrkyllisten aineiden kuten alkoholin vaikutuksia kehossa. Lisäksi vihreä tee auttaa torjumaan tulehtuneisuutta.

5. Vihreä tee stimuloi aineenvaihduntaa sekä auttaa edistämään painonpudotusta

 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreän teen juonti voi auttaa estämään painon liiallista kertymistä. Erään tutkimuksen mukaan vihreää teetä nauttineet koehenkilöt pystyivät pudottamaan painoaan tehokkaammin kolmen kuukauden aikana, kuin ne koehenkilöt, jotka eivät nauttineet vihreää teetä. Painonpudotus perustuisi siihen, että vihreä tee olisi yksi tekijä, joka auttaisi estämään rasvan hapettumista elimistössä.

Selvisi myös, että vihreä tee auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa, ja parantamaan kehon kykyä polttaa kaloreita sekä edistämään myös sydämen terveyttä.

6. Vihreä tee tukee ruuansulatuksen tervettä toimintaa

Vihreän teen terveysvaikutukset ovat moninaiset.

Vihreällä teellä on pieni laksatiivinen vaikutus kehossa, joten se on apuna ummetuksen hoidossa sekä ilmavaivojen, vatsan turvotuksen ja muiden ruuansulatuksellisten ongelmien vähentämisessä.  

7. Vihreä tee auttaa estämään diabetesta

Eräät vihreän teen ominaisuuksista voivat olla avuksi verensokerin kontrolloinnissa ja diabeteksen estämisessä. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan tämä teelaatu voikin auttaa estämään 1-tyypin diabeteksen syntyä, ja lisäksi se voi auttaa kontrolloimaan 2-tyypin diabetesta.

8. Vihreä tee edistää hampaiden hyvinvointia

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen käytäntöihin kuuluu vihreän teen hyödyntäminen hampaiden terveyden edistämisessä, suun tulehdusten hillitsemisessä sekä pahanhajuisen hengityksen hoidossa.

 

9. Vihreä tee auttaa estämään niveltulehdusta

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee on kyvykäs kivunlievittäjä, ja se taistelee kehossa tulehtuneisuutta vastaan. Siten se on hyödyksi nivelreuman hoidossa sekä muiden tulehdussairauksien kontrolloinnissa.

Vihreä tee voi auttaa pysäyttämään kehossa ilmenevän tulehdusreaktion, ja se voi jopa auttaa estämään ruston hajoamista.

10. Vihreä tee on apuna vastustuskyvyn vahvistamisessa

Vihreän teen runsas antioksidanttien, vitamiinien ja mineraalien määrä tekee siitä yhden parhaista luonnollisista tuotteista kehosi vastustuskykyä ajatellen.

Vihreä tee on tehokas monentyyppisten tartuntojen hoidossa, kuten myös yleisten hengityselinten vaivojen hillitsemisessä – joihin kuuluvat muun muassa vilustuminen ja flunssa.

Ota siis vihreä tee säännölliseksi osaksi omaa ruokavaliotasi, ja voit nauttia sen moninaisista terveyshyödyistä!

 
 • Am J Clin Nutr. 2011 Aug;94(2):601-10. Green Tea Intake Lowers Fasting Serum Total and LDL Cholesterol in Adults: A Meta-Analysis of 14 Randomized Controlled Trials. doi: 10.3945/ajcn.110.010926. Epub 2011 Jun 29.
 • Sociedad Española de Medicina Interna. Hipercolesterolemia. https://www.fesemi.org/informacion-pacientes/conozca-mejor-su-enfermedad/hipercolesterolemia
 • Physiology & Behavior. Volume 100, Issue 1, 26 April 2010, Pages 42-46. Green tea catechins, caffeine and body-weight regulation. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938410000703#!
 • BMC Pharmacology volume 4, Article number: 18 (2004). Effect of green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. https://bmcpharma.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2210-4-18
 • Green Tea in the Prevention of Dental Caries -A Systematic Review Section − Dentistry. February 2017. https://www.researchgate.net/publication/313995544_Green_Tea_in_the_Prevention_of_Dental_Caries_-A_Systematic_Review_Section_-_Dentistry
 • J Adv Pharm Technol Res. 2012 Apr-Jun; 3(2): 136–138. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. doi: 10.4103/2231-4040.97298
 • Chin Med. 2010; 5: 13. Published online 2010 Apr 6. Beneficial effects of green tea: A literature review. doi: 10.1186/1749-8546-5-13
 • National Cancer Institute. Tea and cancer. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/tea-fact-sheet#q3
 • Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6 Suppl):1698S-702S; discussion 1703S-4S.
  Tea Polyphenols: Prevention of Cancer and Optimizing Health . doi: 10.1093/ajcn/71.6.1698S.
 • Carcinogenesis. 2000 Jan;21(1):63-7. Comparative Chemopreventive Mechanisms of Green Tea, Black Tea and Selected Polyphenol Extracts Measured by in Vitro Bioassays. doi: 10.1093/carcin/21.1.63.