10 tärkeää tietoa zikaviruksesta

Raskaana olevat naiset muodostavat zikaviruksen suhteen suurimman riskiryhmän, sillä virus voi aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä ja mikrokefaliaa, mistä johtuen viruksen hallinta on erittäin tärkeää lääkäreille ympäri maailmaa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on antanut tärkeän varoituksen: keltakuumehyttysen välittämä zikavirus on levinnyt ainakin 15 maahan Amerikan mantereella tämän hetken varmistettujen tietojen mukaan.

Huolestuttavinta on se, että useimpien kansallisten terveysjärjestöjen mukaan viruksen aiheuttamaan sairauteen ei ole erityistä hoitoa. Riittävien ehkäisykeinojen ja kaiken saatavilla olevan tiedon avulla suurin osa ihmisistä pystyy kuitenkin toivottavasti suojelemaan itseään virukselta asianmukaisesti.

Useimpien lääkäreiden mukaan zikavirus aiheuttaa ihottumaa ja kuumetta. Virus aiheuttaa kuolemanvaaran vain sellaisille henkilöille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Tällä hetkellä ongelmana on se, että viruksella on huomattavasti kauheampikin vaikutus: virus itsessään voi vaikuttaa syntymättömään vauvaan kohdussa ja aiheuttaa vakavia kehityshäiriöitä.

Tämän päivän artikkelissa annamme sinulle kaiken tarvitsemasi tiedon aiheesta.

Mikä zikavirus on?

Zikavirus on hyvin samankaltainen kuin dengue- ja keltakuume. Se on peräisin Ugandasta Zika-nimiseltä seudulta, jonka mukaan tämä aiemmin tuntematon, myös apinoihin vaikuttava, virus nimettiin löytämisensä jälkeen.

Virus löydettiin vuonna 1947, mutta se ”teki harppauksen” ihmisiin vasta vuonna 2007 ja tartutti noin 8 000 henkilöä eräällä Mikronesian saarella Tyynellä valtamerellä. Silloin viruksen tyypillisimmät oireet olivat vakava ihottuma, nivelkipu ja väsymys.

Leviäminen tapahtui tartunnan välityksellä vuonna 2007 Afrikasta Mikronesiaan, mutta viruksessa on tapahtunut muutoksia tuon ajan ja vuoden 2015 välillä, jolloin Amerikan mantereella alettiin havaita huolestuttavampia seurauksia viruksesta, mukaan lukien vastasyntyneiden mikrokefaliaa.

levinneisyyskartta zikavirus

 

Suosittelemme lukemaan: Karkota hyönteiset kotoasi luonnollisesti

Nykyinen zikavirus on erilainen

 • Guyanan Pasteur-instituutti suorittaa zikaviruksesta tutkimuksia analysoidakseen tätä nyt jo suurimpaan osaan Amerikkaa levinnyttä taudinaiheuttajaa.
 • Vaikka virus tarttuukin lukemattomiin ihmisiin joka vuosi, se aiheuttaa kuoleman vain harvoissa tapauksissa: silloin, kun ihmisellä on muita hengitystiesairauksia, tartuntatauteja, vakava sydänsairaus, tai ihminen on muutoin heikko.
 • Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) mukaan vuosien 2010 ja 2014 välillä ilmeni 150-200 mikrokefaliatapausta Brasiliassa. Tämä tilasto on erittäin huolestuttava, kun ottaa huomioon, että vuonna 2015 tapauksia oli 3895.
 • Tämänhetkinen zikaviruskanta tulee aasialaisesta genotyypistä, eikä ole enää sukua ensimmäiselle tunnetulle kannalle, joka ilmaantui Zika-nimiseltä seudulta Ugandasta.

Kuinka zikavirus tarttuu?

tauti

Saat zikavirustartunnan todennäköisimmin keltakuumehyttysen puremasta.

Ei kuitenkaan riitä, että vain käyttää hyönteiskarkotetta tai välttää kodin ympäriltä löytyvää seisovaa vettä. Muista, että viruksen nykyinen muoto voi myös tarttua seuraavilla tavoilla:

 • Seksin välityksellä (virus säilyy siemennesteessä pitkiä aikoja).
 • Raskauden aikaisen tartunnan kautta äidistä sikiöön verenkierron välityksellä. On huomautettava, että tartuntaa ei voi saada rintamaidosta.

Lue: Raskaus yli 35-vuotiaana – mitkä ovat riskit?

Zikaviruksen oireet

Virusta kantavan hyttysen pureman jälkeen voi viedä kahdesta seitsemään päivään, ennen kuin ensimmäiset oireet ilmenevät. Muista kuitenkin, että vain yksi neljästä ihmisestä saa taudin.

Pääoireisiin kuuluu:

Yksi helppo konsti erottaa zikavirustartunta allergioista tai muuntyyppisistä ihoreaktioista on kovien lihaskipujen ja väsymyksen ilmeneminen.

Neurologiset tai autoimmuunikomplikaatiot ovat harvinaisia, mutta niitä on dokumentoitu viime kuukausien aikana Brasiliassa.

Zikavirus ja raskaana olevat naiset

raskaus

Kuten varmasti huomaat, tämän hetken huoli zikaviruksen leviämisestä liittyy siihen, että huolestuttavan suurella määrällä lapsia on syntyessään mikrokefalia.

Riskiryhmään virustartunnan suhteen kuuluvat nyt raskaana olevat ja raskaaksi tulemista yrittävät naiset, jotka asuvat niissä maissa tai niillä alueilla, joissa tapauksista on raportoitu.

Tällä hetkellä kyseiset maat ovat:

Meksiko, Guatemala, El Salvador, Honduras, Haiti, Puerto Rico, Saint-Martin, Guadeloupe, Martinique, Barbados, Panama, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Ranskan Guyuana, Brasilia, Bolivia ja Paraguay.

Brasilian epidemiologisessa uutistiedotteessa on dokumentoitu lähes kaikki tapaukset tähän mennessä, ja maassa on jo havaittu yhteys viruksen ja 46 vauvan kuoleman välillä tänä vuonna.

Lisäksi tammikuun alussa raportoitiin ensimmäinen vastasyntyneen kuolemantapaus Yhdysvalloissa, eli toistaiseksi ongelma jatkaa kasvuaan.

Olen raskaana, miten minun tulee toimia?

Tähän mennessä suositukset Amerikan mantereen ulkopuolella ovat olleet selkeät ja itsestään selvät: raskaana olevien ei pidä matkustaa mihinkään edellä mainituista maista.

Mutta entä ne raskaana olevat naiset, jotka asuvat kyseisissä maissa?

Lääkärit ovat pyytäneet, että nämä naiset noudattaisivat seuraavia varotoimenpiteitä:

 • Pidä pitkähihaisia paitoja ja pitkiä housuja välttyäksesi hyttysenpuremilta.
 • Käytä hyttyskarkotetta.
 • Vältä sijoittamasta kotisi läheisyyteen paikkoja, joissa on seisovaa vettä, mukaan lukien ruukkukasvit, ja valvo alueita, joissa on kosteutta ja joihin hyönteiset voivat kerääntyä. Nuku hyttysverkon suojassa.
 • WHO suosittelee, että kaikki raskaana olevat tai raskaaksi tuloa yrittävät naiset käyvät säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja pysyvät asiasta ajan tasalla kaikkina aikoina.

Syyt, miksi zikavirus aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä

mikrokefalia

Kuten yllä kerroimme, Brasilia on kokenut joukon zikaviruksen vakavia haittavaikutuksia, mukaan lukien vauvojen mikrokefalian. Lukuisia tutkimuksia tehdäänkin juuri Brasiliassa, jotta voidaan selvittää taudin syyt ja mahdolliset hoitokeinot.

 • Mikrokefalian ja muiden kehityshäiriöiden riski on yhdistetty zikaviruksen aiheuttamaan tulehdukseen raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.
 • Mikrokefalia on erittäin harvinainen sairaus, joka on joko geneettinen tai ympäristötekijöiden (myrkkyjen tai virustartuntojen) aiheuttama.
 • Mikrokefaliaa sairastavilla vauvoilla on paljon pienempi päänympärys kuin terveillä vauvoilla, mistä johtuen heidän kehityksensä viivästyy. He saattavat kärsiä kohtauksista, vaikeuksista imetyksen aikana ja ovat jopa hengenvaarassa ensimmäisten elinpäiviensä aikana.
 • Nykyään mikrokefaliaan ei vielä ole hoitoa.

Olen raskaana: kuinka saan tietää, sairastaako vauvani mikrokefaliaa?

Mikrokefalia voidaan diagnosoida kohdussa raskaudenaikaisen ultraäänen avulla. Mutta jotta tulokset olisivat täsmälliset, sinun on odotettava raskauden viimeiselle kolmannekselle, ja edes silloinkaan tulokset eivät aina ole luotettavia.

Diagnoosi tehdään tavallisesti syntymän jälkeen. Mikrokefaliassa on eri vaikeusasteita, ja jotkut lapset, saadessaan asianmukaista hoitoa, voivat elää melko normaalia elämää.

Lopuksi

laakari

Zikavirus ja siihen liittyvät varoitukset koskevat 18:aa maata ja aluetta Latinalaisessa Amerikassa, ja luku saattaa pian kasvaa 20:een.

Viimeisimpien uutisten mukaan zikavirus leviää kohti Jamaikaa ja koko Karibianmeren aluetta. Terveydenhuollon instituutiot suosittelevat, että naiset viivyttävät raskaaksi tulemista mahdollisimman pitkään käynnissä olevan tartunta-aallon ajan ja suojaavat itsensä hyttysiltä.

On tärkeää käydä lääkärissä, jos epäilet oireidesi johtuvan zikaviruksesta. Älä myöskään epäröi noudattaa lääkärin antamia ohjeita. Tällä hetkellä tutkimukset ovat pystyneet jäljittämään viruksen sijainnin, sen alkuperän ja leviämistavan, joten toivoa on, että rokote saadaan pian kehitettyä.

Tarkempien tietojen avulla, toimintatapojen muutoksilla sekä lääkäreiden ja tutkijoiden antamilla ohjeilla pystymme voittamaan zikavirusaallon.