10 syytä halata rakkaitasi joka päivä

Halauksilla on tieteellisesti todistettu voima, ja jos haluat hyötyä halauksesta, tulee sen kestää vähintään 20 sekuntia ja sen täytyy tulla rakastamaltasi ihmiseltä.
10 syytä halata rakkaitasi joka päivä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Halaus määritellään fyysisenä eleenä, jossa ihminen kietoo kätensä toisen ympärille merkkinä sympatiasta tai kiintymyksestä. Viime vuosina halauksia on tutkittu tieteellisesti ja on huomattu, että halauksilla on positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Saatamme joskus pitää halailua itsestäänselvyytenä, mutta luettuasi tämän artikkelin ymmärrät, miten mahtava voima tällä yksinkertaisella eleellä on. Tässä artikkelissa esittelemme 10 syytä, miksi sinun tulisi halata rakkaitasi joka päivä.

Hyvä hali kestää 20 sekuntia tai pidempään ja sen tulee tapahtua kahden toisistaan välittävän, läheisen ihmisen välillä, jotka luottavat toisiinsa. Yritä halata rakkaitasi joka päivä, vaikka monta kertaa päivässä. Halauksella on terapeuttinen voima, joka lisää kummankin halaukseen osallistuvan hyvinvointia.

Haluatko oppia lisää halauksen merkityksestä ja voimasta? Alta löydät kymmenen vakuuttavaa faktaa halaamisen puolesta – osa niistä saattaa yllättää sinut! Muista halata rakkaitasi joka päivä!

10 syytä halata rakkaitasi joka päivä

1. Se parantaa mielialaa

Muista halata rakkaitasi joka päivä - se tuo positiivista energiaa päivään!

 

Rakkaalta ihmiseltä saatu halaus voi muuttaa päivän kokonaan ja auttaa poistamaan negatiivista energiaa ja negatiivisia tunteita.

Halaus stimuloi oksitosiinin tuotantoa (tunnetaan myös rakkaushormonina) ja lähettää endorfiinit liikkeelle. Tämä lisää mielihyvän tunnetta ja rauhallisuutta.

Antamalla halauksen jaat positiivisia tunteita, jotka auttavat lataamaan akut positiivisella energialla.

2. Se auttaa lievittämään kipua

Halauksella on parantava voima, ja se auttaa lievittämään tunnetusti sekä fyysistä että psyykkistä kipua. Halaaminen lisää oksitosiinin määrää kehossa ja saa mielen keskittymään nykyhetkeen, jolloin kipu unohtuu.

3. Lisää turvallisuudentunnetta

Halaus tuo turvallisuudentunnetta.

 

Halauksen tuoma lämmin tunne lisää tunnetta turvallisuudesta ja vie mennessään yksinäisen olon. Halaus pystyy avaamaan sielun lukkoja, parantamaan ihmissuhteita ja ehkäisemään käyttäytymisongelmia.

4. Halaus kohottaa itseluottamusta

Tämä on yksi halauksen tärkeimmistä hyödyistä, ja se toimii sekä halin vastaanottajalle että sen antajalle, etenkin silloin kun halauksia saa yli neljä päivässä. Halaaminen auttaa vähentämään huomattavasti pelon ja ahdistuksen tunteita, ja ehkäisemään muiden mielipiteissä roikkumisen tarvetta.

Tämä johtuu positiivisesta energiasta ja hyvän mielen hormoneista, joita halauksesta välittyy. Sama on todettavissa myös lasten kohdalla: lapset halailevat lempipehmolelujaan ja tuntevat olonsa rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi kuin yksin ollessaan.

5. Halaus voi estää sydänkohtauksen

Päivittäiset halaukset auttavat suojaamaan sydäntä.

 

Päivittäinen annos halauksia auttaa suojaamaan sydäntä, sillä ne auttavat sydäntä kontrolloimaan rytmiä ja verenkiertoa.

Halaus auttaa lisäämään hapen määrää veressä ja samalla auttaa sydäntä toimimaan normaalisti ja tehokkaasti.

Ihmiset, jotka eivät halaa kovinkaan usein tai kokevat vain hyvin vähän fyysistä kosketusta kärsivät muita yleisemmin sydänsairauksista, jotka yhdistyvät korkeampaan sydämen sykkeeseen.

6. Halaus auttaa parantamaan hermoston toimintaa

Halauksella on rentouttava vaikutus, joka auttaa parantamaan verenkierron lisäksi myös hermoston toimintaa.

Halauksen antaminen tai vastaanottaminen muutaman kerran päivässä auttaa rentouttamaan hermoja ja ehkäisemään stressiä, ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita, jotka voivat hankaloittaa elämää.

7. Halaus auttaa vahvistamaan puolustusjärjestelmää

Halaus auttaa vahvistamaan puolustusjärjestelmää.

 

Kun oksitosiinia vapautuu verenkiertoon riittävä määrä, auttaa se alentamaan riskiä sairastua tulehdustauteihin ja immuunipuolustuksen heikon toiminnan aiheuttamiin sairauksiin.

Vaikutus johtuu siitä, että halaus auttaa lisäämään tauteja vastaan taistelevia aineita kehossa ja elimistön on helpompi torjua taudinaiheuttajien eli virusten ja bakteerien hyökkäykset.

8. Hermosolujen kehitys

Haluksesta välittyvä kiintymys on tärkeä osa vauvan hermostollista kehitystä ensimmäisten elinvuosien aikana. Lapsi kaipaa kosketusta ja sylissä pitämistä, ja jos lapsi ei saa tarvitsemaansa fyysistä kosketusta se voi aiheuttaa hermosolujen kuolemaa, joka alentaa psyykkistä ja motorista kyvykkyyttä myöhemmällä iällä.

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijatiimin mukaan vauvat, jotka eivät saaneet tarpeeksi halauksia nuorella iällä kehittivät jopa 20 % pienemmät aivot muihin lapsiin verrattuna.

9. Halaus vahvistaa ihmissuhteita

Kehonkieli on tärkeä osa onnellisia ihmissuhteita. Toisiaan halaavat pariskunnat ovat läheisempiä ja side heidän välillään on vahvempi. Fyysinen kosketus on tärkeää etenkin intiimeissä ihmissuhteissa, ja mitä enemmän pariskunta voi välittää toisilleen fyysisesti kiintymystään, sen parempi. Kumpikin osapuoli tuntee olonsa rakastetuksi ja turvatuksi – halaamalla vahvistat ihmissuhteita ja läheisyyttä.

10. Halaus auttaa kontrolloimaan verenpainetta

Fyysinen kontakti auttaa laskemaan verenpainetta.

 

Fyysinen kontakti toiseen ihmiseen auttaa todistetusti alentamaan verenpainetta. Halaaminen aktivoi ihosta löytyviä reseptoreita, jotka lähettävät signaaleja hermostolle. Halaaminen saa kehon tuntemaan olonsa rennoksi ja suojatuksi, jolloin sydämen syke tasaantuu ja verenpaine pysyy normaalilla tasolla.

Annatko tarpeeksi halauksia päivän aikana? Kokeile halauksen tehoa ja halaa enemmän ystäviäsi, kumppaniasi, lapsiasi ja perheenjäseniäsi. Halaus on täysin ilmainen ele, joka levittää positiivista energiaa ympäristöön. Muista siis halata rakkaitasi joka päivä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tops, M., Huffmeijer, R., Linting, M., Grewen, K. M., Light, K. C., Koole, S. L., … van IJzendoorn, M. H. (2013). The role of oxytocin in familiarization-habituation responses to social novelty. Frontiers in Psychology, 4(October), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00761
  • Evoniuk, G. E., Kuhn, C. M., & Schanberg, S. M. (1979). The effect of tactile stimulation on serum growth hormone and tissue ornithine decarboxylase activity during maternal deprivation in rat pups. Communications in Psychopharmacology, 3(5), 363–370.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.