10 merkkiä kilpirauhasongelmista

On tärkeää huomata kilpirauhasongelmat ajoissa, jotta ne voidaan hoitaa oikein menetelmin. Tämä ehkäisee myöhemmän vaiheen komplikaatioita.

Kilpirauhanen on kaulalla sijaitseva rauhanen, joka säätelee kehon aineenvaihduntaa. Kilpirauhanen säätelee kehon kalorikulutuksen määrää, sydämen lyöntinopeutta ja on vastuussa myös hormonitasapainon ylläpidosta. Aikuiset voivat kärsiä kilpirauhasen sairauksista ja ongelmista, jotka voivat hoitamattomina johtaa vakaviin fyysisiin ja psyykkisiin terveysongelmiin.

Kolme kilpirauhasen sairauksista ja ongelmista yleisintä ovat kilpirauhasen liikatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta ja rakkulat kilpirauhasessa. Jokainen näistä vaikuttaa kehoon eri tavalla, mutta niillä on myös yhdistäviä oireita, jotka osoittavat suoraan kilpirauhasen toiminnan häiriöön. Tässä artikkelissa kerromme sinulle 10 kilpirauhasen toimintaan liittyvää oiretta, jotka voivat olla merkki sairaudesta.

Väsymys ja uupumus

Vaikka nukkuisit kahdeksasta kymmeneen tuntia päivässä, tunnet olosi silti väsyneeksi ja voimattomaksi herätessäsi tai kaipaat torkkuja jo puolenpäivän aikaan. Nämä oireet voivat olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kilpirauhanen on vastuussa energiatasosta ja väsymyksen tunteesta, joten jatkuva uupumus ja väsymys voi olla merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa.

Muutokset painossa

Vaaka

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa ja samalla kaloreiden polttoa. Jos painosi lisääntyy yhtäkkiä ilman näkyvää syytä, voi kyseessä olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa, ettei rauhanen tuota riittävästi hormoneja ja kaloreiden polttaminen hidastuu.

Jos puolestaan laihdut nopeasti ilman että olet tehnyt ruokavaliomuutoksia tai lisännyt liikuntaa huomattavasti, saattaa olla, että kilpirauhanen tuottaa liikaa hormoneja. Tämä tunnetaan kilpirauhasen liikatoimintana. Liikatoiminnassa keho polttaa nopeasti kaloreita ja paino putoaa.

Mielialan heittelyt

Hormonaaliset seikat voivat vaikuttaa mielialaan ja tunteisiin nopeasti. Jos koet yhtäkkiä kovia ahdistuksen tai masennuksen tunteita, tai mielialat tuntuvat heittelevän rajusti, se saattaa olla kehon tapa kertoa sinulle, että kilpirauhanen ei toimi normaalisti.

Selittämättömät lihaskivut

Niskasärky

Kovat ja selittämättömät kivut lihaksissa, nivelissä tai jänteissä voi olla merkki hormonaalisesta ongelmasta. Kilpirauhasen toiminta kannattaa siis tarkistaa lääkärissä.

Hedelmällisyysongelmat

Kilpirauhasen muuttuneeseen toimintaan liittyvä hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa hankaluuksia, mikäli yrität lasta. Hormonitasapainon muutokset voivat muuttaa kuukautiskiertoa ja alentaa seksuaalista viettiä.

Jatkuvasti kylmä olo

Kilpirauhanen säätelee kehon lämpötilaa ja on vastuussa siitä, että keho pysyy lämpimänä. Jatkuvasti kylmät jalat ja kädet, sekä vilunväreet ja kylmä olo sisätiloissa voi olla merkki kilpirauhasen ongelmista ja aineenvaihdunnan häiriöistä.

Muutokset ihossa, kynsissä ja hiuksissa

Kilpirauhasongelmat ja kynnet

Kuiva iho, hiustenlähtö ja halkeilevat ja hauraat kynnet voivat olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Oireet pahenevat vähitellen, eikä niitä välttämättä osaa heti yhdistää kilpirauhasen toimintaan. Oireet vaativat pikaista hoitoa, sillä muuten ne voivat muodostua kroonisiksi.

Ummetus

Hormonitoiminnan hidastuminen ja aineenvaihdunnan laiskistuminen vaikuttaa koko elimistöön ja kaikkiin elimiin. Jos hormonit eivät toimi normaaliin tapaan, voi sisäelinten toiminta hankaloitua. Kilpirauhasen ongelmat ilmenevät ruuansulatusjärjestelmässä yleensä ravintoaineiden imeytymisongelmina ja ummetuksena

Kognitiiviset ongelmat

Kilpirauhasongelmat työpaikalla

Usein kilpirauhasongelmista kärsivät voivat huomata muutoksia muistin toiminnassa ja keskittymiskyvyssä. Voit huomata unohtelevasi asioita ja kohtaavasi vaikeuksia uuden oppimisen kanssa tai vaativan työprojektin parissa. Kognitiiviset toiminnot voivat heikentyä ja hidastua, kun kilpirauhanen erittää hormoneja normaalia vähemmän.

Ääni ja kurkku

Jos kilpirauhasen toiminta häiriintyy, voi se turvota ja tulehtua. Turvonnut kilpirauhanen voi aiheuttaa kurkkukipua, äänen käheyttä, kaulan alueen turvotusta ja kuorsausta.

Mitä tehdä, jos kärsit näistä oireista

Naiselta tarkistetaan kilpirauhasongelmat

Usein kilpirauhasen toiminnan häiriöt huomataan myöhäisessä vaiheessa, sillä oireet ovat monimuotoisia ja voivat liittyä moniin eri sairauksiin ja ongelmiin. Joskus kilpirauhasoireet sekoitetaan muihin vaivoihin. On tärkeää olla selvillä kilpirauhasen toiminnasta ja sen häiriöiden aiheuttamista oireista, jotta oikea diagnoosi saadaan aikaisessa vaiheessa. Kilpirauhasen liikatoiminta ja vajaatoiminta hoidetaan lääkkein, ja mitä aikaisemmin lääkitys otetaan käyttöön, sen parempi tulevaisuuden kannalta.

Käänny lääkärin puoleen, jos kärsit joistakin edellä mainituista oireista. Kilpirauhasen toiminta voidaan testata helposti. Jos perheessäsi on kilpirauhasen toimintaan liittyviä ongelmia, tulisi sinun käydä säännöllisesti testauttamassa kilpirauhasen toiminta, sillä riski kasvaa, mikäli perheessäsi esiintyy kilpirauhasongelmia.