10 käskyä aivoille

Kun saavutat niin sanotun ”kultaisen iän”, sinulla saattaa olla harmaita hiuksia, ryppyjä silmien ympärillä ja jopa häivähdys niveltulehdusta käsissäsi. Mutta huolimatta näistä ikääntymisen merkeistä voit silti säilyttää nuoret ja terveet aivot koko loppuelämäsi ajan.

Ajattelitko, että tämä on mahdotonta? Ei suinkaan. Ajattele aivojasi lihaksena, jota harjoitat päivittäin antamalla sille mielenkiintoisia ärsykkeitä ja ongelmia selvitettäväksi auttaaksesi sen vahvistamisessa. Loppujen lopuksi sillä ei ole mitään väliä miten vanha olet – kun sinulla on nuoret ja terveet aivot.

Haluatko tietää miten tämän voi saavuttaa?

1. Kävele tunti päivittäin

Nuorekkaat aivot kävelemällä

Mainitsemme tämän aina uudelleen ja uudelleen artikkeleissamme: kävele, kävele, kävele ja kävele vielä lisää. Laita kehosi liikkeelle hetkeksi, sillä se auttaa sinua rentoutumaan, pitää sydämen sykkeen vahvana, ja samalla se antaa päivittäistä liikuntaa koko keholle.

Fyysinen aktiviteetti taistelee kognitiivista vajaatoimintaa vastaan, alentaa stressiä ja stimuloi uusien hermosolujen kasvua hippokampuksessa. Se vahvistaa muistia ja auttaa tuntemaan olon henkisesti paremmaksi. Mikä tekosyy sinulla on juuri nyt että et voisi mennä mukavalle kävelylle?

2. Harrasta

Tiedätkö miten terveellistä harrastaminen voi olla? Vain muutaman tunnin päivittäinen ajanvietto sellaisen asian parissa mitä rakastat oikeasti on kuin lisäisi ”polttoainetta” aivoille. Ei sillä ole niinkään väliä mitä se on – se voi olla postimerkkien tai kolikoiden keräilyä, neulomista, piirtämistä, kirjoittamista, lemmikkien tai puutarhan hoitoa.

Yksi nuorekkaiden aivojen suurimmista vihollisista on tylsä rutiini. Samojen asioiden tekeminen päivittäin voi vakavasti heikentää kognitiivisia taitoja, joten älä viivyttele – aloita rakastamiesi asioiden tekeminen!

3. Nauti terveellistä ravintoa

Kaksi aivojen suurinta vihollista on korkea paha kolesteroli ja verensokeri.

Tiesitkö, että joskus lääkärit sanovat dementiaa ”kolmostyypin diabetekseksi”, koska tämä neurodegeneratiivinen sairaus johtuu valtimoiden kovettumisesta aivoissa… mikä osaltaan johtuu epäterveellisestä ravinnosta.

Joten koita aina ylläpitää monipuolinen, tasapainoinen ja vähärasvainen ruokavalio!

4. Nauti paljon raikasta ilmaa

Monet tutkimukset ovat varoittaneet jostakin yllättävästä: ilma jota suurkaupungeissa hengitetään, voi aiheuttaa enemmän kuin vain hengitystieongelmia. Se saattaa nostaa hermostuneisuuden tasoa ja jopa laukaista aivohalvauksen.

Yritä paeta kaupungin tungosta aina kuin mahdollista ja muista hengittää puhdasta, raikasta ja tervettä ilmaa.

5. Nuku kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä

Nuorekkaat aivot nukkumalla

Krooninen unettomuus on yksi aivojen ”kuolettavista vihollisista”. Se saattaa johtaa vireystilan menetykseen ja muistikatkoksiin tai laukaista stressi- ja ahdistuskohtauksen.

6. Tupakoitko?

Meidän ei tarvitse kertoa sinulle, että tupakointi on pahasta. Tupakointi ei ainoastaan vie miljoonia henkiä vuosittain, vaan se jättää myös monia perheitä ilman rakkaitaan. Jos tämä olet sinä, tai jos joku rakkaimmistasi vielä tupakoi, aloita pyrkimykset jo tänään lopettaaksesi tämän vaarallisen tavan.

7. Ihmissuhteiden tärkeys

Nuorekkaat aivot ystävien avulla

Kestävän tosiystävien verkoston omaaminen voi antaa suurta hyötyä mielelle ja aivoille. Rakkaimpasi kuuntelevat sinua kun sinulla on ongelmia, rohkaisevat kun tarvitset sitä, auttavat pääsemään ahdingosta… Hyvät ystävät ovat tärkeitä pitääksesi aivot nuorekkaana ja terveenä.

8. Kokeile opetella jotakin uutta päivittäin

Ole uteliaampi elämää kohtaan, etsi uutta tietoa ja opi uutta päivittäin. Voisit vaikka aloittaa oman blogin netissä ja kertoa päivittäisistä kokemuksistasi. Tai jaa suosikkireseptejäsi kavereidesi kanssa kokeillaksesi uusia. Elämä on täynnä keinoja mielen parantamiseksi ja rikkaiden kokemusten saamiseksi ja me takaamme, että tämä todellakin auttaa sinua ylläpitämään nuorekkaat aivot.

9. Pysy optimistisena

Nuorekkaat aivot rakastamalla

Positiivinen ajattelutapa on kuin ottaisi annoksen multivitamiinia. Se on paras lääke pitämään sinut motivoituneena ja auttamaan elämän monimutkaisuuden käsittelyssä. Tietysti kaikilla on huonoja päiviä ja negatiivisiakin ajatuksia, mutta yritä päästä niistä eroon niin pitkälle kuin mahdollista. Opettele heräämään hymyillen ja luo terveellinen ja yksinkertainen ajattelutapa, joka on täynnä optimismia.

10. Rakasta ja nauti elämästä

Jos olet kärsinyt takaiskun tunne-elämässä, älä kuitenkaan sulje sydäntäsi maailmalta ikuisesti. Rakkaus on aina riskin arvoinen seikkailu. Mutta älä etsi kumppania pakkomielteisesti: tärkeintä on, ettet koskaan menetä kykyä rakastaa itseäsi ja perhettäsi.

Jos sinulla on lapsia, nauti heistä. Vietä aikaa lemmikkiesi, perheesi ja ystäviesi kanssa ja toivo aina parasta heille. Ennen kaikkea, älä koskaan unohda rakastaa itseäsi sellaisena kuin olet. Positiivinen itsetunto on elintärkeä pitääksesi aivosi terveinä ja nuorina.