Vyöruusu - mikä se on ja miltä se näyttää?

Vyöruusun aiheuttajana on sama virus kuin vesirokolla. Virus aktivoituu usein uudelleen henkilöillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky.
Vyöruusu - mikä se on ja miltä se näyttää?

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vyöruusu tunnetaan erittäin kivuliaana infektiona, jonka aiheuttaa sama herpesvirus, joka aiheuttaa myös vesirokon. Vyöruusu ilmestyy, kun virus hyökkää hermosoluja vastaan ja aktivoituu aiheuttaen ihottuman.

Kun olet sairastanut vesirokon, samainen virus jää kehon hermosoluihin. Virus ei koskaan poistu, mutta se pysyy passiivisena. Virus voi kuitenkin aktivoitua uudelleen, jolloin se hyökkää hermosoluja vastaan aiheuttaen vyöruusun.

Syynä aktivoitumiselle pidetään heikentynyttä vastustuskykyä.

vyöruusu kipu toisella puolella kehoa

Mitä tapahtuu, kun virus aktivoituu uudelleen?

Kun virus aktivoituu uudelleen, se monistuu hermojen läpi, josta yleensä johtuu kutina ja kuumotus alueilla, jossa se on aktiivisena. Silloin virus kiertelee hermojärjestelmässä, mutta ilmestyy iholle vasta muutaman päivän kuluttua. Kun se saavuttaa orvaskesin, rakkuloita ilmaantuu infektoituneen hermon pintaan. Iho herkistyy, jolloin se aiheuttaa paljon kipua.

Kuka voi sairastua vyöruusuun?

Kaikki jotka ovat joskus sairastaneet vesirokon, ovat yhtälailla alttiita sairastua vyöruusuun. Riskialttiita ovat kuitenkin erityisesti henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt, sekä yli 50-vuotiaat. 

Samoin syöpäsairaat ja HIV-potilaat ovat suuremmassa riskissä sairastua vyöruusuun. Viimeisen ryhmän kohdalla se voikin olla ensimmäinen merkki, että kaikki ei ole kohdillaan immuunijärjestelmässä.

Vyöruusu ja sen oireet

vyöruusun aiheuttama virus

1. Kova kipu

Yleisesti ottaen ensimmäinen oire on kova kipu toisella puolella kehoa. Usein kivun ohella ilmenee myös kutinaa tai polttelua. Polttelu ja kipu voivat olla hyvin intensiivistä ja suurimmassa osassa tapauksia sitä ilmenee ennen ihottumaa.

2. Pienet laikut iholla

Toinen oire on ihon pienet laikut, jotka sitten muuttuvat rakkuloiksi.

3. Muita mahdollisia oireita:

  • Kuume
  • Haavaumat sukupuolielimissä
  • Nivelkivut
  • Vatsakipu
  • Päänsärky
  • Turvonneet imusolmukkeet
  • Väsymys
  • Lihaskipu

Mikäli virus on kasvojen hermoissa:

  • Näköongelmat
  • Vaikeuksia liikuttaa silmiä
  • Makuaistin heikkeneminen
  • Roikkuva silmäluomi
  • Kasvolihasten liikkumattomuus

Onko vyöruusuun olemassa hoitokeinoja?

Vyöruusuun on saatavilla tehokasta lääkehoitoa. Käänny asiassa aina lääkärin puoleen, jotta saat diagnoosin ja sopivat lääkkeet virusta vastaan.

Tautia hoidetaan yleensä viruslääkkeillä, jotka vähentävät viruksen aiheuttamaa kipua ja komplikaatioita; ne myös lyhentävät sairauden kestoa.

Lääkityksen voi aloittaa 24 tuntia kipujen tai poltteluiden alkamisen jälkeen. Lääkitys olisi hyvä aloittaa ennen kuin rakkuloita ilmaantuu.

Suosittelemme myös lepoa, ainakin kunnes mahdollinen kuume hellittää. On myös tärkeää pestä kaikki uudelleenkäytettävät esineet kiehuvassa vedessä, sekä huolehtia ihosi puhtaana pitämisestä.

vyöruusun aiheuttama kipu

Muuta huomioitavaa

Vyöruusu voi kestää kahdesta kolmeen viikkoon, ja esiintyä aina myös uudelleen. On tärkeää, että huolehdit itsestäsi ja hankit diagnoosin.

Äärimmäisissä tapauksissa virus voi aiheuttaa ohimenevän tai pysyvän halvaantumisen. Kipu voi olla joko lievää tai hyvinkin voimakasta. Muista huolehtia itsestäsi ja levätä tarpeeksi. Jos epäilet sairastavasi vyöruusua, ole aina yhteydessä lääkäriisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.