Kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin?

Kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin?

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2019

Yleinen kysymys, jonka monet meistä kysyvät itseltään on, kuinka paljon vettä tulee juoda päivässä, jotta olisimme täysin nesteytettyjä, ja jotta se johtaisi terveelliseen elämäntyyliin?

Nytpä siis tutkimme, onko 8 lasillista tai kaksi litraa vettä päivässä todella tarpeellista juoda pitääksemme itsemme hyvin nesteytettyinä. Lisäksi arvioimme, onko tämä kallisarvoinen neste korvattavissa vai ei.

Kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin?

Kun ihmisiltä kysytään, paljonko vettä heidän pitäisi juoda päivittäin, useimmiten heidän välitön vastauksensa on 2 litraa. Se on lähes pakotettu tai automaattinen vastaus, koska tämä on suositus jonka me useimmiten kuulemme.

Siitä huolimatta monet ihmiset miettivät, onko tämä todella oikea määrä vettä, joka meidän täytyy kuluttaa ylläpitääksemme elintemme terveyden.

Vesi kehossamme

kuinka paljon vettä pitää juoda

Vesi on kehomme pääkomponentti ja se muodostaa lähes 60 prosenttia kehomme painosta. 

Kaikki kehomme toiminnot ovat riippuvaisia vedestä toimiakseen, onpa tavoitteena sitten siirtää ravintoaineita, eliminoida myrkkyjä tai pitää kudoksiamme ja elimiämme hyvin nesteytettyinä.

Kun emme juo tarpeeksi vettä, voimme tuntea olevamme erittäin janoisia, mikä on kehomme tapa kertoa, että emme ole hyvin nesteytettyjä.

Me myös menetämme kehomme kautta jatkuvasti vettä. Vettä poistuu elimistöstä hien, virtsan, hengityksen tai ulosteen kautta. Tästä syystä meidän tulee korvata vettä tulee jatkuvasti kehossamme.

On kuitenkin myös huomioitava, että jokainen ihminen on erilainen, eivätkä kaikki ihmiset eivät tarvitse samaa määrää nestettä pysyäkseen täydellisesti nesteytettyinä. Tämä riippuu kunkin henkilön elämäntyylistä, säästä, sekä fyysisestä aktiivisuudesta.

Lääkäreiden suositukset kuinka paljon vettä tulee juoda

kuinka paljon vettä tulisi juoda

Kun lääkärit suosittelevat juomaan 8-9 lasillista vettä päivässä, he perustavat laskelmansa nestemäärään, joka menetetään päivittäin virtsan sekä hikoilun kautta. Me saamme lähes 20 prosenttia tarvitsemastamme nesteestä ruuan kautta kahden suositellun vesilitran päälle.

Toisin sanoen 8 lasia on tarpeeksi korvaamaan koko se nestemäärä, joka menetetään päivän aikana.

Erittäin helppo tapa arvioida oletko hyvin nesteytetty vai et, on se, ettet tunne ollenkaan olevasi janoinen ja että virtsasi väri on kirkas. Toisaalta, jos virtsassasi on erittäin vahva väri tai se on sameaa ja tunnet olevasi erittäin janoinen, sinun tulee miettiä, oletko juonut tarpeeksi vettä.

Laskeaksesi veden määrän, jonka kukin henkilö tarvitsee, seuraavat asiat tulee pitää mielessä:

  • Kun liikut: kun urheilet tai liikut päivittäin, sinun tulee nesteyttää itsesi ennen harjoittelua, harjoittelun aikana ja harjoittelun jälkeen, minkä vuoksi sinun tulee juoda vähintään kolme ylimääräistä lasillista vettä.
  • Säästä riippuen: henkilöt, jotka elävät kuumissa ja kosteissa ilmastoissa hikoilevat enemmän kuin henkilöt, jotka asuvat kuivissa ja leudoissa ilmastoissa.
  • Korkeus: ihmiset, jotka elävät 2 500 metrin korkeudessa tai korkeammalla meren pinnasta mitattuna, pitäisi juoda enemmän nesteitä, koska he virtsaavat enemmän ja heidän hengityksensä on nopeampaa.
  • Sairaus: kun kärsii ripulista, oksentelusta ja/tai kuumeesta, on välttämätöntä huolehtia runsaasta nesteytyksestä.
  • Raskauden ja imetyksen aikana: on erittäin tärkeää, että naiset, jotka ovat tässä elämäntilanteessa juovat vähintään 13 lasillista nesteitä päivässä, onpa se sitten vettä tai luonnollisia mehuja.

Muista!

kuinka paljon vettä juot päivittäin

On tärkeää pitää mielessä, että nesteiden määrä, joka tarvitaan hyvään nesteytykseen, voidaan myös saavuttaa syömällä hedelmiä, kuten vesimelonia ja tomaatteja.

Jos näistä suosituksista huolimatta sinulla on yhä kysymyksiä koskien oman kehosi tarvitsemaa veden määrää, sinun tulee kysyä lääkärin mielipidettä, sillä jotkut terveystilanteet rajoittavat nesteiden kulutusta. Tämän vuoksi henkilöt, jotka kärsivät tällaisista tiloista, voivat kärsiä suuresti liiallisestakin veden kulutuksesta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Badui Dergal S. Agua. In: Química de los alimentos. 2006.
  • OMS. Agua. WHO. 2017.
  • UNESCO. Agua para todos, Agua para la vida. Informe de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hidricos en el Mundo. 2003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.