Luonnolliset hoitokeinot uniapneaan

Uniapnea vaikuttaa unenaikaiseen hengitykseen ja tekee siitä katkonaista. Miehet kärsivät siitä naisia yleisemmin.
Luonnolliset hoitokeinot uniapneaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Uniapnea on unihäiriö, jossa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Hengityskatkosten eli apneoiden pituus vaihtelee kymmenestä sekunnista aina yli minuuttiin. Katkoksessa veren happipitoisuus laskee ja kun happipitoisuus on laskenut riittävän alas, aivot reagoivat, ihminen havahtuu ja vetäisee ilmaa sisään kuuluvasti. Hoitokeinot uniapneaan liittyvät ensisijaisesti oikean nukkuma-asennon löytämiseen.

Hengityskatkoksen aiheuttaa nielun ahtautuminen, kun lihakset nukahtamisvaiheessa rentoutuvat. Uniapnean selvin oire on voimakas, katkonainen kuorsaus. Katkos päättyy usein korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen, vaikkei hän varsinaisesti herääkään. Opi lisää uniapneasta ja löydä itsellesi sopivat luonnolliset hoitokeinot uniapneaan.

Uniapnea: tunnista ongelma

Uniapnea vaikuttaa unenlaatuun ja tekee ihmisestä väsyneen. Uniapneasta kärsivä ei nuku rentouttavaa ja uudistavaa unta. Päiväsaikaan ihminen kokee vireystilan alenemista; hän voi olla säännöllisesti uupunut työpäivän jälkeen. Muita tyypillisiä oireita ovat ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute ja masentuneisuus. Uniapneaa sairastava ihminen ei valitettavasti useinkaan osaa yhdistää oireitaan uniapneaan.

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin. Se lisää myös eteisvärinää, aivoinfarkteja, keuhkovaltimoverenpainetautia ja tyypin 2 diabetesta. Uniapnealla on myös yhteyttä kohonneseen verenpaineeseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin, muistihäiriöihin ja masennukseen. Ihmisen reaktiokyky hidastuu, olo on unelias ja henkilö voi altistua onnettomuuksille herkemmin.

Uniapnean toteaminen voi olla hankalaa, sillä ihminen ei välttämättä tiedä kärsivänsä siitä. Yleensä asiasta kuulee ensimmäisenä läheisiltä, jotka nukkuvat samoissa tiloissa. Kysy kumppaniltasi, kuorsaatko äänekkäästi öisin ja ilmeneekö hengittämisessä katkoksia.

nainen kaipaa hoitokeinot uniapneaan

Uniapnean selkeimpiä merkkejä ovat:

  • Katkokset hengittämisessä
  • Kova kuorsaus
  • Tukehtumisäänet ja hengityksen vinkuminen
  • Päivittäinen väsymys ja uneliaisuus
  • Levoton uni
  • Yölliset heräämiset ja hengästynyt olo herätessä
  • Kuiva suu ja kurkku herätessä
  • Aamuiset päänsäryt
  • Keskittymisvaikeudet töissä
  • Mielialan heittelyt
  • Ärtyneisyys
  • Masennus
  • Kummallisissa asennoissa nukkuminen
  • Kova hikoilu öisin
  • Painajaiset
  • Suun kautta hengittäminen
  • Suorituskyvyn laskeminen, niin fyysisen kuin psyykkisenkin. Tämä voi ilmetä urheillessa tai työtehtävien parissa.

Uniapnealle herkistäviä tekijöitä ovat mm: tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ylipaino, turvonneet nielurisat tai kieli, tukkeutunut nenäontelo ja apnean perinnöllisyys. Miehet kärsivät uniapneasta naisia useammin.

Kokeile näitä tapoja ja hoitokeinoja uniapneaan

On kaksi erityistä nukkuma-asentoa, jotka sinun tulisi pitää mielessä uniapneaan liittyen:

Kyljellä nukkuminen

Kyljellä nukkuminen helpottaa hapen virtausta keuhkoihin. Selällään ja vatsallaan nukkuessa hapen pääsy keuhkoihin puolestaan hankaloituu. Yön aikana nukkuma-asentoja on lähes mahdoton kontrolloida, sillä se tapahtuu sinun sitä tiedostamatta. Voit kuitenkin asettaa suuren tyynyn selän taakse tai nukkua selkä vasten seinää estääksesi kierähtämisen selällesi.

Toinen hyvä keino estää vatsalla tai selällä nukkuminen on ommella tai sitoa jokin kova ja pieni esine (vaikka tennispallo) pyjamapaidan etumukseen ja selkään. Kun kierähdät vatsallesi, painautuu esine ikävästi iholle, ja joko heräät korjaamaan asentoasi tai teet sen automaattisesti yhä nukkuen.

nukkumisasennot hoitokeino uniapneaan

Nuku pää kohotettuna

Käytä kahta tyynyä pään ja niskan alla ja nosta pää kohotettuun asentoon. Tämä helpottaa yöllistä hengittämistä. Jos koet asennon epämukavana tai niskasi kipeytyvät äkkinäisestä muutoksesta, voit lisätä kohotusta pikkuhiljaa. Pidä huoli myös siitä, että rintakehä kohoaa tyynyjen mukana, sillä muuten niska ja hartiat kipeytyvät varmasti.

Jos omistat sellaisen sängyn, jonka päätyosan saa kohotettuun asentoon, suosittelemme hyödyntämään tätä yön aikana. Voit kohottaa sängynpäätyä myös asettamalla jotakin tukevaa ja tasaista sängyn jalkojen alle. Näin vältyt niskakivuilta, kun sinun ei tarvitse kasata tyynyjä pään alle.

Muut hoitokeinot uniapneaan:

Laihduta

Uniapneaa esiintyy erityisen paljon ylipainoisilla, ja usein laihduttamalla siitä pääsee eroon. Aloita laihduttaminen suunnittelemalla terveellinen ruokavalio, josta saat monipuolisesti kaikkia ravintoaineita. Suunnittele myös itsellesi viikottainen liikuntaohjelma, jossa yhdistyy niin aerobinen liikunta kuin lihasharjoitukset.

Vältä rasvaisia ja sokerisia ruokia, tyhjiä hiilihydraatteja, kuten pastaa ja valkoista leipää, syö enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Laihtuminen helpottaa uniapnean oireita huomattavasti ja avaa hengitysteitä. Joskus pelkkä laihtuminen karkoittaa uniapnean kokonaan.

Lopeta tupakointi

Tupakointi pahentaa uniapnean oireita huomattavasti. Tupakointi kerryttää nestettä kurkkuun ja voi johtaa hengitysteiden turpoamiseen, joka saa hengityksen korisemaan. On sanomattakin selvää, että tupakoinnin lopettaminen on koko elimistön terveyden kannalta loistava päätös.

uniapnean hoito

Vältä alkoholin käyttöä

Alkoholijuomat toimivat samalla tavalla kuin rauhoittavat lääkkeet: ne rentouttavat kurkun lihaksia ja muuttavat niiden toimintaa. Löysät lihakset saavat hengityksen korisemaan. Vältä myös liiallista kofeiinia päivisin, sillä suuri määrä kofeiinia elimistössä voi haitata nukkumista ja unenlaatua.

Vältä suuria aterioita

Huomioi etenkin iltaisin syömäsi ruuan määrä, sillä täydellä mahalla nukkumaan meneminen vaikuttaa lepoon negatiivisesti. Lisäksi täysi maha hankaloittaa hapen virtaamista keuhkoihin.

Luonnolliset hoitokeinot uniapneaan

hoitokeinot uniapneaan

Valeriaana eli rohtovirmajuuri

Tätä yrttiä on käytetty ammoisista ajoista lähtien unihäiriöiden hoitoon, rentoutumiseen ja unenlaadun parantamiseen. Valeriaana sopii etenkin niille, jotka kärsivät unettomuudesta tai painajaisista.

Eteeriset öljyt

Parhaat rauhoittavat eteeriset öljyt ovat kamomilla, laventeli ja esikko. Esikkoöljy vähentää tulehdusta ja turvotusta ilmateissä. Voit levittää muutaman tipan öljyä ohimoille hellästi hieromalla tai käyttää tuoksuöljynä koko huoneen ilmapiirin rentouttamiseen. Voit tiputtaa laventeliöljyä muutaman pisaran tyynylle rauhallisen unen takaamiseksi. Jos kuorsaaminen ja apnea johtuu ahtaista nenäonteloista tai flunssasta, suosittelemme käyttämään eukalyptusöljyä ilmateiden avaamiseen: lisää muutama tippa kiehuvaan veteen ja käytä höyryhengitykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.