Luo kotiin harmoniaa feng shuin avulla

Peilit makuuhuoneessa voivat hankaloittaa nukkumista ja lepoa, joten peitä ne yön ajaksi tai pidä peilit esimerkiksi vaatekaapin ovien sisäpuolella.
Luo kotiin harmoniaa feng shuin avulla

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Koti on jokaiselle tärkeä, oma paikka, jossa voi tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Kotona vietetään paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa, ja juuri siksi kotona tulisikin vallita hyvä harmonia, siisteys ja puhtaus. Feng shuin avulla voi luoda kotiin harmoniaa ja positiivisuutta, joka vaikuttaa koko kodin ilmapiiriin ja tekee kotona olemisesta mukavaa ja rentoa.

Keskitymme feng shui -oppeihin tässä artikkelissa. Feng shui on alunperin Kiinasta kotoisin oleva esteettinen järjestelmä, joka perustuu taolaiseen oppiin. Feng shuin tarkoitus on parantaa ihmisten jokapäiväistä elämänlaatua. Vaikka feng shui -oppi on ikivanhaa, koetaan se yhä toimivaksi tavaksi sisustaa ja järjestää koti.

Feng shuin kaksi elementtiä eli vesi ja tuuli ovat jatkuvassa liikkeessä ja siirtävät energiaa paikasta toiseen. Tätä energiaa sanotaan elämän energiaksi chi’ksi, jonka tulisi saada liikkua vapaasti ja vaikuttaa meihin. Usein tulemme laittaneeksi esteitä energian tielle, mikä aiheuttaa epäviihtyisyyttä ja suorastaan huonovointisuutta. Hyödyntämällä feng shuita kodissasi voit mahdollisesti lisätä menestystä, hyvinvointia, varallisuutta ja onnea elämässäsi.

Kodin suoja

Feng shui suosittelee, että koti sijaitsee jonkinlaisen suojaavan elementin lähistöllä. Esimerkiksi kukkula, vuori, naapuritalo tai pieni vaja talon takana luo turvan tunnetta ja saa olosi rentoutumaan. Aina tällaiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta jos mahdollista, valikoi talosi tämän mukaan.

Luo tilaa talon edustalle

harmoniaa myös talon edustalla

Talon edessä tulisi olla paljon avointa tilaa. Pääsisäänkäynnin puolella tulisi olla vehreä pihamaa tai puutarha, mutta lasten leikkialue tai laatoitettu terassi sopii myös tähän tarkoitukseen. On tärkeää luoda avoimuuden ja tilan tuntua talon edustalle.

Talon sivustat

Talon takana tulee siis sijaita turvaa luova elementti, kun taas etupiha tulee pitää avoimena ja tilavana, rauhallisen vihreänä tilana. Talon sivustat kaipaavat myös feng shuin mukaan miettimistä. Balanssia ja harmoniaa luo talon sivustoilla sijaitsevat naapuritalot tai muut rakennelmat. Koti on kuin hyvä nojatuoli: avoin edestä, jykevä takaa ja tukevat käsinojat sivuilla.

Hae suojaa

Edellä mainittujen syiden takia ei taloa kannata rakentaa kukkulan laelle tai muille korkeille alueille. Älä myöskään vuokraa tai osta kerrostalon ylintä kerrosta. Tällaisilla tiloilla ei ole mitään suojaa millään sivulla, joten olo kotona voi tuntua turvattomalta ja näkyvältä.

Mitä kodin ulkopuolella sijaitsee?

Ota kodin lähiympäristö huomioon, sillä monet seikat voivat haitata kodin harmoniaa. Onko kodin läheisyydessä paljon antenneja, kaapeleita ja muita elementtejä, jotka luovat negatiivista energiaa? Jos kodin edustalla kasvaa puita, pidä huolta siitä, etteivät ne luo esteitä kulkuväylille tai sisäänkäynnille. Pidä puut trimmattuina, älä anna oksien uhata kotia.

Etuoven merkitys

Pidä hyvää huolta kotisi etuovesta, sillä se on yksi tärkeimmistä elementeistä asumuksessa. Siisti ovi säännöllisesti, maalaa ja lakkaa se tarpeen mukaan. Oven tulisi olla näkyvissä tieltä käsin ja sen ympäristöä voi koristaa kahdella ruukkukasvilla. Muista, että etuovi on kodin kasvot, joten sen tulisi aina luoda hyvin hoidettu vaikutelma.

Harmoniaa kodin keskuksessa

Feng shuin mukaan kodin keskustan läpi vievän tien tulisi olla kaareva tai mutkitteleva, eikä koskaan suora. Kodin pääkulkuväylän varrella ei saa sijaita tilaa vieviä ja kulkua haittaavia kasveja, sillä tämä luo negatiivista energiaa kotiin.

Varo peilejä

Kodin sisällä saa olla peilejä, mutta ne on parasta pitää peitettynä. Peilejä kannattaa asettaa kaappien tai ovien sisäpuolelle, sillä näin ne eivät ole jatkuvasti näkösällä ja voit käyttää peiliä tarpeen vaatiessa. Vältä peilien näkemistä silloin, kun niille ei ole tarvetta.

Muista pitää koti siistinä ja tavarat järjestyksessä

harmoniaa järjestyksestä

Feng shuin luominen kotiin alkaa aina kunnollisella siivouksella. Likainen ja tavaraa täynnä oleva koti luo epäharmoniaa. Pidä koti puhtaana ja hyväntuoksuisena, vie roskat aina ulos ja vältä liikaa rihkamaa ja tavaraa, joka kertyy hyllyille ja lattioille.

Kaikenlainen roina haittaa energian virtausta kodissamme, mikä puolestaan vähentää mahdollisuuksiamme elää mukavasti. Kun ympäröit itsesi ja perheesi tarpeellisilla ja rakkailla esineillä tunnet miten energisyytesi lisääntyy ja jaksat paremmin. Jokaisella tavaralla tulee olla oma paikkansa ja jokainen tavara tulisi myös puhdistaa säännöllisesti. Älä anna koriste-esineiden pölyttyä hyllyillä, vaan pidä ne puhtaina. Sinun ei tarvitse alkaa pakkomielteisesti siivoamaan, kerta viikossa riittää. Feng shuin avulla luot kotiin mukavan, onnellisen ja turvallisen ilmapiirin.

Feng shuin opit voi viedä pidemmälle määrittelemällä kodin ilmansuunnat ja elämän kahdeksan pyrkimyksen sijaintipaikat. Sisustamalla pyrkimysten alueet feng shuin oppien mukaan voit vaikuttaa mm. uraan, vaurauteen ja parisuhteisiin positiivisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bruun, O. (2003). Fengshui in China: Geomantic Divination Between State Orthodoxy and Popular Religion. Honolulu: University of Hawaii Press.
  • Bruun, O. (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Dreyer, B. C., Coulombe, S., Whitney, S., Riemer, M., & Labbé, D. (2018). Beyond Exposure to Outdoor Nature: Exploration of the Benefits of a Green Building’s Indoor Environment on Wellbeing. Frontiers in Psychology, 9, 1583. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01583
  • Hale, K., Østbye, T., Perera, B., Bradley, R., & Maselko, J. (2019). A Novel Adaptation of the HOME Inventory for Elders: The Importance of the Home Environment Across the Life Course. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(16), 2826. https://doi.org/10.3390/ijerph16162826
  • Kryžanowski, Š. (2015). Use of Environmental Psychology and Feng Shui for a More Supportive Living Environment. South East European Journal of Architecture and Design, 2015, 1–7. https://doi.org/10.3889/seejad.2015.10009
  • Schmeer, K. K., & Yoon, A. J. (2016). Home sweet home? Home physical environment and inflammation in children. Social Science Research, 60, 236–248. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2016.04.001
  • Wu, W.-Y., Yau, O. H. M., & Lu, H.-Y. (2012). Feng Shui Principles in Residential Housing Selection. Psychology and Marketing, 29(7), 502–518. https://doi.org/10.1002/mar.20538

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.