Poista sokeri ruokavaliostasi

Sokeria on lähes kaikissa ruoka-aineissa, mutta voit karsia vääränlaisen sokerin lähes kokonaan pois ruokavaliostasi.
Poista sokeri ruokavaliostasi
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Poista sokeri ruokavaliostasi ja terveytesi kiittää. Suurin osa meistä rakastaa sokerisia herkkuja, erityisesti keksejä, makeisia ja suklaata. Perhejuhlissa ja ystäviä kestittäessä usein tarjoillaankin näitä juhlapöydässä tai illallisen päätteeksi. Harvoin tulee kuitenkaan ajatelleeksi, kuinka haitallisia tällaiset herkut voivat terveydellemme olla, jos niiden nauttimista ei kontrolloi.

Sokeriset ruuat ja leipomotuotteet imeytyvät elimistöömme ja verenkiertoomme paljon nopeammin kuin luonnonmukainen sokeri. Sokeri puolestaan johtaa insuliinin vapautumiseen.
Syödessäsi ruokia, jotka sisältävät runsaasti käsiteltyä valkoista sokeria, ei siitä ole kehollesi mitään hyötyä, sillä valkoinen sokeri on erittäin ravinneköyhä energian lähde. Usein sanotaankin, että tällaisissa ruuissa on pelkkiä ‘tyhjiä kaloreita’ sillä niistä et saa tarpeeksi energiaa kehon normaalien toimintojen ylläpitoon. Poista sokeri, ja yleinen terveystasosi nousee automaattisesti.

Sokerimunkki

Kun olet tehnyt päätöksen pitää huolta itsestäsi ja syödä terveellisesti ymmärrät, että tasapainoinen ruokavalio on parasta mitä voit kehollesi tehdä. Syömällä kasviksia ja täysjyvätuotteita annat kehosi polttoaineeksi niin ravinteita kuin hiilihydraattejakin.

Toisin kuin pitkälle käsitelty sokeri, kasviksista ja jyvistä saadut hiilihydraatit vapautuvat verenkiertoon hitaasti ja antavat kehollesi tarvittavan määrän energiaa sen toimintojen toteuttamiseen ja ylläpitoon.

Juurikin näistä syistä on tärkeää eliminoida ruokavaliosta sellaiset sokerit, joista et saa oikeanlaista polttoainetta. Tämän toteuttamiseksi voit kokeilla puhdistavaa detox-kuuria, josta voit lukea lisää alla.

Vinkkejä kehon puhdistamiseen

Vesimeloniviipaleet

Aivan ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä puhdistuskuuria aloittaessa on poistaa kaikki houkutukset niin kotoa kuin työpaikalta ja harrastusten parista. Kun olet päättänyt luopua sokerin syömisestä, hoituu se helpommin, kun sokerisia herkkuja ei ole näkyvillä eikä saatavilla. Harjoita siis tahdonvoimaa ja poista sokeri kokonaan!

Korvaa sokeriset välipalat terveellisillä tuotteilla, kuten saksanpähkinöillä ja muilla pähkinälaaduilla, jotka usein maistuvat makeahkolle ja pitävät nälän loitolla päivän pääaterioiden välillä.

Detox-mehuja

Herkulliset hedelmät ja marjat, kuten vesimeloni, banaani ja mansikat, voivat olla suuri apu, kun sokerihammasta kolottaa. Juomiin saat lisää makeutta erilaisilla uutteilla ja mausteilla, kokeile vaikkapa vaniljaa, mantelia tai kanelia. Näillä pikku askelilla pääset hiljalleen irti sokerikoukun kynsistä.

Poista sokeri, mutta muistathan…

Lähes kaikissa päivittäin nauttimissasi ruoka-aineissa on jonkin verran sokeria, ja tämän takia onkin hyvä ottaa selvää siitä, mitkä tuotteet sisältävät sokeria vähemmän. On suositeltavaa välttää sokerisia aamiaismuroja, keksejä, makeisia ja suklaata, sillä niissä on sokeria hurjat määrät.

Aloittaessasi sokerin vähentämisen ruokavaliostasi saattaa alku olla hankalaa, mutta itsekurilla ja tahdonvoimalla pääsee pitkälle. Kannattaa pitää mielessä se, miten paljon paremmin tulet voimaan ja kuinka sokerin karsiminen ennaltaehkäisee elimistön ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morales, L. G., Romero, L. M. B., & Puig, J. G. (2013). Azúcar y enfermedades cardiovasculares. Nutricion Hospitalaria.

  • World Health Organisation. (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. WHO. https://doi.org/978 92 4 154902 8

  • Berkey, C. S., Rockett, H. R. H., Field, A. E., Gillman, M. W., & Colditz, G. A. (2004). Sugar-added beverages and adolescent weight change. Obesity Research. https://doi.org/10.1038/oby.2004.94


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.