7 edellytystä rakkaudelle

Parisuhteessa toisen ihmisen hyväksyminen vikoineen ja hyveineen on äärimmäisen tärkeää. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi yrittää muuttaa kumppaniasi, mikäli haluat suhteen onnistuvan. Muutos on hyvä asia parisuhteessa vain silloin, jos se on rakentavaa molempien osapuolten kannalta.
7 edellytystä rakkaudelle

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rakkaus on tietysti pääasia missä tahansa parisuhteessa. Jos toinen pariskunnan osapuolista alkaa epäillä omia tunteitaan, on hyvin todennäköistä, että jossakin vaiheessa suhde tulee päättymään. Tähän artikkeliin olemme koonneet seitsemän edellytystä rakkaudelle.

Huolimatta siitä, että rakkaus on kaikkein tärkein osa parisuhdetta, muutkin asiat ovat tarpeellisia mikäli haluat olla vahvassa, vakaassa ja ennen kaikkea tietysti onnellisessa parisuhteessa.

Rakastamisen taito on olemassa vain tiettyjen edellytysten kanssa, ja niitä tarvitaan, mikäli pariskunta haluaa elää yhdessä terveellä tavalla ja luoda yhteisen elämän.

Kun tiedät mitkä nämä seitsemän edellytystä rakkaudelle ovat, pystyt ymmärtämään niiden merkityksen sekä toteuttamaan niitä suhteessasi. Artikkelissa esittelemiemme suhteen perusasioiden soveltaminen käytännössä on yksi parhaista tavoista vahvistaa rakkautta ja varmistaa, että suhde tulee kestämään.

Kuten kaikki jo tiedämme, kun puhutaan rakkaudesta ja suhteista, on aina paljon erilaisia käsityksiä siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Lähdetäänpä tutkimaan aihetta tarkemmin, ja katsotaan niitä seitsemää edellytystä rakkaudelle, joita kaikki parisuhteet tarvitsevat itse rakkauden lisäksi.

7 edellytystä rakkaudelle: onnistuneen parisuhteen ainekset

1. Luottamus

 

mustavalkoinen pari ja punainen sydän

Yksi kaikkein arvokkaimmista aarteista parisuhteessa on luottamus. Tämä äärimmäisen tärkeä tekijä on avainasemassa sen kannalta, ovatko osapuolet onnellisia yksilöinä sekä toisen ihmisen kanssa.

Jos molemmat tuntevat voivansa luottaa toiseen, suhdetta ravitaan rauhallisella tavalla ilman, että kummallakaan on mitään syytä huolestua ollessaan erossa toisesta.

Jos sen sijaan et voi lopettaa sen ajattelemista, onko toinen pettämässä tai pettänyt sinua, luot ainoastaan negatiivista jännitettä suhteeseenne. Vaikutuksena on se, että et voi nauttia täysillä kokemuksestasi toisen ihmisen kanssa.

2. Hyväksyntä

Toinen ihminen voidaan hyväksyä hänenä itsenään, tai sitten häntä voidaan yrittää muuttaa. Usein kuulee sanottavan, että joku hyväksyy kumppaninsa viat, mutta yhdellä tai toisella tavalla hän voi kuitenkin olettaa toisen muuttuvan.

On hyvin tärkeää, että opit hyväksymään sekä kumppanisi hyveet että viat. Kukaan ei ole täydellinen, ja jotkut asiat voivat olla vikojen sijasta osa toisen ihmisen persoonaa.

Jos kuitenkin haluat saada aikaan muutoksen, joka on molempien osapuolten kannalta rakentava, anna sen tapahtua. Tämä on hyvä asia vain silloin, jos se ei pakota toista tukahduttamaan omaa persoonaansa tai tekemään jotain sellaista, jota hän ei oikeasti haluaisi tehdä.

3. Viestintä

 

pariskunta kahvittelee

Yksi suurimmista parisuhteen onnistumisen rakennuskivistä on hyvä viestintä. Sinun tulee voida tuntea olosi niin mukavaksi, että voit puhua avoimesti ihan milloin haluat sekä sanoa juuri sen minkä haluat. Sinun tulee siis pystyä puhumaan unelmistasi sekä kaikesta sellaisesta, mikä sinua saattaa alkaa huolestuttaa suhteen edetessä.

Viestintä liittyy myös seksuaalisuuteen, ja myös tämä on osa-alue, jolla suhteen molempien osapuolten tulee tuntea olonsa tarpeeksi mukavaksi avoimeen viestintään.

4. Sitoutuminen

“Hyvinä ja huonoina aikoina” – näin sitoutumisen tulisi mennä, kun on kyse oman elämän jakamisesta toisen ihmisen kanssa. Huolimatta siitä, kuinka hyviä tai huonoja ajat ovat sekä suhteen ulko- että sisäpuolella, sinulla tulee olla tunne siitä, että voitte yhdessä selvitä vaikeuksien läpi.

5. Kunnioitus

Kaikki pitkäkestoiset suhteet vahvistuvat tämän tärkeän arvon avulla. Kunnioitus takaa yhteisen elämänne laadun. Ilman sitä rakkauden kasvu on yksinkertaisesti mahdotonta, ja on todennäköistä, että kielteiset tunteet saavat otteen suhteessanne.

On siis hyvin tärkeää, että osaat hallita sellaisia tilanteita, jolloin muututte vihaisiksi tai ärsyyntyneiksi. Näiden hetkien aikana sanotaan kaikkein loukkaavimmat ja vahingoittavimmat sanat, joten ole hyvin varovainen! Kyseisissä tilanteissa tulisi aina pitää pää viileänä.

6. Anteeksiantamisen taito

 

mököttävä nainen

Mikään parisuhde ei ole täydellinen, ja asiat vaakalaudalle asettavia hetkiä voi tulla eteen milloin tahansa – niissä voi olla kyse myös erehtymisistä. Onko siis anteeksianto OK parisuhteessa?

Tämä ei ole kaikille helppo asia, ja onkin vaikeaa antaa anteeksi todellisesti ja sydämestä lähtien. Tämä on hyvin tärkeä asia, sillä se on osa kasvua ja koko kokemusta molemmille osapuolille.

On olemassa sellaisia tekoja, jotka ovat luonnollisesti vaikeampia antaa anteeksi, ja tällöin voi olla myös niin, että ei ole järkevää jatkaa suhdetta. Tällaisissa tilanteissa on siten parasta antaa asian olla ja luovuttaa ainakin vähäksi aikaa, jotta voisit parantaa haavasi kunnolla.

Ei ole hyvä idea teeskennellä anteeksiantoa ja tukahduttaa tunteita vain siksi, että pelkäät jääväsi yksin. On tärkeää oppia sanomaan hyvästi, mikäli tilanne sitä vaatii. Oma henkilökohtainen hyvinvointisi on aina tärkeämpää kuin mikään asia parisuhteessasi.

7. Uskollisuus

Sellainen suhde, joka on kestänyt uskottomuuden läpi, on vailla erästä tärkeää tekijää: uskollisuutta. Tämä on tiiviisti sidoksissa luottamukseen, mutta on tärkeää huomata ero uskollisuuteen verrattuna, sillä se auttaa pitämään yllä luottamusta.

Uskottomuus sattuu, tuhoaa ja luo kaaosta parisuhteessa. Siksi useimmat suhteet päättyvät, mikäli paljastuu, että toinen osapuolista on ollut uskoton.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agoff, C., Rajsbaum, A., & Herrera, C. (2006). Perspectivas de las mujeres maltratadas sobre la violencia de pareja en México. Salud pública de México, 48, s307-s314.
  • Cid, F. M. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista electrónica de psicología Iztacala, 14(1), 321-332.
  • Testor, C. P., GARAYOA, J. A. C., & PUJOLS, M. D. (2009). Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica. Apuntes de psicología, 27(2-3), 197-217.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.